Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

8 enkla inredningstips som skapar lyxig festkänsla

04 dec, 2019 
Tips för att inreda och dekorera till festen – enkelt och lyxigt
Inred för fest, mingel och härliga kvällar med vänner. Det går att piffa till hemmet och skapa lyxig festkänsla med enkla medel. Vi listar åtta enkla (och fina!) knep!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ska du ha middagsbjudning eller fest hemma? Du behöver varken mängder av nya saker eller massvis med tid för att få hemmet att kännas festligt. Det finns många enkla knep som gör inredningen snäppet mer festlig och som fungerar oavsett säsong eller tema.

Vi tipsar om åtta enkla sätt att skapa lyxig festkänsla i hemmet:

1. Inred med levande ljus

Det dukade bordet går i blänkande mässing hos H&M Home i jul
Inred med ljus i olika nivåer, former och färger. Foto: H&M Home

För att få den vanliga inredningen i hemmet att kännas festlig på ett kick gäller det att plocka fram ljusstakarna – särskilt under den mörkare halvan av året.

Annons

Vackra ljusstakar med levande ljus sätter guldkant på bostaden och går att ställa lite varstans. Jobba gärna med höjdskillnader och mixa olika ljusstakar och -hållare för en dynamisk och elegant känsla.

2. Gör en enkel DIY-bar

Enkel DIY-bar med drinkvagn
En drinkstation blir en festlig detalj i hemmet. Foto: House Doctor

Bjuder du på drinkar kvällen till ära? Gör en enkel DIY-bar som sätter stämningen i hemmet! Har du en drinkvagn är det den självklara platsen, men även ett sidobord fungerar bra.

Ställ fram glas, dryck, is och övriga tillbehör som kryddor och topping i fina skålar eller på ett skärbräde och vips har du en snygg drinkstation.

Annons

3. Inred med ljusslingor

Ljusslinga från Ikea på festligt dukat bord
Lägg en ljusslinga på bordet för att ge dukningen ett lyft. Foto: Ikea

Ljusslingor lyser upp, skapar en festlig stämning året om och passar därför till såväl jul och nyår som till firanden som pågår sent in på sommarnatten.

På bordet, i hallen, i hörnet eller i en glasburk. Ja, den här enkla, men stämningshöjande dekorationen kan du placera precis var du vill i hemmet.

4. Inred för mingel

Rymligt vardagsrum med två soffor mittemot varandra
Skapa rum för umgänge i vardagsrummet. Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Gör plats för dina gäster genom att rensa undan. Plocka undan överflödiga dekorationer från soffbordet och banta antalet prydnadskuddar i soffan för att göra plats för gäster, glas och tilltugg.

Annons

Lämna gärna framme några textilier som mjukar upp och gör intrycket inbjudande, utan att ta upp sittplats. Har du sittpuffar kan det vara en bra idé att ställa fram dem för att förstora ytan för umgänge.

5. Dekorera med blommor och grönska

Blommor i vas och festdukning
Skippa den maffiga buketten och placera istället ut flera små vaser. Foto: House Doctor

Du behöver inte köpa en enorm bukett för att dekorera ditt hem inför festen. Några fina kvistar eller blommor som läggs i flera små vaser blir en fin festdetalj på middagsbordet eller spridda runt omkring i bostaden.

Annons

6. Inred med girlanger

DIY-girlang med rosenblad till fest
En girlang kan se ut precis hur du vill – här med vackra rosenblad. Foto: Homeyohmy

Girlanger och vimplar är starkt förknippade med festligheter. Men det behöver inte handla om lekfulla pasteller och klassiska mönster om du inte vill det.

Att göra en egen girlang behöver inte vara svårt och rätt val av dekorationer på tråden kan vara det som ger hela inredningen det där lilla extra. Här ovan skapar rosenbladen en mjuk, minimalistisk girlang som passar till både Alla hjärtans dag-firandet och till sommarfesten.

Annons

7. Ställ fram champagnekylaren

Champagnekylare i rostfritt från Granit
Håll drycken kall och få en festlig detalj på bordet med en champagnekylare. Foto: Granit

Champagnekylaren behöver inte gömma sig i köket. Ställ fram den som ett blickfång i inredningen för att skapa lyxig festkänsla. Bjuder du på mindre flaskor blir det dessutom enkelt för dina gäster att ta för sig när kylaren får stå i centrum. Har du några minuter över? Dekorera kylaren med några gröna kvistar eller en girlang för ytterligare guldkant.

8. Lägg en duk på bordet

Dukning från Svenskt Tenn
Vår- och sommarkänslor med en vackert blå bordsduk. Foto: Svenskt Tenn

En färg eller ett mönster kan förändra hela känslan när det kommer till bordsdukar. En tidlös festdukning får en modern touch och festens tema samt den rådande säsongen kan avspeglas i valet. Här ovan ger en vackert blå färg vår- och sommarkänslor, medan en mörkare variant skulle ge festdukningen en helt annan stämning.

Läs mer:

15 inspirerande detaljer till vårens och sommarens alla fester

6 oväntade men effektiva sätt att städa upp efter festen – proffsens tips

Inred med ljusslingor – 11 idéer och shoppingtips

8 grönskande dekorationer till både fest och bröllop

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons