Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

3 inredningsprofiler: Så inreder du hållbart och klimatsmart

10 jan, 2019 
Influencer tipsar om hur du kan inreda hållbart
Inredning kan vara hållbart och klimatsmart, men det kräver lite mer eftertanke från oss som konsumenter. Här tipsar inredningsprofilerna Ida Magntorn, Frida Ramstedt och Maria Soxbo om hur de gör för att leva miljövänligt – både när det kommer till inredning och livsstil.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Allt fler influencers väljer att använda sin makt till att påverka folk att göra gott och agera med miljön i åtanke – och så även inom inredningssfären. Allt fler inredningsinfluencers och -bloggare har den senaste tiden problematiserat såväl konsumtionshets som dåliga materialval.

I dag är det fler än någonsin som uppmuntrar till återbruk, DIY samt att tänka till innan man köper nya möbler och inredningsdetaljer. Vi frågade tre inredningsprofiler hur de inreder för att göra sina hem hållbara. Här delar de med sig av sina bästa tips och knep för att andra också ska lyckas.

Ida Magntorn, inredningsprofil och författare av boken Ett hem med omtanke:

Hur gör du för att inreda mer miljövänligt och hållbart hemma hos dig?

– Jag försöker återanvända allt jag har. Istället för att köpa nytt möblerar jag hellre om. Ett bra tips är att plocka bort grejer istället för att placera in nya. Ofta har vi samlat på oss alldeles för mycket och saker kan få ett nytt liv när de får lite plats och luft kring sig.

Annons

Har du gjort någon förändring för att leva mer klimatsmart på senaste?

– Vi tog tåget till Paris istället för att flyga när vi skulle dit i höstas. Det gick så bra och var väldigt mysigt. Här från södra Sverige där jag bor kan man åka på morgonen och vara framme samma kväll. Otrolig vinst för klimatet.

Vilka är dina bästa knep för hållbar, klimatsmart inredning?

– Dels knepet jag redan nämnde, att plocka bort istället för att lägga till. Men också att tänka på att möblerna man har är gjorda i gedigna material så att de går att renovera, måla om, slipa ner och så vidare. Samt att de kan ha ett andrahandsvärde.

– Man kan även förnya hemma genom att möblera om efter säsong. Exempelvis ta bort mattorna på sommaren och plocka fram dem till hösten och vintern igen så känns det nytt och kul, utan att behöva köpa nytt. Om du köper buketter så tänk på att försöka få närodlade blommor och gå efter säsong, exempelvis genom att välja tulpaner på våren och inte i november.

Second hand-möbler är inte bara ett bra miljöval, de bidrar även till en personlig inredningsstil. Foto: Ragnar Òmarsson Styling: Anna Lenskog Belfrage & Alicia Sjöström för Ikea Livet Hemma

Frida Ramstedt, inredningsprofil som driver bloggen Trendenser:

Hur gör du för att inreda mer miljövänligt och hållbart hemma hos dig?

Annons

– Jag väljer möbler med samma kriterier som jag väljer mat. Jag har prioriterat ner utseendet och tänker mer på vad är möbeln är tillverkad av, vad den kan innehålla för kemikalier och gifter, hur hållbarheten ser ut över tid, var den är producerad, hur långa transporter som har krävts och hur den kan leva vidare efter mig. Det är förvånansvärt många storsäljare i inredningsbranschen som faller bort när man börja tänka på sådant och inte bara stirrar sig blind på yta och stil.

– Jag tyckte till exempel inte alls om ljusa träslag när jag började jobba med inredning. Usch, jag tyckte det var så fult och tråkigt och förknippade det med barndomens gulnade furu- och björkmöbler. Men ju mer jag lärt mig om klimatproblematiken, desto mer förtjust har jag blivit i våra nordiska material och de naturresurser vi har gott om i vår närhet. Dessutom är det ju naturligt anpassat efter vårt klimat så det torkar inte och spricker inte lika lätt som exempelvis regnskogsträ. I dag skulle det kännas helt otänkbart för mig att köpa ett marmorbord (ett fossilt ändligt material), välja regnskogsträ som teak eller jakaranda i en möbel eller att köpa en soffa med klädsel av syntetmaterial.

Annons

Har du gjort någon förändring för att leva mer klimatsmart på senaste?

