5 inredningstips för hemmakontoret

inredning för hemmakontoret

Med en smidig arbetsyta på hemmaplan behöver du aldrig mer surfa från soffan, sängen eller sittande vid köksbordet.
20 augusti, 2016

Skapa ett inspirerande hemmakontor med några enkla medel, oavsett om du planerar att jobba hemifrån eller bara vill ha ett stilmässigt utrymme att betala räkningar och nätshoppa från.

Och du behöver inte bo stort eller ha ett extrarum över. Knepet är att veta hur du nyttjar ytan bäst – och snyggast. Här är våra 5 främsta tips för att lyckas.

1. Satsa på enkelhet och hitta en röd tråd

Svulstiga möbler i all ära – men vill du att arbetsytan ska smälta in bland övrig inredning är ett tips att välja relativt diskreta möbler med enkla, rena linjer och sedan satsa på detaljerna runt omkring. Skapa en röd tråd med resten av rummet med hjälp av färger, former och material.

fin inredning

Foto: Studio Cuvier Styling: Fredrik J Karlsson för Alvhem

2. Välj stol med omsorg

När man hör ordet datastol är det många som tänker på trista snurrstolar på hjul med höj- och sänkbara armstöd. Men så behöver det inte alls vara. Välj istället en stol som du tycker är snygg – oavsett om den kategoriseras som en skrivbordsstol eller inte. I vissa fall kan en tjusig köksstol passa allra bäst.

Ljus inredning

Foto: Alen Cordic SE3607 Styling: Emma Fischer för Bjurfors

3. Prioritera förvaring

Har du svårt att få plats med alla småprylar kan du sätta upp en hylla eller ett väggskåp. Förvarna gärna plocket i fina lådor, behållare eller burkar för ett prydligare intryck. Less is more när det kommer till sakerna du väljer att ha framme.

07. workspace-celsiusgatan

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Scandinavian Homes för Skandiamäklarna

4. Tänk utanför ramarna

När det kommer till bordet behöver du inte välja ett regelrätt skrivbord. Det finns många fina varianter av höga sidobord och avlastningsbord. Du kan också skapa ditt eget med ett standardmässigt underrede och en måttbeställd skiva. Varför inte en i klassisk natursten, trendig plywood, mörkbetsat trä eller stilrent glas?

01. ikea-workspace

Foto: Alicia Sjöström Styling: Emmie Bjernvinge/Ikea Livet Hemma

5. Glöm inte papperskorgen

Låt inte en ful papperskorg förstöra en i övrigt inspirerande arbetsyta. Även här har du mycket att vinna på att tänka utanför ramarna. Det populära förvaringsbordet av stålvajrar utgör till exempel en stilren papperskorg om du lyfter av toppskivan.

11. Ferm-Living-workspace

Foto: Ferm Living

Läs mer:

Gör om på skrivbordet – 12 stilrena prylar till kontoret

14 kreativa förvaringstips – rum för rum

9 inspirerande idéer till arbetshörnan och hemmakontoret