Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

5 fina tips: Så skapar du en tidlös inredning

11 jun, 2019 
AvAnna Asplund
Så skapar du en tidlös inredning – fina tips
Tidlös inredning kan vara både personlig och färgstark. Och det finns enkla sätt att skapa ett hem som håller stilen över tid. Här är våra tips!
Annons

Ett tidlöst hem handlar om att hitta din egen stil, och att skapa den med hjälp av saker som även andra kan ha glädje av i framtiden. Välj inredning som är designad för att hålla länge, som får fin patina med åren och framförallt: Som du känner dig hemma i och kan kombinera på många olika sätt. Här är fem tips som inspiration.

1. Inred tidlöst med neutrala färger

En nedtonad version av en trend blir mer tidlös
Foto: Midbec
En neutral färgskala är en bra grund för en tidlös inredning
Foto: Swedese

Det är med inredning som med kläder: Smart att satsa på en tidlös bas, som du kan använda i många år och uppdatera på enkla sätt.

Annons

Ett beprövat knep är att utgå från en neutral färgskala; från vitt till svart via beige, grå och brun. Då kan du addera detaljer och textilier med starka färger utan att förlora den tidlösa känslan.

När du letar större möbler, tänk ”beige trenchcoat” och välj nyanser som passar till allt. Det är så mycket lättare att slänga en ny pläd på soffan än att klä om den.

2. Välj naturliga och hållbara material

Välj naturmaterial (och när det är möjligt närproducerade)
Foto: Nordiska kök

Tidlös är den inredning som åldras fint. Välj material som håller länge, som trä, rostfritt, sten och glas. Köp hellre ett loppisbord av trä, som får fin patina med åren, än ett nytt bord som snart blir kantstött till samma pris.

Annons

Material från Sverige och våra grannländer är av naturliga skäl oftast det mest klimatvänliga och dessutom prisvärt i längden (även om det kostar mer vid inköpet). Och naturmaterial blir inte bara vackrare med åren: Vi mår bra av att se och röra det som påminner oss om naturen.

3. Satsa på stilrena möbler

En inredning med naturnära färger och material får en tidlös känsla
Foto: Jotun

Det går förstås alldeles utmärkt att strunta helt i inredningstrender. Och det i sig är en trend (!) som nog är här för att stanna. Men även om du gillar att inspireras av nya trender så finns det mer tidlösa sätt att tolka dem.

Annons

Ett tips som kan låta självklart, men är lätt att glömma när köpsuget slår till, är att fokusera på stilren design när det gäller möblerna. Ta hellre ut svängarna och trenderna i detaljernas färg och form. Och det kan du göra genom loppisfynd och vintage; det som är trendigt nu har ofta varit det förut.

Ett annat bra knep är att sno stilen från klassiska restauranger och hotell. Inred med stilrena trämöbler och rotting, tänk bistrokänsla i köket och välj gardiner från golv till rak och krispigt vita sängkläder i sovrummet.

4. Inred tidlöst och personligt med en eklektisk mix

Tidlös eklektisk minimalism i sovrummet.
Foto: Hay

Den som är sugen på en tidlös känsla tjänar ofta på att rensa lite hemma. Men tidlös betyder inte nödvändigtvis nedtonad. Ett smart sätt att skapa en tidlös inredning är att inte ha en stil, utan blanda olika. Den eklektiska minimalismen är lugn, kreativ,  välkomnande – och framförallt personlig. Det handlar om att blanda allt du gillar, men hålla nere antalet ting.

Annons

Lek med detaljer och textilier, men låt grunden vara en luftig känsla. Tänk ”hemma hos en konstnär” och mixa dina personliga inredningsfavoriter med ärvda eller loppisfyndade möbler och detaljer i material som trä och rostfritt. Roliga lampor och fokus på konst, men tillräckligt med space för att varje objekt ska komma till sin rätt, är andra bra knep.

Bäst mår vi människor i miljöer som vi varken upplever som överlastade eller kala och svala. Och vad som är lagom mycket prylar i ett hem är förstås individuellt.

Designklassiker kan vara färgstarka och brokiga
Foto: Svenskt tenn

Svenskt tenn är en självklar referens för många när man pratar om tidlös inredning. Till exempel Josef Franks och Estrid Ericsons uttrycksfulla textilmönster. Och du behöver inte anamma hela stilen för att plocka inspiration från den.

Annons

5. Investera i designklassiker

Neutrala färger skapar en tidlös känsla i ett rum
Styling: Livin deco. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm

Designklassiker är möbler och inredningsdetaljer som har hållit stilen över tiden och har en hög kvalitet i både material och formgivning.

De kan kosta en hel del mer än snabba trender från kedjorna, men möbler som är designade för att användas av flera generationer får ett lågt pris per användningstillfälle.

Och designklassiker har ett bra andrahandsvärde. Skulle du mot förmodan tröttna på din Wegner-stol så kan du räkna med att någon annan vill ha den. Och på samma sätt kan du själv fynda designklassiker second hand.

Annons
Inred med designklassiker – tidlöst och snyggt
Foto: Svenskt tenn
Tidlösa designklassiker utomhus
Foto: Skagerak

Att inreda med möbler som är formgivna för att hålla länge är lika smart utomhus som inne.

Läs mer:

Annons