– Jag reser betydligt mindre sedan ett par år tillbaka. Jag tar inte längre några jobbuppdrag eller möten som kräver flygresor, jag åker inte längre på mässor i utlandet, vi semestrar i Sverige sedan 2011 och jag prioriterar tåg före bil när jag kan. Överlag försöker jag rikta mina insatser där de kan göra störst skillnad och just resande och mat är ju två koldioxidbovar som kan göra enorm skillnad, därför har vi också börjat äta mer vegetarisk mat hemma.

– När jag får klimatångest och tänker att jag inte kan göra skillnad som individ försöker jag tänka stort. Hur kan jag som individ påverka systemet? Jag har blivit en sjukt jobbig kund de senaste åren. Jag drar mig inte för att ställa obekväma frågor och försöker skapa vågor av medvetenhet i alla lägen där jag möter okunnighet eller ignorans. Oavsett om det är i möbelbutiken eller politiken. Vi har mail och sociala medier, det är lättare nu än någonsin för individen att göra sig hörd och påverka. Jag vill uppmuntra alla att göra detsamma.

Annons

Vilka är dina bästa knep för hållbar, klimatsmart inredning?

– Gör en koldioxidbudget. Det låter tråkigt, men vi är rätt noga med vad vi spenderar våra pengar på när vi köper möbler, vi söker på pricerunner och jämför priser på olika webbshopar. Alla måste bli lika noga med klimatkostnaderna för den inredning de köper. Fråga dig inte bara vad det kostar dig utan också vad det kostar jorden om du köper en viss produkt. Vi vet att vi måste ner till en utsläppsnivå på max två ton koldioxid per person och år. Vad innebär det för dig? Vad kostar egentligen det du är på väg att köpa – inte i kronor utan i koldioxidutsläpp? Börja grotta lite i det och lär dig mer om var just du kan kapa de största topparna och hur det kan banta dina utsläpp. Bli mer medveten. Våga vara jobbig. Blunda inte för problemet. Om alla börjar ta ansvar för sina nivåer så kan individen i det lilla påverka systemet i det stora.

Hållbar inredning av Norrgavel och Alvhem i Göteborg
Hållbar inredning är tidlöst – och snyggt! Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem/ mäklare: Sofia Vansvik

Maria Soxbo, inredningsprofil som driver bloggen Husligheter:

Hur gör du för att inreda mer miljövänligt och hållbart hemma hos dig?

Annons

– Genom att använda det jag redan har framför allt! Jag har precis gett vår sorgliga gillestuga en rejäl makeover, och med hjälp av lite färg, en såg och några skruvar gjorde jag om vår brokiga samling bok- och cd-hyllor till en enhetlig förvaringsvägg som nästan ser platsbyggd ut. Jag är oerhört stolt över det, särskilt med tanke på att jag inte är särskilt händig… Billigt blev det också!

– I övrigt försöker jag hålla ner nykonsumtionen så mycket det går, oftast är det ju inte behov som styr utan att vi ”villhöver” fina saker. Att släppa lös köplusten på en loppis är minst lika kul, mycket billigare och väldigt klimatsmart!

Har du gjort någon förändring för att leva mer klimatsmart på senaste?

– Jag jobbar ganska hårt på maten just nu. Jag är köttätare och älskar mejeriprodukter, men 2018 har jag skippat kött helt på luncherna och dragit ner på kött till middag till en eller två gånger i veckan. Just nu håller jag på att byta ut mejerierna en efter en mot veganska alternativ, och så försöker jag minska matsvinnet. Galet svårt när man har barn som inte alltid äter upp allt på tallriken och vi själva inte är så bra på att hålla koll på kylskåpets innersta gömmor, men vi jobbar på det!

Annons

Vilka är dina bästa knep för hållbar, klimatsmart inredning?

– Att köpa möbler secondhand så långt det går och att välja vitvaror och annan elektronik med så hög miljöklass som möjligt. I de fall man måste köpa nya saker är det bra om man försöker välja ekologiskt och Svanen-märkt när det går, och framför allt tänka: ”Skulle jag ha köpt den här för fem år sen? Kommer jag att gilla den om ytterligare fem år?”. Är svaret ja på båda frågorna är det nog ett långsiktigt, genomtänkt köp. Välj också grönt elavtal, släck lamporna när du går hemifrån och vårda det du har så att det håller länge.

Designklassiker, hållbara material och en tidlös palett är både miljövänligt och stilsäkert. Foto: Jonas Ingerstedt Styling: Joanna Lavén för Linum

Läs mer:

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep

13 miljövänliga inredningsbyten i hemmet – rum för rum

12 miljövänliga material som är lika hållbara som snygga

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons