Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

9 härliga fik du inte får missa på Gotland

18 jul, 2017 
Planerar du en resa till Gotland i sommar? Här är fikapauserna du inte vill missa!
Annons
Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på GotlandBrand logo
Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland
Inbjudande myshörnor, perfekt vintagepatina och en plats där disken får vänta medan det spelas brädspel. Elsa Billgrens hus på Gotland är en idyll – men det är också ett hem som prövar sina ägare.

Så här års fylls Gotland av ivriga sommarfirare och vad är väl en semester utan en härlig fika i solen? På den vackra ön finns flera mysiga caféer som erbjuder hembakat, ekologiskt och i många fall även veganskt.

Här listar vi, med hjälp av restaurang- och caféguiden White Guide, nio caféer på Gotland som är värda ett besök i sommar.

1. Café Gula Huset

I Visby ligger hemtrevliga Café Gula Huset i ett litet gult stenhus och White Guide liknar ett besök på cafét vid tebjudningen hos den galne hattmakaren i Alice i Underlandet. Här njuter du av god hembakad fika i den vackra lilla trädgården eller i den mysiga lokalen.

Var: Tranhusgatan 2, Visby
Öppettider: Slutet av juni – mitten av augusti, varje dag kl. 12-17, Året runt, lördag och söndag kl. 12-17

2. Körsbärsgården

På södra Gotland nära Sundre ligger Körsbärsgården som främst är känd för sin konst, men även erbjuder god fika. Till sommaren 2017 har det dessutom satsats mer på maten, vilket gör Körsbärsgården till ett passande utflyktsmål under semestern.

Annons

Var: Sundre Västergårde 135, Burgsvik
Öppettider: Juni-augusti, varje dag kl. 11-17, september, helger kl. 11-17

3. H10 Bar & Café

På ett av Visbys populäraste stråk ligger trendiga H10 som du absolut inte vill missa under din vistelse. Här erbjuds fika av alla de slag, god lunch och det finns flera alternativ för veganer.

Var: Hästgatan 10, Visby
Öppettider: Måndag-torsdag kl. 8-18, fredag kl. 8-19, lördag-söndag kl. 9-17

4. Berså

Berså är egentligen en inredningsbutik inhyst i ett gammalt kapell i Tofta, men här kan man även njuta av god fika. Utöver hembakade kakor finns matiga mackor för den hungriga.

Var: Tofta Licksarve 102, Gotlands Tofta
Öppettider i sommar: Tisdag-söndag kl. 11-17

5. Rute Stenugnsbageri

Under sommaren öppnar mysiga Rute Stenugnsbageri i Lärbo och erbjuder hembakta bullar och bröd. I sommar förvandlas dessutom bageriet till en stenugnspizzeria på kvällarna. Ät på plats eller ta med dig och njut på stranden eller sommarhuset!

Annons

Var: Rute Risungs 217, Lärbo
Öppettider: 17 juni – 13 augusti, varje dag kl. 8-18, 1 juli – 12 augusti erbjuds kvällspizza mellan kl. 17-22

6. Själsö Bageri

En kort bilfärd eller en längre cykeltur från pulserande Visby ligger Själsö Bageri. Här kan du njuta av saftiga, smakrika bullar och gott nybakat surdegsbröd från stenugnen. Missa inte denna pärla!

Var: Själsvägen 10, Visby
Öppettider: Juni-augusti, varje dag kl. 8-20, september-november, helger kl. 8-17

7. Sylvis Döttrar Hembageri

Uppe i norr på Fårö ligger populära Sylvis Döttrar Hembageri sedan 17 år tillbaka. Här finns mängder av nybakad fika, mackor och frukostbröd som du kan mumsa i dig på plats eller ta med dig till stranden. För familjens yngsta finns dessutom en liten lekplats.

Var: Fårö Sudergarda 1562, Fårö
Öppettider: 17 juni – 27 augusti, varje dag kl. 7-18, september, helger kl. 7-18

Annons

8. Leva Kungslador

Ett ställe för människor i alla åldrar. På Leva Kungslador i Visby finns allt från nybakat ekologiskt bröd, kakor och sopplunch till vegan- och rawalternativ. Intill stenugnsbageriet och ladorna från 1600-talet finns en gårdsbutik, keramik och en stor skogsträdgård med lekplats för de yngre.

Var: Toftavägen 20, Visby
Öppettider: Varje dag kl. 11-16, grillkvällar vecka 28-32

9. Konditori Norrgatt

Konditori Norrgatt i Visby erbjuds nybakat fika varje dag. Konditoriet har funnits sedan 1947 och allting bakas i huset enligt gamla recept. Hit vill man inte bara gå för fikat, utan även för den klassiska 50-talsinredningen.

Var: Brogväg 1, Visby
Öppettider: Måndag-torsdag kl. 6.30-21, fredag kl. 6.30-18, lördag kl. 8-16 och söndag kl. 8-18

Artikeln publicerades först på Residence.

Annons