7 inspirerande handelsträdgårdar – för dig med gröna drömmar

7 inspirerande handelsträdgårdar – för dig med gröna drömmar

Vi guidar dig till sju handelsträdgårdar landet runt där odlingsglädjen går att ta på.
24 mars, 2022
Här är de 3 största odlingstrenderna 2022
1:19

Efter reklamen: Här är de 3 största odlingstrenderna 2022

(1:19)

Slå på ljud

Göteborg

Växtverket

Majorna, i centrala Göteborg, är ett charmigt område med klassiska landshövdingehus och mängder av mysiga caféer. Här hittar vi Växtverket som är en plantskola och designstudio på Karl Johansgatan, så himla härligt att kunna köpa växter mitt i staden. Man arbetar med odlare i närområdet för att undvika långa transporter.

Öppettider mm: vaxtverket.com, @vaxtverket

Ör

Klockaregården

Det är lätt att drömma sig bort i de vackra trädgårdsrummen på Klockaregården.
Anna Örnberg

I den lilla byn Ör, 15 km norr om Växjö, ligger den här vackra platsen där alla växtintresserade får sitt lystmäte. Här i den inspirerande miljön väcks verkligen odlingsglädjen till liv. Klockaregårdens trädgård är uppbyggd i olika uterum, där du hittar frodiga klängväxter, spaljéer som smyckar, frukter av smakrika sorter, gammeldags doftande rosor, prydnadsbuskar och speciellt utvalda favoriter. Trädgårdsbutiken har funnits på samma plats i snart 20 år och drivs numera av trädgårdsmästare Kerstin Bohlin med personal.

Öppettider mm: klockaregarden.se, @klockaregardenstradgard

Stockholm

Rosendal

Det gamla lusthuset är en del av Rosendals trädgård.
TRONS

Ett självklart utflyktsmål när du är i Stockholm är förstås Djurgården. Hit flyttade Stockholms förmögna i slutet på 1800-talet, och här finns lustslottet Rosendal, som uppfördes åt Karl XIV Johan på 1820-talet. Den populära trädgården ligger i närheten och bär samma namn som slottet. Här kan du handla blommor och grönsaker och äta godsaker i det populära kaféet som ligger i ett av växthusen. I plantboden erbjuds också rådgivning och designtjänster. Och trädgårdskurser.

Öppettider mm: rosendalstradgard.se, @rosendalstradgard

Båstad

Norrviken

Platsen där Norrvikens trädgårdar anlades 1905 av Rudolf Abelin har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat, havet bidrar med fukt och Hallandsåsen ger skydd för vinden, växtzonen är 1. I trädgården kan man strosa i timmar, här finns också restaurang och kafé och en alldeles underbar butik fylld av antikviteter, design och växter förstås.

Öppettider mm: norrvikenbastad.se, @norrviken_bastad

Sundsvall

Katrinelund

En privat trädgård som också är öppen sommartid för besökare.
Charlotte Andersson - charlotte.

Katrinelund är en inspirationsträdgård, i grunden privat, som ligger i Sundsvall i växtzon 4. Bakom härligheten ligger Charlotte Andersson som är känd för sin blogg Gardenflow, men hon är också trädgårdsskribent. Tillsammans med sin man Ulf driver hon Katrinelund, här finns både trädgårdsbutik, en 1800 kvm trädgård att strosa i och ett kafé där paret bjuder på enbart hembakat.

Öppettider mm: katrinelundstradgard.se, @katrinelundstradgard

Kungsbacka

Hjälmeskulla

I fyra generationer har det bedrivits handelsträdgård på Hjälmeskulla av familjen Torberntsson, sextio år firar man i år. Nils och Hillevi Torberntsson började med odling av grönsaker och perenna växter på fälten i Kungsbacka. Odlingarna utvecklades senare mot mer snittblommor och så småningom blev verksamheten en traditionell handelsträdgård. Ambitionen är att erbjuda växter och produkter från de bästa odlarna och producenterna.

Öppettider mm: hjalmeskulla.com, @hjalmeskulla.handelstradgard

Kalvsvik

Skillnadens

Sara Bäckmo i trädgårdslanden på Skillnadens i Småland.
MARIA FORS OSTBERG

På 50-talet startade Holger Larsson och hans fru Margit Kalvsviks handelsträdgård, senare tog dottern Anna-Stina Gustavsson över. Men årets nyhet är att Sara Bäckmo som driver Skillnadens tar över. Trädgården ligger söder om Växjö, här säljs snittblommor, utplanteringsväxter, grönsaksplantor, blomsterplantor och binderier.

Öppettider mm: sarabackmo.se, @skillnadenshandelstradgard

Foto: Charlotte Andersson, Anna Örnberg, TT