Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 missar som sänker intrycket i badrummet – så undviker du dem

16 okt, 2018 
Inredningsmissar kan smyga in sig i hemmets alla rum och inte minst i badrummet där planering är A och O för en fungerande inredning. Här guidar vi till hur du lyfter intrycket i badrummet – och undviker inredningsmisstagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Se 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljönBrand logo
TV: Se 5 enkla knep för badrummet som är bra för miljön

Badrummet är ett rum som sällan prioriteras när man tänker inredning i hemmet. Även om vi inte umgås där betyder det dock inte att man ska glömma bort inredningen – eftersom vi trots allt spenderar en hel del tid i badrummet såväl morgon som kväll.

Ett snyggt och fungerande badrum handlar sällan om att själva rummet ska vara större, utan snarare ska det vara bättre utnyttjat, organiserat och med en genomtänkt inredning, anpassat efter behov och utrymme. Dessutom får badrummets inredning gärna vara en fröjd för ögat.

Att inreda smart och snyggt på en och samma gång är en konstform, så det är inte så konstigt om det sker en miss eller två ibland. Tur är då att det oftast är enkelt att fixa till missarna och höja intrycket med några små detaljer eller inredningsbyten.

Annons

Här listar vi fem inredningsmisstag i badrummet – och hur du fixar dem för att höja intrycket:

Misstag 1: Du har inte tillräckligt med förvaring i badrummet

Eftersom badrummet sällan är ett särskilt stort rum gäller det att inte ha för mycket produkter och saker framme på den lilla ytan – då är risken att badrummet ser mindre och stökigare ut än vad det egentligen är. Dessutom kommer det bli svårt att hålla ordning och hitta allt du behöver om morgnarna om var sak inte har en egen plats.

Tips: Se över om förvaringen i ditt badrum går att optimera på något sätt. Prova exempelvis om du kan få in mer förvaring i form av en hylla, en korg eller ett litet hörnskåp. Se till att få ut det mesta av dina lådor och skåp med hjälp av mindre förvaringskorgar som sorterar dina saker. Några krokar kan frigöra mycket plats, det kanske går att bygga på höjden ovanför tvättmaskinen eller så kan du ställa dit en kombinerad bänk med förvaring.

Annons

Tänk även på vad du förvarar i badrummet – mediciner bör inte förvaras där på grund av värmen och fukten. Finns det något du kan förvara i ett annat rum i hemmet för att frigöra plats för det du verkligen behöver i badrummet?

smart och snygg förvaring i badrummet
Foto: Vedum

Misstag 2: Du hoppar på alla trender – och har för många olika element i badrummet

För många olika ytor, mönster, färger och material kan skapa ett oroligt intryck i ett litet utrymme som badrummet. Även om du gillar färg, mönster och att förnya din inredning kan badrummet vara rummet där du låter det bli något mer småskaligt.

Tips: Håll dig till några väl valda ytor, mönster och kulörer för att få en rofylld helhet. Låt trenderna komma på besök i form av detaljer, medan grunddesignen får vara tidlös för såväl din smak som för badrummets skull. Det gäller att ha tungan rätt i mun för att hitta den gyllene medelvägen som leder till ett personligt badrum, utan att det blir varken för sterilt eller för rörigt.

stilrent och tidlöst badrum från ballingslöv
Foto: Ballingslöv

Misstag 3: Du har inte tillräckligt bra belysning i badrummet

Alla som någon gång besökt ett badrum med dålig belysning vet hur jobbigt det är. Oavsett om ditt badrum är litet eller inte så behövs det oftast mer än en ljuskälla för att se ordentligt och få till en snygg och användbar belysning.

Annons

Tips: För att få tillräckligt med ljus i badrummet gäller det att kombinera olika typer av belysning och tänka på stylingknepet med lager-på-lager. Du behöver både övergripande- och accentbelysning och dessutom skadar det inte att addera dekorativ belysning på det.

Om du är med och bestämmer hur badrummet ska se ut från grunden bör du välja belysning utefter dina behov, oavsett om du vill ha den bästa belysningen vid den lilla spegeln för att lägga ditt smink eller dimbar belysning i taket för mysiga kvällar i badkaret.

bra belysning i badrummet är viktig
Foto: Cartelle Design

Misstag 4: Du tänker inte på fukten

Ett badrum blir både varmt, vått och fuktigt och därför måste materialvalen återspegla miljön. Tapet och träslag som inte är anpassade för ett badrum kommer inte att stå sig länge och det kommer inte heller andra ömtåliga material att göra.

Annons

Tips: Se till att material och möbler är anpassade för ett badrum. Träet i badrumshyllor är exempelvis specialanpassat för att klara av den fuktiga miljön, något vanliga hyllor inte är.

Även om materialen inte kommer i direktkontakt med vatten så bildas det vattenånga i badrummet som kommer att tära på dem. Välj rätt från början för att slippa uppdatera badrummet varje år, för såväl din plånboks som för miljöns skull.

Badrumshyllor i badrummet
Foto: Marcus Lawett Styling: Hans Blomqvist för Ikea Livet Hemma

Misstag 5: Du glömmer bort detaljerna i badrummet

När man fokuserat på smart förvaring och rätt materialval är det lätt hänt att badrummet blir lite tråkigt, sterilt och opersonligt. Men ett badrum kan också vara personligt och snyggt inrett trots att det främst är anpassat efter funktionalitet.

Annons

Tips: Addera personlighet till badrummet i detaljerna. Det behöver inte röra sig om mycket – allt från en tavla, en växt i en fin kruka, en iögonfallande tapet eller en annorlunda spegel kan ge rummet ett välbehövligt lyft och den dos kärlek det längtar efter.

Ett annat hett tips är att visa upp dina favoritprodukter på en bricka eller i en fin korg – då kombinerar du förvaring och snygga detaljer i ett!

Fina detaljer i badrummet
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

Läs också:

Skapa hotellkänsla i badrummet – 17 shoppingtips

5 detaljer som skapar lyxkänsla i badrummet

8 saker att rensa ut ur badrummet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Se också: Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022Brand logo
Se också: Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons