Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 tips för att inreda stilfullt i det första hemmet

05 aug, 2019 
Inredningstips för den första lägenheten
Det är en konst att få till en snygg, personlig inredning – särskilt i det första hemmet som ofta är ett litet och tillfälligt boende. Här är 7 tips som hjälper till att höja stilfaktorn i den första bostaden och göra den lite härligare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Studentrum, andra hand, inneboende. Det finns många former av tillfälliga boenden och för många är det verkligheten de möter när de precis flyttat hemifrån.

Men bara för att man bor tillfälligt, litet eller inte äger sitt boende kan det bli både stilfullt, mysigt och ett hem att trivas i. Här listar vi 7 knep som höjer stilfaktorn i det första hemmet.

1. Snåla inte med belysningen

Belysning gör ett rum trivsamt och ombonat, medan ett rum med för lite belysning istället upplevs kalt och mörkt. Tumregeln är att alltid ha minst tre ljuskällor i ett rum för att få till den hemtrevliga känslan.

Det går att få in mycket belysning på en liten yta. En ljuskälla kan vara allt från en bordslampa eller vägglampa till levande ljus.

2. Satsa på en stor matta

En vanlig inredningsmiss är att köpa en för liten matta, något som är lätt hänt när man bor litet. Men sanningen är att en något större matta binder samman rummet, ger det ett lyft och gör det mer ombonat på ett kick – även i det lilla hemmet.

Inred personligt och snyggt – med detaljer och färg
Personliga detaljer, växter och färgklickar gör inredningen hemtrevlig och snygg. Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska Hem/mäklare: Katarina Ljung

3. Blanda och låt det ta tid

Det kan vara lockande att åka till ett möbelvaruhus och köpa allt till det första hemmet på en och samma gång, men försök att låta det ta lite tid. På så vis kan du hitta det du verkligen vill ha och inte bara tillfälliga trender. Satsa på de viktigaste sakerna först och komplettera sedan med det du kan leva utan den första tiden. Trots en liten budget kan man tänka långsiktigt om man bara har tålamod nog.

Annons

Inredningsmässigt får du även ett helt annorlunda hem om du blandar både högt och lågt samt nyproducerat och loppisfynd över tid. Även om det första hemmet är något tillfälligt kan man redan nu investera i inredning som inte är tänkt som slit-och-släng, utan sådan man vill ha med sig genom livet från hem till hem. Det är sunt både för plånboken och miljön.

4. Våga vara personlig

Det behöver inte bli tråkigt och generiskt på en liten yta. Våga vara modig och visa din personlighet. För att intrycket inte ska bli för rörigt på den lilla ytan kan du satsa på några få dekorationer, färgklickar eller en enda stor blickfångare, exempelvis en tavla. Det ger en personlig känsla i ditt hem, utan att ha en förminskade effekt i den lilla bostaden.

Inred snyggt på liten yta – med olika material och detaljer
Blanda olika material, texturer och ytor för en levande inredning. Foto: Anders Bergstedt Styling: Nouvel Interiör för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

5. Inred med compact living-knep

Compact living-knep är inte bara smarta, de är även snygga och får inredningen att kännas genomtänkt och stilfull.

Annons

Det finns en uppsjö av knep att välja bland, välj det som passar din stil och ditt hem. Kanske är det en smart rumsavdelare eller en säng med förvaring undertill? Här hittar du 7 compact living-tips för det lilla sovrummet.

6. Låt detaljerna göra skillnaden

När man bor tillfälligt, i andra hand eller är inneboende är det svårt att göra större förändringar i inredningen, men ibland kan det vara de enklaste detaljerna som gör den stora skillnaden. Växter är ett enkelt, billigt och roligt sätt att piffa till ett rum. Genom att blanda olika material och texturer, exempelvis naturmaterial, får inredningen även mer liv.

Om du får sätta upp saker på väggen är inramade posters även ett bra budgetknep för att skapa en stilfull och personlig inredning. Speglar, oavsett om de är placerade på väggen, på ett bord eller på golvet, öppnar upp i det lilla rummet och hyllor på väggen eller i hörnen i ett rum utnyttjar höjden och utrymmet på ett sätt som får inredningen att kännas genomtänkt. Kolla upp vad du får göra i ditt hem – i vissa fall kan du till och med få måla om och sätta upp nya gardiner.

Detaljerna gör skillnaden i den lilla lägenheten
Några få unika detaljer kan göra all skillnad – låt det ta tid att inreda det första hemmet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Studio Cuvier för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

7. Inred det hem du har

För att inreda precis så stilmässigt som man vill gäller egentligen samma regel oavsett om man bor litet eller stort. Det gäller att kunna se helheten och skapa en röd tråd samt att planera inredningen för att veta hur du vill ha det, så att det varken blir övermöblerat och -dekorerat eller kalt och opersonligt.

Annons

En gyllene regel är att inreda det hem du har och inte det du skulle vilja ha. Ha inte för stora möbler i ett litet rum och köp inte heller för mycket möbler till det första hemmet om kvadratmetrarna är få. Utgå från hemmets möjligheter, men våga samtidigt tänka modigt inom dina fyra väggar för att maxa ytan och få inredningen att reflektera dig som person.

Läs mer:

11 snygga budgetköp som höjer stilfaktorn i den första bostaden

Första hemmet – så inreder du snyggt och smart på liten yta

9 vanliga inredningsmissar som går att fixa på nolltid

Första hemmet – här är 24 inredningsprylar värda att investera i 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons