Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

8 weekendresor i Europa – som du kan göra med tåg

16 aug, 2019 
Weekendresor som du kan göra med tåg - i Norden och i övriga Europa
Sugen på en lång weekend, men inte lika sugen på att flyga? Vi listar åtta resmål i Europa som går att nå med tåg!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Weekendresor har blivit mycket populära under de senaste årtiondena, men utsläppen från flygresor är ett problem. Det går dock fortfarande att åka på en lång weekend utan att behöva flyga till resmålet. Utöver alla destinationer i Sverige finns det mycket att se i norra Europa dit man kan ta sig med tåg istället.

Resan kommer, naturligtivs, att ta lite längre tid. Det kommer dock att göra själva resandet lite mer spännande och dessutom behöver det inte vara särskilt krångligt. Det handlar egentligen bara om att ha ett annat tankesätt än om man åker flyg på en weekend.

I tipsen nedan har vi för enkelhetens skull utgått från Stockholm. Restiden kan därmed bli något kortare eller längre beroende på var du utgår ifrån och det kan finnas både alternativa färdvägar och rutter som är snabbare från din utgångspunkt. Att ta en färja eller åka en sträcka med buss kan vara ett förmånligt och smidigt alternativ, särskilt om du har lite mer tid över. Ta hjälp av en resebyrå eller erfarna tågresenärer om det känns krångligt att planera och boka vid första anblick – efter några resor kommer det kännas hur lätt som helst.

Annons

Här följer åtta destinationer som du kan nå med tåg – och som alla är väl värda ett besök:

1. Prag, Tjeckien

Åk till Prag med tåg
Foto: Unsplash

Historiska sevärdheter i mängder, mysiga kvarter för promenader, shopping samt god mat och dryck till förmånligt pris. I Prag får man tiden att gå oberoende av vad man är intresserad av.

Så åker du: Från Stockholm till Köpenhamn (eventuellt via Malmö alternativt Lund), sedan vidare Köpenhamn – Hamburg och slutligen Hamburg – Prag. Den totala restiden blir runt 20 timmar. Under sommaren åker Snälltågets nattåg direkt från Malmö till Berlin och där kan du byta till ett dagtåg och vara i Prag vid lunchtid.

2. Oslo, Norge

Åk till Oslo för en weekend med tåg
Foto: Unsplash

I den norska huvudstaden kan man få en stadsweekend med shopping, delikatesser och kultur. Men man kan också söka sig utanför staden för svårslagna naturupplevelser på tågavstånd.

Annons

Så åker du: Från Stockholm Central går flera direkttåg till Oslo S och resan dit tar sex timmar.

3. Berlin, Tyskland

Res till Berlin och Tyskland med tåg
Foto: Unsplash

Den tyska huvudstaden har något för de flesta. Från konst, kultur och krigshistoria till vintageshopping och långa festnätter – här kan man välja och vraka när man planerar sin drömweekend!

Så åker du: Under sommarhalvåret, vid påsk och under Kristi Himmelsfärdshelgen åker Snälltåget direkt från Malmö till Berlin. Resan Malmö-Berlin tar 13 timmar och 45 minuter och är ett nattåg. Utgår du från Stockholm tar tåget ner till Malmö knappt fem timmar, vilket ger en total restid på ungefär 19 timmar.

4. Amsterdam, Nederländerna

Åk till Amsterdam med tåg
Foto Unsplash

Mysiga Amsterdam är ett bra resmål för en lite längre weekendresa med tåg. De pittoreska kanalerna kantas av charmiga hus, du kan ta dig runt på cykel och det finns flera muséer och ett rikt restaurang- och nattliv.

Annons

Så åker du: Från Stockholm till Köpenhamn och vidare med nattåg till Hamburg alternativt nattåg sträckan Stockholm – Lund och vidare till Hamburg via Köpenhamn. Från Hamburg åker man till Osnabrück på knappt två timmar och därifrån tar resan till Amsterdam cirka tre timmar. Den totala restiden blir runt 20 timmar.

5. Köpenhamn, Danmark

Åk på weekend till Köpenhamn – med tåg
Foto: Unsplash

Ett populärt weekendresmål som lockar med både Nyhavn, Tivoli, ett pulserande restaurangutbud och mycket kultur. Hit tar du dig snabbt och smidigt, men känslan är betydligt mer kontinental än på andra sidan bron.

Så åker du: Till Köpenhamn går direkttåg från Stockholm. Resan ner tar fem timmar.

6. Bergen, Norge

Besök staden Bergen i Norge – med tåg
Foto: TT/Shutterstock

Norges näst största stad är en pittoresk och färgglad historia. En helg i Bergen passar flera olika resenärstyper eftersom det finns mycket att göra oavsett om man vill vara i stan eller ta sig ut i den norska naturen.

Annons

Så åker du: Åk tåg till Oslo från Stockholm som är framme under kvällen och ta sedan nattåg till Bergen som är framme tidigt nästa morgon. Ett annat alternativ är att åka från Stockholm på morgonen och vara framme i Bergen på kvällen. Resan från Stockholm till Oslo tar sex timmar, medan sträckan Oslo – Bergen tar omkring sju timmar.

7. Hamburg, Tyskland

Åk till Hamburg med tåg för en weekend
Foto: TT/Shutterstock

Knutpunkten Hamburg är en vacker stad med ett brett utbud för olika typer av resenärer. Härifrån är det även nära till flera andra trevliga weekendstäder, exempelvis Bremen och Lübeck. Perfekt för dig som vill kombinera flera städer eller åka till en mindre ort.

Annons

Så åker du: Den enklaste rutten från Stockholm till Hamburg går via Malmö och Köpenhamn där man byter till nattåg som anländer tidigt på morgonen. Då blir restiden cirka 13 timmar. Vill du besöka någon annan stad i närheten behöver du endast lägga på någon ynka timme.

8. Aarhus, Danmark

Åk till Aarhus med tåg på en weekendresa
Foto: Unsplash

Danmark är så mycket mer än bara Köpenhamn. I härliga Aarhus finns mycket att se och göra. Särskilt kända är de bildsköna gatorna, den fina arkitekturen och inte minst ARoS muséets berömda regnbåge med panoramautsikt över staden.

Så åker du: Tåg till Köpenhamn och sedan vidare till Aarhus med direkttåg. Restiden ligger på totalt nio timmar från Stockholm.

Läs mer:

Res med tåg i Europa – tips och saker att tänka på

9 vackra platser att upptäcka i Norge

Varma och soliga resmål för semestern i höst – 7 tips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons