9 inredningsprylar som nu gör comeback

19 feb, 2016 
Trender blossar upp för att sedan försvinna i glömska, men faktum är att många kommer tillbaka igen. Eller vad sägs om kaktusen, rispapperslampan och drinkvagnen?
Annons

Det fanns en tid då vi inte trodde att vi skulle få se vissa inredningsdetaljer igen, men när vi minst anade det gjorde de stor comeback. De här prylarna växte många upp med och nu är de på tapeten igen. Och det bästa av allt – de är snyggare än någonsin!

1. Rispapperslampan

Många växte upp med rispapperslampan, som var en populär inredningspryl på både 70- och 90-talet. Den prassliga ljuskällan gav rummet ett behagligt sken, så därför är det kanske inte så konstigt att den nu är trendig igen. Det bästa med lampan är att den finns i flera olika former som passar in i de flesta hem, oavsett färgval och stil.

03. rislampa1
Via: Colonel / Design Father Foto: Pia Ulin

 2. Kaktusen

Annons

En annan favorittrend på 70-talet var blad, blommor och grönt i massor – och säg det hem som inte hade minst en kaktus i kruka. Sedan dess har den långlivade och lättskötta växten visserligen fått leva vidare, men oftast bara stått och blivit blek och dammig, gömd i något hörn. Nu är den åter i fokus och vi ser allt från ståtliga och runda till taggiga och släta.

02. kaktus
Via: Coolshop

3. Serveringsvagnen

Under 60- och 70-talet stod serveringsvagnen i vart och vartannat hem och på senare tid har den kommit tillbaka med råge. Trots att vagnen idag finns att köpa i diverse storlekar, modeller och material är det mässingsvagnen med glasskivor som många föredrar. Helst med fina glas, karaffer och spritsorter på de olika våningsplanen.

Annons
01. drink trolley2
Via: Erica Giacomelli

4. Mässing- och kopparprylarna

Precis som många andra lite dyrare material är prylar i koppar och mässing klassiker som alltid har och kommer att funka. Metallerna var superinne på 50- och 60-talet och de senaste åren har de verkligen seglat upp som en solklar trend i många hem.

04. brass
Via: Remodelista

5. Materialet sammet

Annons

Mustiga, mörka färger, tunga tygdraperier och glamourös romantik – på 80-talet var det lyxiga material som siden och sammet som gällde. Nu är sammetsdetaljerna tillbaka i både pudriga, urtvättade och mörka kulörer och trenden ses tydligt bland annat på våra vanligaste sittmöbler.

05. velvet
Via: Scandinavian Design / Habitissimo

6. Spegelväggen

Det var inte ovanligt att man hade en spegelvägg i hallen, en annan i sovrummet och en tredje i barnrummet på 80- och 90-talet. Kvadratiska paneler eller långa skivor fick gärna täcka en stor del av ytan och när trenden nu är tillbaka är det i en uppdaterad version.

Annons
06.04. mirror2
Via: Wohnen Mit Klassikern

7. Sänghimmeln

80- och 90-talsklassikern och barnrumsfavoriten har på senare tid fått ett uppsving och hittas numera även i de vuxnas sovrum. Tunna, ljusa himlar och baldakiner som är slarvigt uppknutna eller böljande och utsläppta drömmer många om just nu.

07. baldakin
Via: Artilleriet

8. Korkdetaljerna

Annons

Inget kök var komplett utan hushållsprylar med kork på 80-talet – eller vem minns inte glasformarna med tillhörande korkunderlägg? När korken nu är tillbaka hittar vi inte bara trenden i matrummet och detaljerna finns i såväl möbler som i inredningen.

08. kork
Foto: Petra Bindel Via: Elle DecorationChic Deco

9. Furumöbeln

Som köksluckor, bord, stolar och väggpaneler – 70-talet var verkligen en storhetstid för lackat furu och än idag ser vi kvarlevor i många fjällstugor. Träsorten har haft svårt att hitta tillbaka in i våra hem, men nu börjar vi bli redo igen – i alla fall för den obehandlade och ljusa varianten i lagom stor dos.

Annons
09. furu-ivar
Via: Indie Days
Annons