Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 inspirerande handelsträdgårdar – för dig med gröna drömmar

24 mar, 2022 
AvCecilia von Mentzer
7 inspirerande handelsträdgårdar – för dig med gröna drömmar
Vi guidar dig till sju handelsträdgårdar landet runt där odlingsglädjen går att ta på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är de 3 största odlingstrenderna 2022Brand logo
Här är de 3 största odlingstrenderna 2022

Göteborg

Växtverket

Det prunkar mitt i Göteborg på charmiga Växtverket.

Majorna, i centrala Göteborg, är ett charmigt område med klassiska landshövdingehus och mängder av mysiga caféer. Här hittar vi Växtverket som är en plantskola och designstudio på Karl Johansgatan, så himla härligt att kunna köpa växter mitt i staden. Man arbetar med odlare i närområdet för att undvika långa transporter.

Annons

Öppettider mm: vaxtverket.com, @vaxtverket

Ör

Klockaregården

Det är lätt att drömma sig bort i de vackra trädgårdsrummen på Klockaregården.

I den lilla byn Ör, 15 km norr om Växjö, ligger den här vackra platsen där alla växtintresserade får sitt lystmäte. Här i den inspirerande miljön väcks verkligen odlingsglädjen till liv. Klockaregårdens trädgård är uppbyggd i olika uterum, där du hittar frodiga klängväxter, spaljéer som smyckar, frukter av smakrika sorter, gammeldags doftande rosor, prydnadsbuskar och speciellt utvalda favoriter. Trädgårdsbutiken har funnits på samma plats i snart 20 år och drivs numera av trädgårdsmästare Kerstin Bohlin med personal.

Annons

Öppettider mm: klockaregarden.se, @klockaregardenstradgard

Stockholm

Rosendal

Det gamla lusthuset är en del av Rosendals trädgård.

Ett självklart utflyktsmål när du är i Stockholm är förstås Djurgården. Hit flyttade Stockholms förmögna i slutet på 1800-talet, och här finns lustslottet Rosendal, som uppfördes åt Karl XIV Johan på 1820-talet. Den populära trädgården ligger i närheten och bär samma namn som slottet. Här kan du handla blommor och grönsaker och äta godsaker i det populära kaféet som ligger i ett av växthusen. I plantboden erbjuds också rådgivning och designtjänster. Och trädgårdskurser.

Annons

Öppettider mm: rosendalstradgard.se, @rosendalstradgard

Båstad

Norrviken

Välkrattade grusgångar på Norrvikens trädgårdar.

Platsen där Norrvikens trädgårdar anlades 1905 av Rudolf Abelin har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat, havet bidrar med fukt och Hallandsåsen ger skydd för vinden, växtzonen är 1. I trädgården kan man strosa i timmar, här finns också restaurang och kafé och en alldeles underbar butik fylld av antikviteter, design och växter förstås.

Öppettider mm: norrvikenbastad.se, @norrviken_bastad

Annons

Sundsvall

Katrinelund

En privat trädgård som också är öppen sommartid för besökare.

Katrinelund är en inspirationsträdgård, i grunden privat, som ligger i Sundsvall i växtzon 4. Bakom härligheten ligger Charlotte Andersson som är känd för sin blogg Gardenflow, men hon är också trädgårdsskribent. Tillsammans med sin man Ulf driver hon Katrinelund, här finns både trädgårdsbutik, en 1800 kvm trädgård att strosa i och ett kafé där paret bjuder på enbart hembakat.

Öppettider mm: katrinelundstradgard.se, @katrinelundstradgard

Annons

Kungsbacka

Hjälmeskulla

I Kungsbacka i norra Halland hittar man charmiga Hjälmeskulla.

I fyra generationer har det bedrivits handelsträdgård på Hjälmeskulla av familjen Torberntsson, sextio år firar man i år. Nils och Hillevi Torberntsson började med odling av grönsaker och perenna växter på fälten i Kungsbacka. Odlingarna utvecklades senare mot mer snittblommor och så småningom blev verksamheten en traditionell handelsträdgård. Ambitionen är att erbjuda växter och produkter från de bästa odlarna och producenterna.

Annons

Öppettider mm: hjalmeskulla.com, @hjalmeskulla.handelstradgard

Kalvsvik

Skillnadens

Sara Bäckmo i trädgårdslanden på Skillnadens i Småland.

På 50-talet startade Holger Larsson och hans fru Margit Kalvsviks handelsträdgård, senare tog dottern Anna-Stina Gustavsson över. Men årets nyhet är att Sara Bäckmo som driver Skillnadens tar över. Trädgården ligger söder om Växjö, här säljs snittblommor, utplanteringsväxter, grönsaksplantor, blomsterplantor och binderier.

Öppettider mm: sarabackmo.se, @skillnadenshandelstradgard

Foto: Charlotte Andersson, Anna Örnberg, TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons