5 inredningstrender som spås ta över på Hemnet 2019

Inredningstrender på Hemnet 2019

Något gammalt, nordiska träslag och hållbart tänkande. 2019 är året då allt fler börjar ta hållbarhet på allvar – och så även i inredningsväg. Här listar vi trenderna som spås dominera på Hemnet 2019.
19 december, 2018

Många får en del av sin dagliga dos inredningsinspiration när de scrollar igenom utbudet av bostäder på Hemnet. Något som även återspeglas i objekten som läggs ut, många är i dag stylade för att kännas trendriktiga och inspirerande – för såväl köpare som nyfikna besökare.

2018 ville såväl vi som stylisterna gärna inreda i en naturnära färgskala, med pampasgräs och vackra nyanser av rosa och rostrött. Och flera av trenderna håller i sig 2019. Enligt Hemnets inredningsexpert Emma Pirwins trendspaning kommer inredningstrenderna på Hemnet nu gå in i en ny tid som kommer präglas av hållbarhet och sundare, långsammare trendcykler.

Hur ser dina förväntningar ut på inredningsåret 2019 på Hemnet?

– Jag tror att hållbarhet kommer att genomsyra mycket av det vi ser nästa år. De torkade växterna kommer att fortsätta och materialvalen fortsätter i en medveten anda, säger Emma Priwin.

Här är fem inredningstrender som spås dominera på Hemnet 2019:

1. Långsammare trender

Långsamma, hållbara trender på Hemnet 2019

Foto: Alen Cordic Styling: By Bon Interior för Bjurfors

Ett övergripande drag som genomsyrar alla trender vi ser 2019 är den hållbara, som knappast längre i sig själv kan kallas för en trend. Hållbart tänkande är här för att bestå.

Hållbart tänkande smyger därför nu in i stylingarna på Hemnet som går från trendkänsliga interiörer till hållbart inredda hem med betydligt långsammare trendcykler. Istället för det senaste och hetaste kommer större fokus och vikt läggas vid återbruk och medvetna val.

Hemnets inredningar 2019 kommer präglas av hållbart tänkande

Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Norrgavel för Alvhem

2. Något gammalt

Mixa gammalt och nytt i inredningen för ett hållbart, personligt hem

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Walles & Walles för Alexander White

I tidens anda är en av de trendiga inredningsdetaljerna 2019 något gammalt som ger karaktär och personlighet till inredningen. Mixa såväl nya som äldre möbler och detaljer för en personlig och levande inredningsstil.

Emma Priwin på Hemnet ser framemot trenden:

– Jag tycker personligen att det är väldigt roligt att ”något gammalt” även syns i de mest moderna hemmen. En detalj, en vas till ett stilleben eller en tavla tror jag kommer vara vanligast. Men varför inte våga bryta av det modernt inredda hemmet med ett gammalt sideboard eller skåp?

En äldre detalj lyfter intrycket i det moderna hemmet

Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

3. Den välbäddade sängen

Den välbäddade sängen kommer synas på Hemnet 2019

Foto: Fastighetsbyrån Styling: Lotta Agaton Interiors

Efter flera år med skrynkliga linnelakan och slarvigt bäddade sängar går vi nu mot prydligare bäddningar. 2019 spås sovrummen få enkelt välbäddade sängar. Det behöver dock inte innebära att man överger det skrynkliga linnelakanen, utan att vi helt enkelt bara sträcker ut dem lite extra och lägga ett överkast över ändan av sängen.

En välbäddad säng kan för många låta som något självklart, men just i stylingsammanhang är det ju faktiskt inte det. Hur kommer det sig att det blir en trend 2019?

– Verkligen. Skulle jag säga till min mamma att den bäddade sängen är på väg att bli trendig igen så skulle hon nog bli lite förvånad. Men jag tror att den bäddade sängen kommer tillbaka för att vi tröttnat lite på de obäddade sängarna och att det logiska när vi visar upp våra hem är att sängen är bäddad. Men det är inte den klassiska hotellbäddningen med mängder av kuddar i olika storlekar som jag tror blir störst, utan det är den lite enklare bäddningen. Back to basic helt enkelt, säger Emma Priwin.

Simpel, snygg bäddning blir trendigt 2019

Foto: Marcus Stork Inredare: Zaba Fröberg för Alexander White/mäklare: Anna Herin

4. Röda detaljer

Röda detaljer är en trend på Hemnet 2019

Foto: Johan Spinnell Styling: Hanna Rydman för Historiska Hem

Långsammare trender behöver inte innebära att det inte finns plats för några blickfångare. Röda detaljer spås bli en trend i inredningarna på Hemnet. Det röda tros främst ta form i möbler och gärna i stolar.

– Det röda har synts mycket under hösten och då inte i samband med jul. Redan under 2018 har vi sett mycket rost och vinröda detaljer i form av kuddar och textil men inför nästa år så tror vi att de rödmålade möblerna gör entré.

Tips! Vill du prova den röda trenden utan att köpa nytt? Med lite målarfärg blir en gammal trämöbel så gott som ny igen.

Etcetera fåtöljen i rött från Artilleriet

Foto: Artilleriet

5. Nordiska träslag

Nordiska träslag är både snygga och hållbara i inredningen

Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem

Nordiska träslag är en trend som går särskilt bra ihop med hållbart tänkande som genomsyrar alla trender 2019.

Istället för att välja exotiska träslag som har en negativ miljöpåverkan väljer vi framöver lättillgängliga, nordiska träslag som furu och björk.

Serveringsvagn i björk från Artek – trendigt och hållbart 2019

Foto: Artek

Läs mer:

Här är de 10 mest klickade bostäderna på Hemnet 2018

7 stora inredningstrender vi älskade 2018

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep