Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

6 oväntade men effektiva sätt att städa upp efter festen

29 dec, 2017 
Det spelar ingen roll hur värd festen faktiskt var. Städningen dagen efter är aldrig lika kul. Här är proffsens bästa tips som återställer ordningen i hemmet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finns vanlig städning och så finns det städning som man är tvungen att göra efter en fest.

Trasiga eller läppstiftkladdiga glas, fläckar efter diverse drycker och överblivna vinslattar är bara ett axplock av vad det kan innebära att anordna en fest.

Men lugn, det finns många smarta och enkla sätt att få ordning på röran – som städproffsen använder sig av.

1. Vattenringar efter glas

Organiska material, så som träbord och parkettgolv, kan lätt falla offer för spilld vätska när det vankas fest, men misströsta inte. Dina fina träytor behöver inte vara förstörda för gott.

Gnugga lite tandkräm på vattenringarna och putsa bort med en ren trasa, tipsar Jacqueline Yardan, städexpert på TaskRabbit i New York, för My domaine.

2. Trasigt glas

En fest är inte lyckad utan att några glas går sönder, eller? Oavsett anledning är glaskras inget ovanligt på en fest.

Det första du bör göra är att sopa upp så mycket av glaset som möjligt. Ett oväntat sätt att därefter få upp även de minsta glasresterna, menar Yardan, är att fånga upp dem med en skiva mjukt bröd. Se bara till att du lägger brödskivorna du använt i en påse som du försluter väl innan du slänger dem i sopkorgen – inte i komposten.

Annons

3. Fläckar från läppstift

Få saker är så festliga som målade läppar, men det finns roligare saker än att försöka skrubba bort röda fläckar. Yardan har dock receptet för den bästa sminkborttagningen för dina glas.

– Använd 1 dl vitvinsvinäger och varmt vatten med diskmedel för att göra rent glas från läppstift. Fläckarna borde försvinna nästan direkt, säger hon.

4. Skomärken på golvet

Förvandlades ditt vardagsrum till ett dansglolv med svarta märken som resultat? Yardans tips är att gnugga golvytan kraftfullt med en mjuk trasa. Är märkena envisa kan du använda lite golvrengöring att gnugga med.

Köksö i marmor och Tom Dixon lampa i koppar
Foto: Per B/SE360 Styling: Bjurfors Home för Bjurfors/mäklare: Robert Hjalmarsson

5. Vinrester

De ljumna slattarna i vinflaskorna vill ingen dricka upp, men släng inte bort dem. Det finns saker du kan använda den överblivna vätskan för – redan till nästa fest?

Annons

– Frys in vinet i en isbricka.

Fryst vin är perfekt att ha hemma om du ska blanda frozen sangria eller kanske slushies på vin, som är särskilt populärt på sommaren.

6. Fläckar på mattan

Vinfläckar på en ljus matta kan göra vilken värd som helst en aning panikslagen, men misströsta inte. Mattan behöver inte vara förstörd för all framtid.

–Du kan använda överbliven öl för att göra rent mattan från fläckar om du inte har någon fläckborttagning hemma, tipsar Yardan om.

– Att gnugga fläcken med några droppar öl kan faktiskt göra susen.

7. Smält stearin

Levande ljus sätter stämning, men det gäller att ha koll så att inte stearinet droppar på underlaget. Har det ändå hänt finns det lyckligtvis knep att få bort det.

Är det ett träbord eller annat träyta vi pratar om bör du fylla en plastpåse med isbitar och placera på det intorkade stearinet. Kylan gör att stearinet blir sprött och därmed lättare att skrapa bort, med exempelvis en plastspatel eller ett bankkort.

Är det din fina duk som fallit offer för stearin har vi det bästa tipset HÄR.

Läs mer:

Dags att vårstäda? Här är 14 saker att rensa ut!

Så städar du ditt hem – på 20 minuter

Källa: My domaine

Startbild: Per B/SE360 Styling: Bjurfors Home för Bjurfors/mäklare: Robert Hjalmarsson

 

Annons