4 experter tipsar: Så inreder vi med färger 2020

4 färgexperter om färgtrenderna 2020

Nyfiken på vilka färger året kommer gå i? Vi har frågat fyra experter från olika färgtillverkare för att få veta mer om hur vi kommer måla och inreda med färg i våra hem 2020.
20 januari, 2020

Från djupgrönt och klassiskt beige till solgult och poppigt rosa. Det finns mycket att välja på när det kommer till färg i inredningsväg. Vi har pratat med fyra experter för att bena ut vilka färger som är de allra hetaste i år. Här är deras svar:

Joa Studholme, Colour curator på Farrow & Ball

Joa Studholme från Farrow & Ball

Duck Green är en av trendfärgerna 2020, enligt Joa Studholme på Farrow & Ball.

Vilka färgtrender tror du på i år?

– Den viktigaste färgtrenden 2020 är att skapa miljöer som känns varma och välkomnande för våra vänner och vår familj, och som får oss att känna oss stolta över våra hem. När vi blir allt mer miljömedvetna längtar vi efter en koppling till naturens färger. Djupgröna Duck Green och jordnära Sap Green känns perfekta, särskilt i rum vi använder mot slutet av dagen när vi vill koppla av.

Gröna färgen Sap Green från Farrow & Ball

Sap Green från Farrow & Ball. Foto: Farrow & Ball

Varför just dessa färger?

– Vi fortsätter ta till oss starkare färger för vårt välbefinnande. Färgerna har en air av nostalgi trots att de är moderiktiga. Djupgröna Duck Green är både stark och dämpad och det perfekta nutida alternativet till kolgrått. Den ger en jordnära, men lyxig atmosfär till vilket rum som helst, medan Sap Green reflekterar naturens färger och har en mer organisk känsla.

Broccoli Brown från Farrow & Ball

Broccoli Brown är en jordig kulör från Farrow & Ball. Foto: Farrow & Ball

Vilken färg eller färgkombination satsar du själv på?

– Vi dras till färger som påminner oss om vår barndom och som förankrar våra hem, så vid sidan av naturliga gröna nyanser älskar vi återkomsten av mer jordiga toner som kommer föredras framför vitt och grått på såväl väggar som snickerier.

Ann-Charlotte Linde, Colour manager på Nordsjö

Ann-Charlotte Linde från Nordsjö

Ann-Charlotte Linde från Nordsjö tipsar om kulörer som ger en ombonad känsla.

Vilka färgtrender tror du på?

– Jag tror att vi under 2020 kommer se mer djupa och tydliga kulörer. Fler kommer våga lämna det grå och beige och i stället satsa på en mörkare palett med lite attityd. De är vackra och inbjudande nyanser som ger oss möjlighet att lugna våra sinnen och få en ombonad känsla.

Djupa blå toner hos Nordsjö 2020

Den vackert blå kulören S7.27.25 från Nordsjö. Foto: Nordsjö

Varför just dessa färger?

– Intresset för det genuina är påtagligt, mötet människor emellan i kombination med ett starkt fokus på vår jord och vårt klimat. Med hjälp av djupare kulörer skapar man en personlig, genuin hemmakänsla.

Tranquil Dawn från Nordsjö

Tranquil Dawn från Nordsjö. Foto: Nordsjö

Vilken färg eller färgkombination satsar du själv på?

– Jag är fortfarande inspirerad av den gröna paletten. Den ger mig ett lugn och skapar en ombonad känsla i en hektisk vardag som vi lever i i dag. Det senaste jag målade hemma var en hylla och byrå i Nordsjös årets kulör, Tranquil Dawn, en harmonisk grågrön kulör.

Lisbeth Larsen, Global colour manager på Jotun

Lisbeth Larsen från Jotun

Lisbeth Larsen från Jotun tror på gula toner i år.

Vilka färgtrender tror du på?

– Jag har stor tro på färger och tror det blir ett stort spann, eftersom vi uppelever att människor i allt högre grad gör sina helt egna val. Men om jag ska peka ut en riktning så är det den ”gyllene vägen”. Lady 11173 Humble Yellow och 11174 Curious Mind är båda gulaktiga färger som det är lätt att förälska sig i.

Jotun Lady 11174 Curious Mind och 11173 Humble Yellow

Milda gula nyanser med Jotun Lady 11174 Curious Mind och 11173 Humble Yellow. Foto: Jotun

Varför just dessa färger?

– Ett nytt decennium och en gyllene möjlighet att göra nya val. Gula toner ger oss energi och värme – och när de två ovannämnda färgerna också är den perfekta kombinationen av både diskret, elegant och sofistikerad, ja, då tycker jag det är ett perfekt val.

Jotun Lady 20142 Daydream

Jotun Lady 20142 Daydream är en dämpad plommonfärg. Foto: Jotun

Vilken färg eller färgkombination satsar du själv på?

– Jag gillar att experimentera med färger. Nästa kulör mina gäster kommer uppleva hos mig är färgen 20142 Daydream, en dämpad plommonfärg. Den är varm, bekväm och rätt så sofistikerad. Med andra ord en sofistikerad dagdrömmare – och vem vill inte vara det?

Yvonne Karlsson, Colour designer på Alcro

Yvonne Karlsson, färgexpert på Alcro

Yvonne Karlsson på Alcro tror att vi fortsätter våga färg – på vårt eget sätt.

Vilka färgtrender tror du på?

– De senaste åren har vi sett en ökad kulörglädje. Vi har också börjat använda kulör på fler ytor än väggar och använder oväntade kulörkrockar, som exempelvis gult och rosa. 2020 väljer vi fortsatt kulör men från en mer dämpad färgskala. Det främsta ledordet är dock att välja kulörer utifrån vad du själv tycker om, snarare än att följa trender. Att utgå från sin egen stil skapar långsiktighet och balans. Då får du ett personligt och mer tidlöst resultat.

Beige 4 Chai från Alcro

En beige nyans som blivit populär är 4 Chai. Foto: Alcro

Varför just dessa färger?

– Det är kulörer med en viss svärta, enkla och vackra att använda i ett hem. I år har vi skapat en kollektion med kulörer från de senaste två decennierna – utvalda för tidlösa och personliga hem. Målet har varit att hitta kulörer som känns aktuella i dag och samtidigt speglar sin egen tid – tidlösa helt enkelt. Exempelvis var den ljust beige Cappuccino omåttligt efterfrågad när den kom och nu ser vi att den typen av mjuka beige kulörer är tillbaka.

Smoking - en mörkblå färg från Alcro

Vägg målad i kulören Smoking från Alcro. Foto: Jonas Ingerstedt Styling: Dennis Valencia för Alcro

Vilken färg eller färgkombination satsar du själv på?

– Eftersom jag vill leva som jag lär så ska vi måla om stommar och luckor i vårt kök istället för att byta ut dem. Den mörkblå kulören Smoking ska få ersätta det vita, till det tänker jag mig mörkt trä och sten som komplement. Och det kanske är dags för vår knallrosa hall att få en ny pigg kulör, varför inte den mjukt solgula Fevik. Jag älskar att ha en energirik, stark kulör som det första jag möter när jag kommer hem.

Läs mer: 

Så inreder vi med färg 2020 – 5 trendkulörer

Pantone har utsett årets färg – vi tipsar om hur du kan inreda med den

Våga mer färg! Så inreder du med 2020 års färgtrender

7 fina sätt att inreda med trendfärgen gult