8 hetaste trenderna från möbelmässan i Milano

11 apr, 2017 
Av
Förra veckan var det dags för årets upplaga av möbelmässan i Milano, Salone del mobile. Designfolk från hela världen samlades i ett vårgrönt Milano för att spana trender – självklart var ELLE Decoration på plats! Här är åtta av årets tydligaste Milanotrender.
Annons

Milano har en ohotad plats som världens designhuvudstad när det gäller inrednings- och möbeltrender. Under Salone del mobile i april varje år samlas designer, arkitekter, inredare, designföretag och journalister från hela världen för att presentera och ta del av de allra senaste nyheterna. Både det gigantiska mässområdet och hela Milanos centrala delar myllrar av designmänniskor på väg mellan olika evenemang och utställningar. Här är åtta av årets allra tydligaste trender och höjdpunkter.

Rosa ballonger i taket när Dimore Studio visade utemöbler.

1. Aprikosrosa och ljusblått

Trendsättande Dimore Studio visade vägen även i år och valde att måla om showroomet, som förra året var helt svart, i läckert rosa, aprikos och ljusblått. Dessutom stod de för en av veckans mest undangömda utställningar när de valde att presentera utemöbler och exklusiva textilier på bakgården till en sliten bar intill en bensinmack.

Annons

2. Blått, grönt, petroleum

Färgtemat blått, grönt, petroleum var tydligt hos många företag. Både i sammet som i Piero Lissonis soffa Largo från Kartell och hos Cassina, som bland annat presenterade den kubiska fåtöljen Quartet av Mario Bellini i färgat läder – här blått.

Piero Lissonis soffa Largo, Kartell.
Quartet i infärgat blått läder, Cassina.
Annons

3. Checka in på hotell

Flera företag valde att  bygga sina utställningar på temat hotell och hotellrum, som Diesel, Moooi och Fritz Hansen, som välkomnade till ”Hotel Fritz” i stadsdelen Brera under hela veckan.

Fritz Hansen kallade sin utställning Hotel Fritz.

4. Spektakulära miljöer

Milano är en stad med historia och bakom fasaderna döljer sig  spektakulära miljöer som öppnas under mässveckan när olika företag hyr in sig i palats, kyrkor och bortglömda trädgårdar. Louis Vuitton och Swarovski huserade i år i var sitt palats på Corso Venezia och danska Mindcraft var tillbaka på gården till klostret Chiostre Minore di San Simpliciano med en utställning iscensatt av modedesignern Henrik Vibskov. En av årets stora snackis var förstås Cos samarbete med Studio Swine, som presenterades i en teater.

Annons
Swarovski Home visades i Palazzo Crespi.
Den danska konsthantverksutställningen Mindcraft iscensatt av Henrik Vibskov.

5. Under ytan

Maneters och andra havsdjurs former och strukturer inspirerade bland andra Nendo, som i en utställning visade silikonvaser nedsänka i ett akvarium som böljade likt maneter i vattnet. Nobody & Co presenterade i samarbete med Timorous Beaties stolen Missing Ocean Chair med fascinerande textilformationer liknande maneter, koraller och havsanemoner på i en utomhusutställning i en vildvuxen trädgård i centrala Milano.

Annons
”Manetvaser” av Nendo.
Missing Ocean Chair – ett samarbete mellan Nobody & Co och Timorous Beasties.

6. Konstsamarbeten

Samarbeten mellan konstnärer och designföretag blir allt vanligare, precis som gränsen mellan mode och inredning håller på att luckras upp. Ett företag som är föregångare just när det gäller att arbeta med bildkonstnärer är Moroso. På mässan visade företaget bland annat upp sitt nya samarbete med Olafur Eliasson, som designat hyllan Green Light Shelf, som är resultatet av en workshop han hållit med flyktingar. Flyktingtemat var centralt i konstinstallationen Save Our Souls av 16-årige Achilleas Souras, som byggt hyddor av flytvästar som flutit iland längs Greklands kust.

Annons
Hylla av konstnären Olafur Eliasson.
Save Our Souls av 16-årige Achilleas Souras.

7. Genombrutna former

Nät, rotting och flätningar är stort och företag med historia av hantverkskunnande visar gärna vad de kan – som Gebrüder Thonet, som bland annat presenterade stolen Chair N.0 av svenska Front.

Annons
Chair N.0 av Front, Gebrüder Thonet.

8. Krispigt vitt

Brittiske Lee Broom firade tioårsjubileum med utställningen Time Machine i det nya området Ventura Centrale (en länga gamla magasin som hört till centralstationen). Här visade han upp ett urval produkter från de senaste tio åren i limiterad utgåva helt i vitt. Allt uppställt på en vit karusell som långsamt snurrade runt, runt.

Lee Broom visade tio års produktion på en snurrande karusell.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Annons