Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

5 detaljer som kan hänga kvar – även efter jul

03 jan, 2019 
Juldekorationerna du kan behålla efter julen
Julen är över precis lika fort som den kom. Men misströsta inte, många av favoritdetaljerna i hemmet kan hänga kvar långt in på det nya året.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Julen är en högtid fylld av dekorationer, god mat och stämningsfulla detaljer. Och även om många njutit av allt det goda sedan början på december (eller kanske redan i november?) så kan det kännas tråkigt att det är över och dags att plocka ner allt pynt.

Men trettondagen behöver inte innebära att man återgår till vintermörker och omysig inredning. Det finns flera fina detaljer som kan hänga kvar i hemmet även efter jul.

1. Ljusslingan

Ljusslingan passar i hemmet året om
Låt ljusslingorna hänga kvar som en mysig dekoration även efter jul. Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri

Ljusslingan är en av de självklara detaljerna att lämna kvar när man städar undan julen. Här uppe i norr ligger vintern och mörkret kvar och det är långt till vårens första varma solstrålar. Då piggar de små ljuskällorna upp och gör hemmet lite härligare.

Annons

Dessutom finns det många fina sätt att inreda med ljusslingor som inte alls behöver förknippas med julmyset. Här hittar du 11 snygga idéer och shoppingtips.

2. Julstjärnan

Moraviastjärnan i vitt hos Jotex – snyggt i jul och i vinter.
Den trendiga julstjärnan kan hänga kvar efter jul. Foto: Jotex

Årets trendiga variant av den klassiska julstjärnan är Moraviastjärnan och såväl den som originalet kan utan problem hänga kvar resten av vintern.

Ha den i fönstret, ersätt taklampan med den stämningsfulla stjärnan eller häng den i sovrummet för en mysig ljuskälla med ett mjukt, varmt sken.

Annons

3. Ljusen och elljusstaken

Låt både elljusstaken och de levande ljusen stå kvar hela vintern – här från Artilleriet och Markslöjd
Låt både elljusstaken och de levande ljusen stå kvar hela vintern. Foto: Artilleriet & Markslöjd

Såväl elljusstaken som ljusstaken med levande ljus i kan stå kvar i fönstret eller på bordet långt efter jul. Den sprider, precis som julstjärnan, ljus och bidrar till en mysig atmosfär i det vintermörka hemmet.

Ifall det känns motigt att ha kvar den klassiska adventsljusstaken efter december kan du välja att istället satsa på en variant som inte är lika klassiskt formgiven. I dag finns mängder av fina ljusstakar som passar hela vinterhalvåret och inte är lika förknippade med just julen. Här hittar du 17 snygga adventsljusstakar i flera olika stilar.

Annons

4. Julblommor i ny tappning

Julblommor i ny tappning – som passar hela vintern
Arrangera julblommorna i vaser tillsammans med mycket grönska för en vintersnygg detalj. Foto via: A quiet style

Klassiska julblommor går att variera i oändlighet om man bara använder sin fantasi. Dela upp blommorna eller köp snittbommor för att skapa vackra arrangemang i flera vaser efter julen.

Blanda upp med mycket grönt för att dra ner på julkänslan och addera några andra favoritblommor för att skapa helt nya blomsterarrangemang som du kan njuta av långt efter högtiden.

5. Färgpaletten

Julens moderna färgpalett passar i hemmet året om – här hos Ellos Home
Julens moderna färgpalett passar i hemmet året om. Foto: Ellos Home

I år har flera fina färger dominerat julkollektionerna – från rostrött, vinrött och orange till skogsgrönt och djupt blått. De vackra färgerna behöver inte begränsas enbart till högtiden, utan är snygga att inreda med året om – särskilt under höst- och vinterhalvåret.

Ifall du har valt att inreda med årets trender i jul kan du låta dem hänga kvar och bli en mer permanent del av inredningen. Matcha med ljusa, naturnära färger för att ljusa upp de mörka kulörerna lagom till vårens ankomst.

Läs mer: Så gör du sovrummet mysigare med ljusslingor – 7 inspirerande tips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons