Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Fem vanliga missar att se upp för när du renoverar köket

20 dec, 2022 
Vanliga missar att se upp för när du renoverar köket, köksrenovering vanliga missar
Går du i köksrenoveringstankar? ELLE Decoration listar fem vanliga missar och enkla lösningar som gör både planerande och utförande snäppet enklare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE hemma hos: Sara BidermanBrand logo
ELLE hemma hos: Sara Biderman

En köksrenovering blir oftast både omfattande och kostsam. Idag finns det dessutom en uppsjö av funktioner, material och detaljer att ta hänsyn till både innan och under processens gång. Att navigera rätt bland alla val kan kännas svårt, om inte omöjligt.

Oavsett om du går i renoveringstankar eller bara vill vara väl förberedd inför framtida köksprojekt listar vi några vanliga missar (och tacksamma lösningar) här nedan.

Fem vanliga missar när du renoverar köket – och så undviker du dem bäst:

Annons

1. Var noga med budget och planering

Vanliga missar köksrenovering, budget
Oavsett skepnad på just ditt drömkök är det viktigt att fastställa budgeten. Foto: Martin Inger/Ikea.

Är du ute efter det ultimata minimalistiska köket eller kanske en funktionell lösning med förvaring i fokus? Med tanke på dagens massiva utbud är det långt ifrån svårt att snöa in sig på ett specifikt drömkök eller detalj som bara måste finnas med – oberoende prislapp.

Tips! Det är lättare än vad en kan tro att gå händelserna i förväg. Trots att det må låta självklart, så kom ihåg att sätta en tydlig budget. Utöver att addera en tydlig finansiell riktlinje blir det enklare att få till planeringen. Vad är egentligen realistiskt gällande tjänster? Material? Omfattning? Fundera, skriv ner och ha tålamod – det får ta tid.

Annons

2. Du glömmer att fråga om hjälp

Vanliga missar köksrenovering, fråga om hjälp
Räds inte att anlita proffshjälp för att göra köksrenoveringsresan lite enklare. Foto: Kvänum.

Få saker är så spännande som att faktiskt ge sig själv grönt ljus och sätta igång med köksförvandlingen. Leverantörerna är många, varianterna ändlösa och uttrycken oändliga. Men det är vanligt att bli överväldigad och köpa på sig utan att kika vad som passar för just ditt kök.

Tips! Underskatta inte vikten av att bolla idéer. Numera finns det ett stort utbud av smidig proffshjälp, från assistans gällande materialval till att skissa upp en optimerad lösning anpassad efter ditt hem. Kika efter kostnadsfria konsultationer. Många gånger är dessa inte bundna till ett köp eller fortsatt uppdrag, utan kan helt enkelt få agera hjälpsam expert-input.

Annons

3. Du gör om hela köket

Vanliga missar köksrenovering, Nordiska kök
Hämta inspiration från Nordiska kök, vars stilfulla lösningar kombinerar naturnära material med tidlös design. Foto: @nordiskakok.

Renoveringar, inte minst av kökskaraktär, blir lätt synonymt med storskalig förändring. Befintliga miljöer ska monteras ner, stommar bytas och nya lösningar ska framställas från scratch. Men många gånger är den bästa förändringen en liten sådan.

Tips! Lägg allt fokus på köksluckorna. Den uppdaterade känslan finns där, men till ett förmånligare pris med betydligt mindre klimatpåverkan. Om du fast bestämt behöver byta köksstommen, leta efter begagnade alternativ. Ofta är de lika intakta, slitstarka och effektiva som nyproduktion.

Annons

4. Du är för trendkänslig

Vanliga missar köksrenovering, stor förändring
Är färg din ständiga trotjänare? Inspireras av danska Hay, som gladeligen adderar färg i både små som stora detaljer. Foto: Hay.

I takt med att köket har förvandlats till hemmets sociala hub och hjärta har utbudet växt markant. Idag är det hett att dyka ner bland specialdesignade lösningar, experimentera med färger och addera upplyftande inslag i säsong – vissa mer svårmatchade än andra.

Tips! Utgå alltid från funktionalitet. Det viktigaste är att köket uppfyller dina behov. Då köksrenoveringar tenderar att bli omfattande är det även viktigt att tänka på utsläppen. Sträva efter en tidlös design med neutrala paletter och närproducerade materialval. Du kan krydda upp rummet med färgstarka smådetaljer och mindre möbler.

Annons

5. Du missar att dubbelkolla förutsättningarna

Vanliga missar köksrenovering, förutsättningar
Vill du maximera köksförvaringen på en mindre yta? Kombinera den klassiska hyllan med hängande element. Foto: Frama.

Innan du sätter tänderna i de estetiska faktorerna av köksrenoveringen gäller det att verkligen starta från grunden. Många idéer kan kännas perfekta i stunden men vara betydligt svårare att förverkliga beroende på dina förutsättningar.

Tips! Börja med att identifiera de nödvändiga stegen. Om du vill anlita hantverkare, se till att personen i fråga är auktoriserad eller behörig. Det är rekommenderat att se över ledningssystemet före renovering för att säkra längre livslängd på ditt kök. Här kan en VVS-installatör vara behjälplig. Det finns även kompletta checklistor online hos både Länsförsäkringar och Konsumentverket om du känner dig osäker.

Annons