5 vanliga missar många gör med tv:n när de inreder

Inredningstips för tv i vardagsrummet.

Låt inte en tv förstöra intrycket i ditt välinredda vardagsrum. Här är några vanliga misstag många gör med tv:n när de inreder och knepen du kan ta till för att undvika dem – med ett inspirerande och riktigt snyggt vardagsrum som resultat!
10 januari, 2019
Slå på ljud

Att inreda ett inspirerande och snyggt vardagsrum är ibland lättare sagt än gjort. Särskilt när det kommer till att lyfta in tv:n.

En tv – oavsett hur tekniskt fantastisk den än må vara – är inte alltid den mest stilmässiga detaljen. Men för det mesta är tv:n dock en nödvändighet i ett hem. Filmkvällar och seriemaraton är svåra att vara utan!

Men misströsta inte, det är fortfarande fullt möjligt att skapa ett stilfullt vardagsrum även om du inte kan leva utan din tv. Här är några av de vanligaste misstagen många gör med tv:n när de inreder – och stilknepen att ta till för att skapa ett drömmigt vardagsrum.

Här hittar du snygga tv-bänkar att satsa på i vardagsrummet!

Inredningsmiss 1: Allt centreras runt tv:n

Din tv är inte solen, allt i rummet behöver inte centreras kring den. Ändå är det lätt hänt att så blir fallet – vilket kan dra ner intrycket rejält. Men varför ska tv:n, som ju inte är särskilt dekorativ i sig, vara utgångspunkten?

Centrera inte allt kring tv:n när du inreder vardagsrummet.

Tv:n behöver inte vara rummets mittpunkt, snyggast blir det att låta den bli en naturlig del av inredningen. Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Fredrica Myrberg för Innerstadsspecialisten/mäklare: Bahar Nabavi

Tips:

Istället för att utgå från tv:n när du inreder, börja med möblerna och detaljerna. På så vis blir det inte lika tydlig fokus på och kring tv:n, utan den blir istället en del av hela vardagsrummet. Tv:n ska visserligen finnas där, men inte vara en av grundpelarna som utgör vardagsrummet.

Inredningsmiss 2: Du anpassar dig inte efter rummet

Även om det inte är något fel på tv:n och dess utformning kan den kännas fel för rummet. Den passar helt enkelt inte in och ser malplacerad ut i förhållande till övrig inredning.

Inredningstips för tv:n.

Med möbler, färger, inredningsdetaljer och olika placeringsalternativ kan du får tv:n att kännas som en del av helheten. Foto: Anders Bergstedt Styling: Catarina Skoglund för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Tips:

Utgå alltid från rummets förutsättningar när du väljer tv. Det är minst lika viktigt som hur du placerar tv:n.

Är rummet stort och soffan placerad långt från skärmen behöver du en större tv, än om rummet exempelvis är litet och skärmen kommer vara nära sittplatsen. I ett litet rum kan en för stor tv dessutom sänka det stilmässiga intrycket, helt i onödan.

Inredningsmiss 3: Tv:n är inte integrerad i inredningen

Att eftersträva att möblerna, prylarna och detaljerna i ett rum tillsammans bildar en helhet är en bra väg att gå för att uppnå ett stilmässigt resultat. Men när tv:n kommer in i bilden blir det ofta svårare, vilket gör att många ger upp försöken och helt enkelt bara låter tv:n sticka ut och bli en främmande fågel i vardagsrummet.

Integrera tv:n i övrig inredning, varför inte i tavelväggen? Foto: Fredric Boukari Styling: Wagell och Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Tips:

Låt inte tv:n vara den svarta, fula klossen som förstör ett vackert inrett rum. Ett knep är att integrera den i tavelväggen.

Häng upp tv:n precis som du skulle hänga en ram och kombinera med andra tavlor, fotografier eller illustrationer. De flesta moderna tv-apparater har en avskalad ram, men det finns också många nyare apparater med extra tunn och delikat ram, som skapar ett diskret intryck.

Samsung har även tagit fram tv:n The Frame, en tv där du kan välja mellan flera olika trä- eller lackramar och det bästa av allt: Den ser verkligen ut som en tavla och du kan själv välja motiv!

Inredningsmiss 4: Du har tv:n i fel höjd

Ett vanligt misstag är att placera eller sätta upp tv:n alldeles för högt. Det gör din viloposition framför tv:n ansträngd och långt ifrån ergonomisk.

Placera inte tv:n för högt. Ögonhöjd är att sträva efter. Foto: Fredric Boukari och Johan Spinnell Styling: Åsa Copparstad för Historiska hem/mäklare: Adam Smith

Tips:

Tv:n bör placerar i ögonhöjd från där du sitter, du ska inte behöva titta upp med varken blick eller genom att vända upp huvudet. Och självklart ska tv:n inte vara för lågt placerad så du måste tilta huvudet nedåt. Ögonhöjd är alltid att sträva efter, oavsett om du har tv:n hängd från väggen eller om den står på en möbel.

Inredningsmiss 5: Du väljer inte tv-möbel med omsorg

Anstränger du dig för att hålla ihop stilen i vardagsrummet behöver det inte sluta vid tv-möbeln, men det är lätt hänt. Resultatet? Att tv-bänken är den felande länken i det annars harmoniska och stilmässiga vardagsrummet.

Välj en möbel du tycker är fin, det behöver nödvändighetsvis inte vara en traditionell tv-bänk. Foto: Henrik Nero Styling: Dusty Deco för Ekenstam/mäklare: Thomas Herzog

Tips:

En tv måste inte stå på en tv-bänk, så det gäller att tänka utanför ramarna. Vilken möbel som helst fungerar i princip som tv-möbel och det som brukar kunna skilja en traditionell tv-bänk från en vanlig bänk är baksidan, som ofta har hål för sladdarna. Men det kan du lätt komma runt genom att antingen skapa ett eget hål i möbeln eller helt enkelt flytta ut möbeln någon centimeter från väggen, så att sladdarna får plats bakom.

Och när du släppt tanken på en typisk mediamöbel kan du börja kika på allt från byråer, sidobord, bokhyllor och andra möbler som går i din stil, att placera din tv på.

Läs också:

En ikonisk designmöbel för dig som inte bara vill ha en tv

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem

Guide: Så undviker du de 5 vanligaste gardinmissarna

7 inredningsmissar i köket – och hur du löser dem

9 vanliga inredningsmissar – som går att fixa på nolltid

5 vanliga missar i vardagsrummet – och så undviker du dem

7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut – så undviker du dem!

5 vanliga missar som sänker intrycket i ditt hem – och så undviker du dem