Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 tips: Lyxig styling med loppisfynd

27 feb, 2019 
AvAnna Asplund
Inredningstips – lyxig styling med loppisfynd och vintage
Det finns enkla sätt att skapa en lyxig känsla hemma med loppis- och vintagefynd. Och det är både trendigt och hållbart. Vi har 5 fina tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kvalitet och hantverk behöver inte kosta mer – om du väljer att köpa begagnat. Samtidigt förknippas loppis inte längre främst med de låga priserna, utan med en personlig stil och ett hållbart sätt att inreda. Här är våra 5 tips för en lyxig styling med loppisfynd och vintage:

1. Inred med naturmaterial

Fynda lyxig inredning till kök och vardagsrum på loppisar och i vintagebutiker
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

Att vi mår bra av att ha naturmaterial omkring oss är känt sedan länge. Titta efter trämöbler med fin patina – och matcha dem med gröna växter.

Annons
Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

Förutom att ett äldre träbord är behagligt att ta i och se på, blir det bara vackrare med åren. Du kan även fynda linnedukar, korgar och andra detaljer i naturliga material.

2. Håll ihop stylingen med en neutral färgskala

Vintagefynd i inredning från Ikea
Styling: Anna Lenskog Belfrage Foto: Ragnar Omarsson för Ikea/Livet hemma

Att inreda med färgerna vitt, brunt, beige, svart och varma eller kalla metaller, är ett knep som många stylister använder för att skapa en harmonisk men samtidigt dynamisk grundpalett. Det ger ett rofyllt och lyxigt intryck.

Annons

Loppisar, nätauktioner och vintagebutiker är fulla av fynd i den neutrala färgskalan: Från trämöbler och linnedukar, till mässingsljusstakar, snygga rostfria köksprylar, rustik keramik, handblåst glas och svarta vaser av porslin.

Styling: Britta Henley Foto: Malin Cropper för Ikea/Livet hemma

Med olika neutrala kulörer som grund räcker det faktiskt att addera enstaka inslag av accenter för att få en färgglad känsla – om du vill ha det. Du kan även ta ut svängarna med roliga och personliga fynd, utan att resultatet känns spretigt.

Annons

3. Tänk tidlöst – eller trendigt

Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt

Ett bra tips när du bedömer ett pris, är att tänka på om värdet håller i sig. Lägg hellre lite mer pengar på tidlös design – och mindre på föremål som är tillfälligt trendiga igen (men kanske inte lika populära nästa säsong).

Hållbar inredning till köket med loppisfynd och vintage
Styling: @annacate Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm

Vackra träskåp med stilrena former är ofta bra köp. Och det finns många lyxiga sätt att inreda med dem; från klädförvaring i sovrummet till vitrinskåp för skorna i hallen eller till din samling av vintageglas i köket.

Annons
Håll utkik efter drinkvagnar på loppisar och i vintagebutiker
Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm

Addera lite extra lyx i vardagen med en tjusig drinkvagn. De finns i många versioner från olika epoker – vissa mer tidlösa än andra. Och du kan använda vagnen på många sätt; från blombord till att rulla fram drinkar till gäster.

3. Sätt guld- eller silverkant på inredningen

Lyxiga tavelramar finns ofta att fynda på loppisar och i vintagebutiker
Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm

Detaljer i guldfärg är fina mot en mönstrad tapet, men kan också vara en intressanta att bryta av med i en mer minimalistisk inredning.

Annons
Lyxig inredning med loppis och vintage – silverbricka till frukosten
Foto: Andy Liffner för Fantastic Frank/mäklare: Camilla Eggenberger

Och varför inte servera söndagsfrukosten på en silverbricka? När den inte används blir brickan en dekorativ inredningsdetalj på köksbänken. Gammalt nysilver finns det gott om, så det brukar vara lätt att fynda.

4. Loppisfynda till tavelväggen

Tavelvägg med loppis- och vintagefynd
Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/Mäklare: Erika Bergholm

Leta efter fin konst och snygga ramar. De sitter inte nödvändigtvis ihop, så försök tänka in något annat motiv när du ser en stilren ram i bra skick.

Annons

Gamla speglar i olika stilar är också vanliga fynd. De har ofta vackert slipat glas, som kan ha patina som skymmer sikten i spegelbilden lite. Det gör inget på en tavelvägg, där spegelns främsta funktion är att vara fin att se på.

5. Planera dina köp

Att fynda handlar lika mycket om det du låter bli att köpa. Det är lätt att bli förtjust i många olika föremål och kanske komma hem med fler än man behöver. Gör en lista i förväg med de stilar, färger och material som du vet att du vill ha i ditt hem.

Självklart kan du sedan falla pladask för något helt annat, och slå till. Men att ha lite is i magen brukar vara en framgångsfaktor i fyndjakten.

Läs mer:

7 tips: Så renoverar du hållbart hemma

Så inreder du hållbart – 3 inredningsproffs tipsar

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons