Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

7 fina sätt att inreda med en vägghylla

29 apr, 2019 
AvAnna Asplund
7 fina och trendiga sätt att inreda med en vägghylla
En liten hylla kan ge en hel vägg ett lyft. Här är sju trendiga – och snygga – sätt att inreda med vägghyllor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är fortfarande vanligt att vilja boa in sig med tavelväggar och bokhyllor från golv till tak, men det finns också hos många en längtan efter att rensa hemma och leva i en lite luftigare inredning – utan att tumma på trivseln.

Och då kan en lite mindre vägghylla vara en både snygg och smart lösning. Ställ några snygga detaljer, en växt eller dina favoritböcker på den så adderar den oväntat mycket mys – utan att ta särskilt mycket plats. Men en vägghylla gör sig lika bra bland många konstverk på en tavelvägg.

Vill du uppdatera ett rum med en hylla? Här är sju tips som inspiration:

1. Inred med en vägghylla med skulptural form

En trendig vägghylla med skulptutal form
Foto: Ferm living

Det kan vara kul att variera inte bara stilen på motiven på en tavelvägg, utan även vad du hänger upp där. Till exempel genom att mixa tavlorna med växtamplar, speglar – och vägghyllor. Men en liten hylla kan även på helt egen hand lyfta en hel vägg.

Annons

Skulpturala former är en trend som håller i sig. Och det finns många intressanta småhyllor i butik just nu. Men vilket hyllplan som helst kan förstås fylla ungefär samma funktion, om du ställer något som är intressant för ögat där. Det är lika enkelt som att sätta upp en tavla – men mer flexibelt.

2. Ta vara på ett hörn med några hyllplan

Ta vara på ett hörn med vägghyllplan
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Att lämna hörnen fria kan göra att ytan i ett rum upplevs större, men ibland är det ju snarare en mer ombonad känsla man är ute efter. Har du ett ledigt hörn i sovrummet, eller är sugen på att skapa en läshörna hemma, kan några enkla hyllplan blir ett fint minibibliotek.

Annons

Vill du addera lite extra värme till din inredning i rummet: Använd hyllplan i omålat trä.

3. Låt en smal hylla löpa längs hela väggen

Vägghylla för tavlor och inredningsdetaljer
Foto: Ferm living

Ett sätt att få plats med mycket på en hylla som i sig själv tar liten plats, är att sätta upp ett långt och smalt hyllplan (som kan vara en enkel planka) och måla in det i samma färg som väggen. På hyllan kan du varva växter med roliga loppisfynd och tavlor lutade mot väggen.

Förutom att det blir mysigt är det här ett enkelt sätt att göra din tavelvägg mer flexibel; det är bara att flytta runt och byta ut konsten hur och när du vill – utan att behöva borra.

Annons

4. Samla småsaker på en trendig prylhylla

Inred med en trendig prylhylla på väggen
Foto: Skagerak

Prylhyllan har haft storhetstider i perioder – och det här är nog en av dem. Haka på trenden med en hylla där du bara få plats med de saker som du blir glad av att se.

5. Dekorera med en minihylla i köket

Inred med en trendig liten vägghylla i köket
Foto: Oyoy

Det har varit populärt med kök utan överskåp ett bra tag och trenden hänger kvar. Många gillar tanken på att istället ha öppna hyllor i köket och det är mysigt – men inte så lättstädat.

Annons

Har du många fina saker som du vill visa upp kan ett vitrinskåp bli en snygg och dammfri display. Och en minihylla som bara rymmer några få föremål ger karaktär åt väggen, samtidigt som den går snabbt att städa.

6. Inred med en tidningshylla för magasin – eller barnböcker

Trendig magasinhylla i trä och läder

I en tid när allt fler läser allt mer på skärmar, blir stunderna med läsning på papper något annat än det varit; vi kopplar av när vi kopplar ner.

Låt några favoritmagasin stå framme på en snygg hylla som en påminnelse om att unna dig pauser.

Annons
En trendig magasinhylla som bokhylla i barnrummet
Foto: Skagerak

En tidskriftshylla fungerar även fint för enstaka kokböcker i köket. Eller i ett barnrum, där flera favoritböcker ryms (eftersom de är tunnare).

7. Fyll ett fönster med växthyllor

Växthylla i fönstret
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Växter är både trendiga och bra för hälsan. Och fönstret är förvisso inte en vägg, men går att använda som en genomskinlig sådan om du vill ge fler krukväxter möjlighet att sola sig i ljuset.

Det här tipset fungerar av naturliga skäl bäst om du har flera fönster hemma, och är smidigast i fönster som öppnas utåt. Men med hyllplan som är enkla att plocka ner fungerar det bra, bara du inte behöver öppna så ofta.

Läs mer:

7 fina sätt att inreda vid fönster i vår och sommar

6 fina sätt att inreda med en sittbänk

9 trender: Här är detaljerna som skapar vardagslyx i köket

Annons