Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 stora belysningstrender 2020

24 jan, 2020 
Belysningstrender och lampor 2020
Elegant i mässing och opalglas – eller personligt och lekfullt? Det finns mycket fint att välja bland när det kommer till lampor. Vi listar fem av årets hetaste belysningstrender!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Belysning är en favoritdetalj i många hem och att investera i snygg belysning är ofta ett smart val, eftersom lamporna står sig i många år och slitaget de utsätts för ofta är väldigt litet. Precis som bland övriga trender i samhället och i inredningsväg går även belysningstrender i cykler. De kommer och går, men det man själv gillar att inreda med består i det egna hemmet. Inspireras av de rådande trenderna och hitta din nya, tidlösa favorit.

Här listar vi 5 stora belysningstrender 2020 – enligt vår trendspaning från inredningsmässan Maison & Objet i Paris:

Trend 1: Svarta lampor

Grafiskt och en skarp kontrast. Matta, nattsvarta armaturer har länge varit en favorit i Norden och nu syns de hos många designers och tillverkare. Den stilrena svarta lampan går dessutom att matcha till flera olika stilar och hem, vilket gör den till en tidlös inredningsdetalj.

IC Lights bordslampa från Flos, design av Michael Anastassiades
Foto: Flos/Nordiska Galleriet
Mobile Chandelier av Michael Anastassiades
Foto: Artilleriet
Annons

Trend 2: Opalglas

Vitt glas över ljuskällan ger ett mjukt sken i hemmet och kanske är det därför så många fallit för lampor i vitt. Särskilt ofta syns opalglaset tillsammans med den svarta armaturen, men den är enkel att kombinera med i princip vilken lampa som helst och den syns ofta med både kalla och varma metaller.

Lampa från Schwung
Foto: Schwung
Pearls Double från Formagenda
Foto: Formagenda
Annons
Lampor från Ago
Foto: Ago lighting

Trend 3: Lampor i naturmaterial

Vi ser naturmaterial i alla delar av inredningen i år – och så även bland belysningsnyheterna. Klassisk rotting, flätade lampskärmar och ljust trä är bara några av varianterna som syns just nu.

Annons
Lampa i naturmaterial från Tine K Home
Foto: Tine K Home
Lampa i rotting från Market Set
Foto: Market Set
Lampa i naturmaterial från HK Living
Foto: HK Living
Lampa i trä från Asaf Weinbroom
Foto: Asaf Weinbroom
Annons

Trend 4: Lampor i mässing

Bland metallerna är det fortfarande mässingen som skiner starkast. Blänkande, matt eller kombinerad med andra element – mässingen bjuder på flera olika tolkningar i belysningsväg och finns i såväl art deco-tappning som i mer minimalistiska armaturer.

vägglampa från Eno studio
Foto: Eno Studio
Bordslampa i mässing från House Doctor
Foto: House Doctor
Annons
Lampa från Valerie Objects
Foto: Valerie Objects

Trend 5: Lekfull belysning

Bland alla eleganta inslag med opalglas, mässing och minimalistiska, svarta lampor finns även en mer lekfull tendens som flera designers plockat upp. Lekfulla tolkningar med bland annat runda former, annorlunda färger och växt- och djurinspiration syntes på Maison & Objet-mässan i Paris. Det här är belysningstrenden för dig som gillar unika inredningsdetaljer som sticker ut och gör ett tydligt statement i hemmet – året om.

Annons
Kameleont-lampa från Seletti
Foto: Seletti
Lampa från Jonathan Adler
Foto: Jonathan Adler

Läs mer:

7 inredningstrender på Maison & Objet 2020

5 inredningsmissar med belysning – så lyckas du

Fixa den optimala belysningen hemma – 3 experter ger sina bästa tips 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons