Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

4 plastbovar i garderoben som förstör miljön

14 jun, 2017 
Din garderob kan vara en plastbomb som förorenar våra hav och sjöar. Här är plaggen du ska undvika att shoppa – för miljöns skull.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kläder som är gjorda av syntetiska material är sällan miljövänliga att producera och deras miljöpåverkan slutar inte där. Varje gång du tvättar syntetiska kläder släpper de ifrån sig små plastpartiklar. Dessa mikroplaster är så små att de inte fångas upp av reningsverkens filter, vilket innebär att de istället läcker ut i vår hav och sjöar.

4 plastbovar i garderoben som förstör miljön:

Det finns dock flera knep att ta till för att minska mängden mikroplaster man släpper ut i havet. Genom att tvätta kläder mer sällan minskar du inte bara mängden mikroplaster, utan förlänger även klädernas livslängd. Dina kläder behöver nämligen inte tvättas så ofta som du tror. Vädra dem istället och tvätta eventuella fläckar för hand. Se till att fylla tvättmaskinen och skippa sköljmedlet när du väl tvättar i maskin, det minskar mängden mikroplaster som lossnar.

Annons

Ett annat knep är att satsa på kvalitet istället för kvantitet i garderoben. Köp hellre färre, dyrare plagg som är gjorda av naturmaterial. Plaggen kommer att hålla längre i garderoben och är snällare mot vår natur.

Här är fyra plagg du ska se upp för:

1. Den stickade koftan

På våra nordliga breddgrader fungerar en stickad tröja året om, vilket gör den till en viktig del av basgarderoben. Men många billigare stickade tröjor är gjorda av akryl. Akryl är ett syntetiskt textilfiber som släpper ifrån sig mikroplaster när materialet tvättas. Satsa därför på stickade tröjor i naturmaterial och vädra dina tröjor på balkongen istället för att tvätta dem i maskin.

2. Sommarklänningen

Många tunna plagg som vi gärna handlar inför sommaren är gjorda av polyester. Från polyester lossnar stora mängder mikroplaster när materialet tvättas. Plagg av återvunnen polyester har en miljövänligare produktion, men det hjälper inte påverkan på hav och sjö. Vid varje tvätt slits tygerna, vilket resulterar i att mikroplaster släpps. Värst är det nyproducerade plaggets första fyra tvättar, så vill du handla plagg i polyester kan second hand-plagg vara att föredra.

Annons

3. Fleecetröjan

Fleecetröjan hänger i många friluftsälskares garderober och är praktisk och varm under vinterhalvåret. Men fleece är en riktig miljöbov i tvättmaskinen. Enligt tidningen Land släpper ett fleeceplagg runt 1900 plastfragment vid tvättning, varav många sedan hamnar i våra hav och sjöar. Byt ut din fleecetröja mot en varm tröja i naturmaterial istället.

4. Träningskläderna

Träningskläder är ofta gjorda av polyester, vilket är en riktig miljöbov i tvättmaskinen där träningsplaggen så ofta hamnar. Shoppa miljövänliga alternativ gjorda av återvunnen polyester eller naturmaterial för att minska miljöpåverkan.

Källor: Land, Naturskyddsföreningen Foto: Shutterstock

Läs mer:

Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

Skapa en inspirerande garderob – 11 snygga och smarta tips

Annons