6 inredningstrender 2020 – från möbelmässan i Stockholm

13 feb, 2020 
Inredningstrender 2020 – från möbelmässan och designveckan i Stockholm
Hur kommer 2020 att se ut i inredningsväg? Det fick vi en smygtitt på under Stockholm Furniture & Light Fair och designveckan i Stockholm. Här är sex av trenderna vi spanade in på möbelmässan!
Annons

I februari gick möbelmässan, Stockholm Furniture & Light Fair, och designveckan av stapeln i Stockholm. Under en veckas tid fylldes huvudstaden av inredare, arkitekter, inköpare, press och inredningsnördar från hela världen, som alla var här för att spana in det senaste på den nordiska designscenen.

Men vilka trender kan vi faktiskt förvänta oss att se i butik och i våra hem under det kommande året? Vi listar sex trender som syntes på mässan – och som även börjar synas i butik redan nu!

Trend 1: Runda former

Fåtölj med runda former från & Tradition
Mjukt och runt är den hetaste möbeltrenden 2020. Foto: &Tradition

Bland möbler ska formerna vara bulliga, runda och nästan lite klumpiga år 2020. Trenden syns särskilt i låga, bekväma soffor och fåtöljer, men även i detaljer som lampor och bord som fått ett nytt, mjukt och runt formspråk.

Annons
soffan assemble av destroyers/builders för Valerie Objects
Den nya soffan Assemble har trendigt runda former. Foto: Valerie Objects

Trend 2: Organisk inspiration

Vas från Swedese
Vasen Anna, designad av Anna Elzer Oscarsson, har inspirerats av naturen och vårtecken, och ska interagera med blommor som sätts i den. Foto: Swedese

Apropå former, så syns det även en hel del organisk inspiration. Både skogen och havet har influerat designers och det syns bland annat i vackra träådringar och diverse organiska former med inspiration från snäckor, blad och trädgrenar.

Annons
Mylhtas björk stol
Den nya stolen Björk, formgiven av Lisa Hilland, har inspirerats av en fjällbjörk vars grenar sträcker sig mot himlen. Foto: Ida Magntorn för Mylhta

Trend 3: Naturmaterial

Sidoskåp i rotting från Warm Nordic
Rotting är det populäraste naturmaterialet 2020. Foto: Warm Nordic

Naturmaterialen hänger i som en trend och lär snart övergå till att vara självklara inslag i många svenska hem. Det råder en särskild vurm för rottingen just nu, oavsett om den är elegant flätad eller ger inredningen en mer bohemisk touch.

Annons
Rottingbänk och vagn från Sika Design
Rottingen finns i flera former och passar olika inredningsstilar. Foto: Sika Design

Trend 4: Gult

gula detaljer hos Ferm Living
Dämpade gula detaljer hos danska Ferm Living. Foto: Ferm Living

Det glada gula syns ofta i små doser – men färgen syns överallt! Den kan vara dämpad och nästintill beige i nyansen eller så är den solgul och pigg för att bryta av i inredningen. Oavsett vilket, så är gult en av de starkaste färgtrenderna det kommande året.

Annons
Gult hos Magis på Stockholm Furniture Fair 2020
Solgult och glatt hos Magis på Stockholm Furniture & Light Fair 2020. Foto: Magis

Trend 5: Hållbara innovationer

Woodio handfat i hållbart material
Handfat i vattentät träkomposit gjort av träflis från finska Woodio. Foto: Woodio

På möbelmässan i Stockholm syntes flera satsningar på hållbar inredning. Såväl yngre formgivare som mer etablerade inredningsföretag har nu börjat implementera återvunna och nya, mer hållbara material i sina möbler.

Annons
Kartell AI stol
Kartells första stol av helt återvunnet material, AI, visades upp på möbelmässan i Stockholm. Foto: Kartell

Trend 6: Konstnärligt uttryck

Fåtöljen Ratio, designad av Alexander Lervik för Adea
Fåtöljen Ratio, designad av Alexander Lervik för finska Adea, är både ett konstverk och en möbel. Foto: Alexander Lervik/Adea

Vem vill inte ha möbler vackra som konstverk? Det tar flera formgivare nu fasta på när de tar fram möbler med lekfulla uttryck som känns personliga i hemmet och blir konstverk som sticker ut i inredningen – samtidigt som de är fullt funktionella.

Annons
Åsa Jungnelius bord Ettore för Källemo
Konstnärligt, men även användbart. Åsa Jungnelius bord Ettore för Källemo visades på Stockholm Furniture & Light Fair 2020. Foto: Gustav Kaiser

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons