9 fina sätt att inreda med gardiner i sovrummet

sovrum med gardiner

Ett par nya gardiner kan förändra känslan i ett rum på ett ögonblick. Skapa ett sovrum att trivas i med enkla medel – här är nio sätt att inreda med gardiner.
08 september, 2017

Känns det som att sovrummet skulle behöva en uppdatering? Förnya rummet snabbt och enkelt genom att sätta fokus på gardinerna.

Skapa ett ombonat, elegant, lyxigt eller mysigt sovrum – nedan följer nio fina sätt att inreda med gardiner i sovrummet.

1. Dubbla lager

Sovrummet är det perfekta rummet för dubbla gardinpar. Häng upp ett par ljusa gardiner i ett tunnare material för ett mjukt, romantiskt ljusinsläpp. Kombinera med ett par gardiner i tyngre tyg och mörkare kulör som mörklägger sovrummet vid behov.

Sovrum med två olika gardiner

Foto: Chris Tonnesen för Elle Decoration Denmark via My domaine

2. Monokromt

Låt dina gardiner gå ton i ton med väggfärgen och inredningen för en stilfull, monokrom helhet. Se till att ha några detaljer i andra kulörer för att skapa kontrast och ge rummet mer dynamik.

Sovrum med gråa gardiner

Foto: Cim Ek Styling: Sarah Widman, Anna Mähler för Alvhem/mäklare Sofia Vansvik

3. Skärma av

Ett enkelt knep för att skapa en privat oas i ett större sovrum är att skärma av sängen med en gardin. Om du väljer ett skirt tyg i en ljus, varm nyans ger den ett mjukt och rofyllt intryck till sovrummet.

Avskärmning i ett sovrum med hjälp av gardiner

Foto: Garant.nu

4. Gör en egen sänghimmel

Skapa en vacker sänghimmel av gardinlängder i linne. Med några draperade tyger skapar du snabbt en ombonad, mysig känsla i sovrummet.

Sänghimmel av gardiner

Foto: Line Kay for Hale Mercantile Co via We are Scout

5. Byt ut garderobsdörrarna

Om du har ont om plats i sovrummet kan det vara att föredra att inreda med öppen förvaring istället för skrymmande klädskåp. Skärma av din walk in closet med gardiner, det ger en lyxig och luftig känsla.

Gardiner som täcker garderobsdörrar

Foto: Ikea

6. Sätt färg på rummet

Bryt av de svarta, vita, och grå nyanserna i sovrummet med ett par gardiner i färg. Ljusa pasteller som exempelvis rosa ger ett lugn till sovrummet samtidigt som det sätter färg på helhetsintrycket.

Rosa gardiner

Foto: Ellos

7. Rama in

Har du ett litet sovrum eller en sovalkov framför ett fönster? Sätt upp en rullgardin för att kunna mörklägga, men låt ett par snygga gardiner rama in sängen vid fotändan. Fäst gardinerna med tofsar i samma nyans för en stilren helhet.

Gardiner som ramar in en sovalkov

Styling: Ida Lauda, Foto via Fantastic Frank (länk till NK)

8. Byt till sammet

Inför årets kalla och mörka nätter kan du byta ut dina tunna gardiner mot ett par i sammet. Gardinerna kommer inte bara att stoppa draget från fönstret mer effektivt – de kommer även ge en elegant känsla till rummet.

Vardagsrum med sammetsgardiner

Foto: Jotex

9. Skapa hotellkänsla

Genom att byta ut de klassiska gardinstängerna mot skenor i taket får du sovrummet att kännas luftigare och större. Ett enkelt knep för att få till en lyxig hotellkänsla i sovrummet – se bara till att gardinerna har rätt längd, är de för korta kan det förstöra det eleganta helhetsintrycket du är ute efter.

Gardiner på skenor upphängda i taket

Foto: Garant.nu

Läs mer:

11 vackra sätt att inreda ditt hem med sammetsdetaljer

DIY-tips: Så gör du en vacker skir lampa – av gamla lampskärmar och en gardin

Guide: Så undviker du de 5 vanligaste gardinmissarna