5 inredningstrender från 3 days of design – ELLE Decorations Katarina Matssons favoriter

Trender från 3 days of design, ELLE Decorations editionschefs favoriter

3 days of design har gått av stapeln i Köpenhamn. ELLE Decorations editionschef Katarina Matsson var självklart på plats – här är trenderna och spaningarna du inte får missa!
21 september, 2021
1:22

Efter reklamen: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

3 days of design i Köpenhamn har vuxit till en modern stadsmässa att vallfärda till – och de flesta butiker och showrooms har dessutom öppet för allmänheten. Även om det var på halvdarriga ben, med nyvakna ögon som designvärlden återigen möttes IRL fanns det massor av iögonfallande nyheter och nytänkande formgivning att inspireras av.

Här är ELLE Decorations Katarina Matssons favoriter från 3 Days in Copenhagen:

1. Naturmaterial

3 days of design trender, naturmaterial

Nya material intar inredningsvärlden, från aktivt kol till bivax . Foto: Paolo Galgani.

När de stora möbelföretagen fokuserar på återvunnen plast och cirkulära produktionslösningar, tittar en ung generation mot helt nya material. Bonnie Hvillum från Natural Materials Studio experimenterar med naturliga och nedbrytningsbara material som aktivt kol, alger och överblivna julgranar (!!). I samarbete med Frama har hon skapat en serie lika spännande som suggestiva material som visades upp i utställningen Utilitarian living under 3 days of design.

Även på utställningen Ukurant Perspectives, som samlade 17 unga formgivare, stack de nya materielen ut. Som Kristina Lula Broens skulpturala experiment med hampa (en restprodukt från textiltillverkning), kalk, vatten och bivax, Stockholmsbaserade Marta Pita Guerreiros vackra objekt som vuxit fram av mycel och Studio Eidolas små möbler av sand, salt och naturligt majsbaserat bindningsmedel.

2. VÄLBALANSERAT

3 days of design trender

En stolt solitär – det är nya ljusstaken av hajpade New York-stylisten Colin King för Menu.

När det gäller inredningsaccessoarer går vi mot färre men värre – skulpturala element som gör ett statement och som varken behöver komplement eller konkurrens. Menus vackra ljusstake Interconnect är ett perfekt exempel. Designad av hajpade New York-stylisten Colin King är den kanske också ett led i en växande kärlekshistoria mellan Danmark och USA? Hay fortsätter till exempel sitt samarbete med mångsysslande kreatören Ana Kra och lanserar till våren en ny kollektion mattor med den amerikanska konstnären Ethan Cook.

3. FLEXIBELT FÖR FRAMTIDEN

3 days of design, modulförvaring

Det smarta skåpet F-Cabinet från Frama fungerar som en smart modul.

Olika sorters modulsystem och inredningslösnignar som är möjliga att skräddarsy efter behov – och som på så sätt kan leva längre, både genom flyttar och över generationer – blir vanligare i takt med att företag försöker hitta mer hållbara affärsmodeller. Framas nya hylla F-Cabinet i aluminium av designern Morten Emil Engel är enkelt i sin form, men kan både staplas, fästas på rad eller glänsa som solitär. Både smart och snyggt!

4. 1+1=3

3 days of design, nytänkande möbler

Børge Mogensens klassiska dagbädd har blivit en säng, i Carl Hansen & Sons samarbete med Dux. Finns även som dubbelsäng.

Vad händer när två design- och kvalitetsjättar går ihop och lanserar en säng? Jo, magi skapas! Svenska Dux och danska Carl Hansen & Son ligger bakom sängen BM0555 som är baserad på Børge Mogensens ikoniska dagbädd och som precis landat i butik. Under 3 Days of Design presenterades den på galleri Mikael Andersen i utställningen Artifical light av Tom Anholt och med lakan från Magniberg. En riktigt söt dröm!

Att flera välrenommerade företag gör saker ihop tycks bli allt vanligare (och har inte sällan med nya ägarstrukturer att göra). Den som vill uppleva höjdpunkter från både den italienska och danska designscenen på en och samma plats beger sig till D Studio, där B&B Italia, Maxalto, Azucena, Arclinea, Flos och Louis Poulsen finns representerade. Den gamla marinbasen kommer även att vara en samlingspunkt för designersamtal, utställningar och andra events framöver.

5. GRÄVA I ARKIVET

Trenden att blicka mot designhistorien och återuppta produktionen av redan formgivna möbler med stark identitet fortsätter hos de danska företagen, som &Traditions nylanserade 30-talsfåtölj Wulff. Fåtöljen köptes på auktion, men företaget har trots idogt letande ännu inte lyckats hitta namnet på formgivaren.

Även svenska Kristina Stark har blickat bakåt, mot uppväxten i Kullabygden i nordvästra Skåne. Hon har tidigare lanserat en mugg i Höganäs klassiska saltglaserade stengods, men nu kommer hennes take på de klassiska Höganäskrusen. De vackra öronen lyfts fram på ett helt nytt sätt när de kombineras med Kristnas avskalade formspråk och resultatet blir en lågmäld men spännande dialog med det förflutna. Så vackert!

Missa inte

6 stora trender (och snackisar!) från möbelmässan Salone del Mobile

Hej hållbarhet, upcycling och färg!

Så målar vi 2022 – inspireras av fem stora färgtrender

Från nedtonat till färgsprakande!

3 days of design 2021 – 7 stora inredningstrender att inspireras av

Säg hej till lila, gardiner och bärbar belysning!