Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 bästa tipsen: Så inreder du barnens rum med färg

05 okt, 2015 
AvSara Ångström Burling
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

webb_barnrum4

Foto: Beckers

 Att barn gillar färg visste du kanske. Men visste du hur viktigt det är med färg för att barnen ska utvecklas som de ska?
Här ger färgstarka inredaren Isabelle McAllister sina bästa tips på hur du inreder barnens rum så att alla i familjen trivs där.

I höst satsar Beckers extra mycket på färg och barn, bland annat genom att lansera en färgkarta med 24 kulörer noga utvalda av just barn. Bakgrunden till satsningen är forskning som visar hur viktiga olika färger är för barnens utveckling. Små barn föredrar starka färger och deras blickar dras instinktivt till färg som fångar deras intresse. Ett spädbarn som endast är en vecka gammalt kan se rött, orange, gult och grönt och när barnet kommer upp i fyra- till femårsåldern börjar de förstå olika nyanser som lila, beige, brun och turkos. Barnens hjärnor behöver helt enkelt färg för att kunna vara aktiva och utvecklas och ett barn som växer upp i en färglös miljö går miste om den stimulans som färger kan ge.

Annons

Någon som inte är rädd för att inreda med färg är Isabelle McAllister.

–      I ett barnrum kan man ta i och våga lite mer eftersom barn är oförstörda. De har inte fått alla ”regler” inbankade i sig och tänker inte tankar som ”är det här trendigt?”, ”kommer svärmor gilla det här?”, ”vad kommer kompisarna tycka?”. De går bara på känsla!, sägerIsabelle McAllister som för Beckers räkning tolkat den nya färgkartan och stylat olika miljöer där de nya kulörerna visas.

–      Barn är ombytliga, växer fort och går igenom en mängd olika stadier. De ändrar sig hela tiden i takt med att de utvecklas och hittar och förstår nya saker. Först kan det vara rosa som gäller i ett par år, sedan blir det helt plötsligt svart och lila, säger Isabelle McAllister och fortsätter:

–      De har heller inte samma känsla för ”en helhet” som vi vuxna har utan kan gilla en massa olika saker trots att de inte hör till en och samma stil. Därför måste man, när man ska planera och inreda ett barnrum, tänka som ett barn och inte göra det helt färdigt utan tänka mer fragmentariskt. Och framför allt – släppa lite på sina egna stilmässiga riktlinjer och låta barnen bestämma mycket själva.

Annons

Men ska man helt överlåta inredningen i barnrummen till barnen själva?
–      Det behöver man absolut inte göra! Ett bra sätt är att välja delar av rummen som barnen får bestämma över. Kanske en fondvägg som kan målas om då och då, en byrå som de får designa själva och måla vad de vill på, kuddar som kan bytas ut efter favoritfärg och favoritmönster.

Isabelle McAllister tycker också att det är ett bra sätt att lära barn att förstå konsekvenser.

–      Till exempel om de väljer att måla i en viss färg som de sedan inte blir nöjda med, då får man säga att nu är det så här och nu får du vänta tills vi har råd och tid att måla om igen. Då lär sig barnen att de har ett ansvar samtidigt som de får utlopp för sin egen kreativitet.

Hur gör man då om man som vuxen ändå vill ha något slags balans i barnens rum?
–      Jag tycker att man kan ha en fondvägg i en ganska stark kulör – eller varför inte två väggar eller taket? – och sedan ha det mer neutralt i övrigt. Och så handlar det väldigt mycket om hur man som förälder presenterar det. För barn är grönt grönt och rött rött, men du som vuxen kan styra in barnet på nyanser som du själv gillar. Låt barnet välja färg och ge sedan förslag på olika nyanser av den färgen. Själv gillar jag smutsiga pasteller, de är lätta att kombinera och det är sällan man känner att det blir för mycket.

Annons

–      Och var inte rädd för färg! Färg är läskigt för många men då tror jag att man tänker på Coca Cola-rött och solrosgult, och det finns ju faktiskt lugnare nyanser. Sedan kan man spara de starkaste färgerna till detaljerna och till exempel måla en stol eller en byrålåda.

Isabelle McAllister avslutar med att berätta en sedelärande historia om när hon skulle styla om ett barnrum som tillhörde en pojke i 12-årsåldern och som absolut ville ha röda hyllplan på väggarna.

–      Han fick måla om dem själv och jag lovar, det såg ut som att någon hade smetat ketchup på dem! Men han var så stolt och vem är jag i min vuxenvärld att döma? Det spelade ju faktiskt ingen roll hur hyllorna såg ut, det viktigaste var att han var glad och att han trivdes i sitt nya rum!

Foto: Beckers
Foto: Beckers

5 bästa tipsen: Så inreder du barnens rum med färg

Tips 1: Låt barnet bestämma över delar av rummet, t ex måla fondvägg, byrå, etc

Annons

Tips 2: Låt barnet välja färg, styr sedan in det på nyanser du själv kan tänka dig.

Tips 3: Smutsiga pasteller är lätta att kombinera och blir sällan för mycket.

Tips 4. Välj de starkaste färgerna som färgklickar i rummet på t ex en stol eller en byrålåda.

Tips 5. Se inte barnets rum som en helhet och som något som ska bli färdigt, utan gör som barnen och tänk fragmentariskt och ombytligt.

 

”Den här grönturkosa men ändå väldigt varma färgen heter Aruba och funkar bra som en extrafärg tycker jag, till exempel som en accentfärg på någon enstaka möbel.”

”Jag älskar den här smutsigt rosa färgen, den heter Karamell och går att kombinera med allt!”

”Den dovt blåa färgen heter Kolibri och funkar väldigt bra på en fondvägg till exempel.”

Se fler inspirerande bilder på Isabelles blogg!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons