Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

8 saker du måste rensa ut ur köket i vår

24 mar, 2018 
Detta ska du rena ut i ditt kök.
I vår välkomnar vi värmen och ljuset i våra hem genom att städa och rensa ut. Få ett mer enhetligt och harmoniskt kök genom att rensa ut de här åtta prylarna.
Annons

Våren är här och med den kommer även vårstädningen. Vi vill göra plats för nytt och få ett mer avskalat, smidigt och enkelt hem att bo och leva i.

Om lusten att vårstäda inte infinner sig hos dig, utan du snarare känner dig vårtrött och deppig, kan du ta en punkt per dag under en dryg veckas tid för att få det att kännas mer överkomligt.

Här är 8 saker du ska rensa i köket i vår:

1. Bestickslådan

Ligger det en blandning av ätpinnar, bestick som rostat och udda skedar i din bestickslåda? Kanske några överblivna plastbestick som smugit in? Då är det dags att rensa ut allt du inte behöver eller har använt under det senaste halvåret. Du kommer inte sakna prylarna, vi lovar.

2. Slitna köksattiraljer 

Tallrikar och glas som är slitna, har sprickor, fläckar eller defekter kan du sortera bort på återvinningen. Investera hellre i nya enhetliga tallrikar och glas som du gärna dukar fram när gäster kommer på besök.

Detta ska du rensa ut i köket.
Rensa upp i köket i vår för ett enhetligt och flexibelt kök. Foto: Ikea

3. Köksmaskiner du aldrig använder

Känns det ibland som att du har ont om plats i köket? Kika in i skåpen, står det flera köksmaskiner och dammar och tar plats? Gör dig av med maskinerna du aldrig använder och skänk till någon som har mer glädje och användning för dem, oavsett om det rör sig om en popcornmaskin, en glassmaskin eller dubbletter av stavmixers.

Annons

4. Skärbrädan

Är skärbrädan sliten, missfärgad och tråkig? Sortera den i rätt sopor och ersätt den med en ny till våren. Använder du skärbrädor i trä ska du komma ihåg att olja in dem så att deras livslängd förlängs.

Ersätt skärbrädan om den är sliten.
Ta hand om dina skärbrädor i trä och investera i enhetliga köksattiraljer för ett snyggt och ordningsamt intryck. Foto: Derek Swalwell via The Design Chaser

5. Kryddskåpet

Kontrollera alla kryddor, vilka är gamla eller på väg att bli gamla inom en snar framtid? Rensa ut och sortera så att du kan slänga allt eftersom kryddorna går ut, då slipper du denna punkt nästa vår!

6. Disktrasor och svampar

Disksvampar är ofta den allra smutsigaste produkten i ett hem. De suger till sig bakterier som frodas i dem och att rensa dem under hett vatten räcker inte för att bli av med alla bakterier. Förvara ett litet lager med fräscha disktrasor och svampar i köksskåpet, då kan du byta ut dem oftare.

Tänk på att byta ut disktrasor och svampar.
Visa upp dina utvalda favoriter. Foto: Anders Bergstedt för Entrance Fastighetsmäkleri Styling: Malin Simson Syns i: Drömhemmet: En magisk sekelskiftestvåa

7. Kokbokshyllan

Om du aldrig använder dina kokböcker kan det vara dags att ge bort dem till någon som har mer glädje av dem. I dag finns dessutom mängder av recept digitalt, så spara endast dina absoluta favoriter i hyllan.

8. Dubbletter och fler exemplar

Har du också vad som känns som oändligt många bunkar, skålar och lådor i plast? Kanske har du och sambon hunnit samla på er fyra pastaslevar eller allt för många kastruller? Då är det dags att göra sig av med de du aldrig använder, det frigör plats och gör köket lättare att orientera sig i när du ska laga mat.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons