9 compact living-tips – i lyxskandinavisk stil

Tips på compact living-detaljer i lyxskandinavisk stil.

Låt den trendiga lyxskandinaviska stilen guida dig till en snyggare och mer optimerad inredning enligt compact living-principen – oavsett om din boyta kräver det eller inte.
11 oktober, 2018

I ett boende med ont om plats kan compact living vara ett nödvändigt ont, men likväl kan det yteffektiva inredningssättet vara helt rätt väg att gå om du vill inreda smartare – och snyggare! För det finns faktiskt ingenting som säger att det måste vara trist och oinspirerande att optimera dina kvadratmetrar och du kan anpassa detaljerna helt efter din favoritstil.

Den lyxskandinaviska stilen är något vi inte tröttnar på i första hand och den kännetecknas främst av trendsäkra detaljer, svala kulörer, kontraster och mycket personlighet.

Här är nio snygga sätt du kan inspireras av den lyxskandinaviska stilen när du ska inreda enligt compact living.

Compact living-tips 1: Bygg upp sängen på byråar

Förvaring är A och O oavsett boyta, men ännu viktigare blir det så klart om du bor trångt. Ett både smart och snyggt sätt att maximera förvaringen är att bygga upp sängen på byråar. Som bonus får du en riktigt mysig sovplats.

Naturnära och obehandlat trä som matchas med en trendig väggfärg och gröna växter är helt rätt väg att gå om du vill styla enligt den lyxskandinaviska stilen.

Compact living-tips 2: Inred på höjden med gröna växter

Inget hem är komplett utan växter och i den lyxskandinaviska stilen spelar grönska ofta en stor roll i inredningen. Så låt inte en knapp yta begränsa dig.

Istället för att ställa växterna enbart på fönsterbrädorna kan du placera dem på höjden, för att skapa en mer rymlig känsla. Ställ växterna på bokhyllor, ovanpå skåp, presentera i amplar eller satsa på klängväxter, vars rankor du binder upp på väggen eller längs taket.

Compact living-tips 3: Spara golvyta med en vägglampa

Belysningen är lika viktig oavsett hemmets storlek, men ibland kan det kännas enklare att skippa lampan på grund av platsbrist. Gör inte det.

Ta istället vara på väggarna och höjden när du planerar belysningen. Väggarna är ofta outnyttjade ytor, perfekta för att hålla lampor på plats.

I den svala skandinaviska paletten är det snyggt att bryta av med något som skapar kontrast. Svarta detaljer blir ett stilrent statement om du vill inreda som en lyxskandinav.

Compact living-tips 4: Hyllan blir ett yteffektivt ”sängbord”

Någonstans att lägga mobilen och andra förnödenheter i närheten av sängen är ett måste för många. Däremot är det inte alltid som det finns plats för att ha en extra möbel – så som ett säng- eller sidobord just där. Tänker du bara en aning utanför boxen finns det dock många fiffiga lösningar för att komma runt problemet och slippa lägga alla saker på golvet. En enkel hylla är en väg att gå.

Anpassa längden och djupet på hyllan efter rummets förutsättningar och placera den i lagom höjd. Genom att få upp förvaringen skapar du ett luftigare intryck och sparar golvplats. Styla med en trendig växt eller en stilsäker lampa – svårare än så behöver det inte vara för att sätta stilen.

Compact living-tips 5: Framhäv alla vinkar med snygg belysning

Låt inte vinklarna försvinna i mörker och framhäv hela ditt hem med hjälp av belysning. Det kan får rummen att kännas större.

Belys från golvet, från taket, i fönster, ovanför sällskapsytor, sidobord – ja, helt enkelt alla vinklar och vrår. Blanda olika typer av lampor, stora som små, budget med lyx och i flera olika stilar för att skapa en riktigt lyxig skandinavisk känsla.

Compact living-tips 6: Integrera skrivbordet i hyllsystemet

Ett skrivbord eller en arbetsbänk är bekvämt att ha, men i många hem finns det helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för en hel sådan möbel.

Ett knep är att nyttja ett befintligt hyllsystem, många varumärken erbjuder numera system där du kan välja till en skrivbordsskiva istället för hyllplan. Smidigt och snyggt i sann compact living-anda!

Styla skivan och de omgärdade hyllorna med personliga och stilmässiga detaljer, belysning och komplettera med en väl vald stol som fungerar som pricken över i:et.

Compact living-tips 7: Avgränsa sovplatsen med en sänghimmel

Många compact living-lägenheter saknar ett separat sovrum, men visst är det möjligt att skapa en härlig sovoas mitt i vardagsrummet. Du kan avgränsa sovplatsen genom att ”dela av” allrummet med textiler. Antingen med hjälp av en takskena med golvlånga draperier att dra för vid behov eller med en böljande sänghimmel.

För att anamma den lyxskandinaviska stilen kan du välja en sänghimmel i naturmaterial, så som grov bomull eller bohemiskt och ostrukturerat linnetyg.

Compact living-tips 8: Skapa rymd med speglar

Att inreda med speglar är ett smart och enkelt sätt att få en yta att kännas större, trots att så inte är fallet. Utöver att spegla rummet reflekterar ytan även ljuset, som också hjälper till att skapa illusionen av extra rymd.

I den lyxskandinaviska stilen är det framförallt speglar i annorlunda former och utseenden som gäller och ett stiltips är att placera spegeln – eller speglarna – i alternativa och oväntade höjder. Det ger en mer dynamisk känsla.

Compact living-tips 9: Skärma av med en glasvägg

En glasvägg skärmar av utan att stänga in och kan vara ett smart sätt att rumsindela mindre hem. Eftersom de klara glaspartierna släpper in ljus känns rummet varken instängt eller mörkt, men du får samtidigt lyxen att avgränsa.

I den lyxskandinaviska stilen ser vi en tydlig flirt med det industriella och därför är den stilrena glasväggen i svart stål den mest populära.

Läs mer:

10 trendiga detaljer för den lyxskandinaviska stilen

7 fina compact living-lösningar för ett litet sovrum

9 compact living-tips för det lilla vardagsrummet