Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

7 trender julen 2018 – enligt butikskedjorna

25 okt, 2018 
Julen närmar sig och med den festliga högtiden kommer även dekorationer och inredningsdetaljer i ny trendig tappning ut i butik. Vi har detaljstuderat julkollektionerna och vilka trender som dominerar i år.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den klassiska julen kommer så klart på besök i såväl butik som hem år ut och år in – oavsett om den är julröd, vintervit eller grön och rustik. Men det finns faktiskt inredningstrender även när det kommer till julkollektionerna.

Vi har spanat in butikskedjornas julkollektioner och i år ser vi att flera av höstens trender hänger kvar även i jul, allt för att skapa ett så stämningsfullt hem som möjligt samtidigt som det finns möjlighet att vara personlig och kreativ med dekorationer och detaljer.

Här är sju trender inför julen 2018:

Trend 1: Belysning i mängder

Julbelysning på Ikea
Foto: Ikea

Belysning har vi varje vinter och jul eftersom vi bor i ett land där solen skiner några få timmar om dagen, men i år är det verkligen ”more is more” som gäller hos butikskedjorna.

Annons

Våga mer och mixa ljusslingor, julstjärnor, kransar med ljus, levande ljus och elljusstakar för att lysa upp varje vrå och skapa ett varmt, stämningsfullt hem lagom till festligheterna.

Julbelysning i mängder hos Granit julen 2018
Foto: Granit

Trend 2: Trendfärger som håller i sig

Höstens trendfärger är fina även i jul
Foto: Ellos Home

I år överger vi inte höstens trendfärger bara för att julen anländer, utan inreder istället gärna med rostrött, senapsgult, kummin och bärnsten samt mossgrönt och orange även till jul. Trendfärgerna syns i såväl textilier, juldekorationer och diverse inredningsdetaljer samt i form av tonat glas.

Annons

Fördelen med höstens trendfärger är att de alla bidrar till en ombonad inredning – något många är ute efter lagom till julens umgänge. Dessutom går trendkulörerna fint ihop med julens mer klassiska färger och väljer du att låta det roströda och mossgröna ta över får du en modern julpalett.

Julen 2018 går i toner av kummin och rostrött hos Granit
Foto: Granit

Trend 3: En naturnära jul

Grönt, rustikt och naturnära är trendigt i jul
Foto: H&M Home

En tydlig trend julen 2018 är att den är naturnära. Vår längtan efter att komma ut i naturen syns i rustika inredningar med mängder av granris och grönska, den gröna trendfärgen som är precis lika fin som rött i jul och naturmaterial i form av trä, halm, jute och linne.

Annons

Flera kollektioner har även hämtat inspiration från naturens växter och djur till sina inredningsdetaljer och prydnader. Naturmaterialen kan även dekorera granen och bland de trendiga, nya julgransdekorationerna finns flertalet alternativ i papper.

juldekorationer i papper 2018
Foto: Ellos Home

Trend 4: Lekfulla dekorationer

lekfullt är trendigt i jul
Foto: Åhléns

Julen behöver inte vara stram och traditionell – sätt en lekfull twist på den med de små prydnaderna i hemmet.

Annons

Hos butikskedjorna finns bland andra diverse miniatyrfordon, glittriga enhörningar och dinosaurier att hänga i granen. Det finns dessutom flera olika sorters djurfiguriner och även mer traditionella nötknäppare och ”djurtroféer” i ny tappning att dekorera hemmet med.

Nötknäppare att dekorera hemmet med i jul
Foto: Jotex

Trend 5: Lyxkänsla

En av årets jultrender är den lyxiga känslan
Foto: H&M Home

I år är det många som vill sätta guldkant på julfirandet – åtminstone om vi ska tro butikskedjornas utbud.

Annons

En elegant och gärna lite lyxig känsla är påtaglig och det finns många olika detaljer att välja mellan oavsett om man vill hålla det till blänkande mässingsdetaljer eller inreda med lurvig fuskpäls och sammet med fin lyster.

Julen på Jotex 2018 bjuder på mycket sammet och vinrött.
Foto: Jotex

Trend 6: Dova färger

dova färger och elegans är trendigt julen 2018
Foto: Ikea

Lyxkänslan stannar inte bara vid material utan omfattar även färgpaletten. Många julkollektioner går i eleganta färger i år och kedjorna satsar på djupa, dova nyanser av vinrött, blått och grönt.

Annons

Ett enkelt knep för att få till känslan i hemmet är att inreda med textilier i kulörerna. Genom att kombinera det blåa med vinrött och mörkgrönt fixar du den eleganta julstilen på ett kick. En annan trendig tolkning är att matcha de mörka färgerna med svärta för en stilfull julkänsla i hemmet.

dova färger och vinrött är trendigt julen 2018
Foto: Ellos Home

Trend 7: Julbommigt

Blommig brodyr hos Åhléns julen 2018
Foto: Åhléns

Julblommorna får ta plats i mer än bara krukor och vaser den här julen. I år syns blommor i både brodyr och mönster samt i detaljer som brickor och dekorationer.

Annons

Blommor hör inte bara sommaren till och det är bara fantasin som sätter gränser när du inreder med dem i vinter. Hos Ikea har designern Bea Szenfeld tagit fram vita pappersdekorationer i form av små blommor som du kan variera hur mycket som helst enligt din egen stil.

Blommiga detaljer hos ikea julen 2018
Foto: Ikea

Läs också:

Här är butikskedjornas julkollektioner 2018

17 snygga adventsljusstakar till julen 2018

8 sätt att fira en miljövänligare jul

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons