ANNONSSAMARBETE MED EPOQ KÖK
8 trender i köket – så designar du ditt drömkök

Copyright Line Klein

8 trender i köket – så designar du ditt drömkök

De flesta byter inte ut köket vartannat år. Därför är det viktigt att göra bra val när du väl ska installera ditt nya. Här är åtta smarta tips.
07 april, 2021
Advertisement

Med genomtänkta material, detaljer, belysning och annat för köket som håller över tid får du till det där drömmiga rummet som du kommer att trivas i – länge.

1. Få in lugn med naturtrogna färger

– Naturfärger är inne just nu, mer beige och mossgrönt, dova gröna och blå toner. Det känns som att vi börjar släppa mer på grå och mässing och gå mer mot ljust trä, beige och det naturtrogna. Det är också färger som håller över tid, säger Elin Eriksson, köksspecialist för Epoq hos Elgiganten.

2. Mixa material

– När du ska bestämma dig för material i köket är trä alltid populärt, kombinerat med olika färgval. Hyllor kan vara i trä, med lackerad front – ett sätt att få in olika typer av material. Trenden är att matcha flera olika material, vilket ger en mer unik design och känsla i köket. Här kan du plocka fram din personliga stil och smak på ett bra sätt och få ett eget kök som sticker ut.

3. Tänk på bänkskivan

– En viktig detalj som du inte ska hasta över är val av bänkskiva. Den använder du mest. Det finns olika fördelar med olika typer av bänkskivor. Fördelen med bänkskivor i trä är att de är hållbara och tidlösa med rätt underhåll. Laminatskivor är prisvärda och flexibla vad gäller färg. Bänkskivor i quartz eller granit ger en lyxig känsla och de är fantastiska att baka på samt håller i betydligt många fler år än bostaden den sitter i!

Copyright Line Klein

4. Belys bättre

– Trenden är mer och bättre belysning. Både belysning under väggskåp, på olika arbetsytor i köket, i kökslådorna och om du öppnar skåpen finns också smart belysning på insidan av dem. Mycket av belysningen går också att styra via appar. Det finns många fördelar med en bättre belysning – det är mer funktionellt, praktiskt när du lagar mat och du kan skapa rätt stämning med belysning.

Copyright Line Klein

5. Skapa ett smart kök

– Med uppkopplade vitvaror i köket kan du exempelvis starta ugnen på väg hem, fläkten startar automatiskt och lamporna tänds över spisen när det är dags. Fler efterfrågar smarta, tekniska lösningar i köket. Det kan också handla om integrerade eluttag, i bänkskivan och på olika platser i köket för att kunna jobba mer flexibelt. Vardagen bli lättare samtidigt som du använder klimatsmarta, energisnåla och återvinningsbara produkter – vitvaror för framtiden, säger Elin Eriksson, köksspecialist för Epoq hos Elgiganten.

Copyright Line Klein

6. Maximera dina ytor

– Många behöver mycket utrymme och förvaring i köket och här finns många bra lösningar. Välj färre och bredare förvaringslådor än många mindre då det rymmer mer och blir dessutom ofta billigare. Fokusera också på insidan – inredning och smarta lösningar av lådor gör att köket känns komplett. Utgå från den klassiska kökstriangeln när du planerar arbetsytor – vatten, spis och kyl och frys uppbyggt i en triangel skapar en smidig struktur.

Copyright Line Klein

7. Sortera för framtiden

– Förr hade många luckor under diskhon för källsortering. Numera är det mycket vanligare med en utdragslåda med källsortering på insidan och 80 cm breda skåp istället för 60 cm. Folk vill maximera sophantering och källsortering och då behöver man mycket plats under diskhon.

Copyright Line Klein

8. Ge plats för dina favoriter

– Det är du och familjen som ska använda köket och designa det efter era behov, inte andras. Vilka saker i köket använder ni mest? Vad bör få ta plats? Kanske ska det rymmas stora köksmaskiner som ofta används, en vinkyl eller kaffemaskin? Sätt er egen prägel och design – då är chansen stor att det blir just ditt drömkök.

Om Epoq kök

Epoq kök har över 40 olika färger på luckor och stor flexibilitet gällande inredning och mått på stommar och skåp. Epoq har också marknadens längsta garanti, 35 år, avseende material- och produktionsfel. Dessutom är ett Epoq-kök lätt att montera själv genom det unika click-systemet som sparar både tid och pengar vid installation.

Vill du veta mer? Boka ett kostnadsfritt 90-minuters rådgivningsmöte med en köksspecialist!