Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

3 days of design 2021 – 7 stora inredningstrender

20 sep, 2021 
AvRedaktionen ELLE
3 days of design, stora inredningstrender 2022
Lila i mängder, gardinens comeback och portabel belysning. Köpenhamns designdagar, 3 days of design, har precis gått av stapeln – här är 7 tydliga trender som vi lär se mer av 2022.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender hösten 2021- åtta trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender  hösten 2021- åtta trender att ha koll på

Mellan 16 september och 18 september förvandlades Köpenhamn till ett extra pulserande design- och inredningsmekka tack vare 3 days of design. Det maffiga evenemanget gick av stapeln strax efter Salone del Mobile, Milanos maxade möbelmässa full av spännande trender och nya tendenser inför 2022.

Vi listar sju tydliga trender från 3 days of design som vi ser mer av 2022:

1. Länge leve lila

Trender från 3 days of design, lila
Lila genomsyrade hela 3 days of design, från lavendeltoner till mauve. Foto: Jotun.

Trendfärgen 2022? Lila, lavendel, violett, mauve... Kärt barn har många namn vilket även gäller hetaste nyansen nästa år. Jotun visade lila färger i vårens kollektion Playfull, den ljusare 20186 Lavender Touch och den lite mörkare 3377 Slate Lavendel, som med fördel matchas med gult eller grönt för en lekfull look.

Annons
Trender från 3 days of design, lila marmor
New Works bordsserie Florence får sig ett diskret men uppiggande lila lyft. Foto: New works.

Även danska New Works tog in lila element i bordsserien Florence, där den livfulla, lila calacattamarmorn ersatt den lugnare carraramarmorn. Spännande och dramatiskt! Lila hittas även på mindre inredningsaccessoarer från bland annat Broste Copenhagen.

2. Gardiner på nytt sätt

Gardinen har fått en helt ny roll i hemmet, inte minst i spåren av pandemin. Strunta i tapeter och låt tunna gardiner hänga längs väggen, gärna ton i ton som vi ser hos art directorn Peter Savilles nya kollektion för Kvadrat. Gardinerna skapar inte bara en ombonad känsla utan ger skön akustik.

Annons

&Drape använder även gardiner för att skapa rum i rummet, med organiskt böljande gardinskenor. Tunna gardiner som låter ljuset lysa igenom är ett elegant alternativ till trista persienner när solen skiner in på hemarbetsplatsen.

3. Återvinnare

Trender från 3 days of design, återvinning återbruk
Tillsammans med danska designern Eva Harlou släpper Formel A en helt ny soffa gjord av återvunnen plast. Foto: Formel A.

Återvunnen plast i olika former dök upp hos nästan alla varumärken under 3 days of design. Företaget Formel A samarbetar med den danska designern Eva Harlou och släpper Friday, döpt efter känslan man har när man kommer hem en fredagskväll och kastar sig ner i en mjuk soffa för att bingetitta på en Netflix-serie (eller bjuder in till en avslappnad AW för all del).

Annons
Trender från Salone del Mobile, återvunnen plast
Återvunnen plast var även en av de stora snackisarna på årets Salone del Mobile i Milano. Här Rossana Orlandis projekt tillsammans med Guiltless plastic. Foto: Guiltless plastic.

Här märks att textilier av återvunnen plast nått en ny nivå, med en boucléliknande textur (i sig en microtrend!). Det är en modulsoffa, vilket är ännu en trend i hållbarhetens spår, då modulmöbler kan anpassas och delas upp och på så sätt få ett längre liv eftersom de enklare kan följa med i flyttar och mellan generationer.

4. Doftsätt ditt hem

3 days of design, Frama Komorebi rumsdoft
Framas drömmiga doftserie Komorebi innehåller magisk doft för alla hemmets rum. Foto: Frama.

Doftljus har blivit en given inredningsaccessoar som skapar stämning och identitet i hemmet. Nu utvecklas trenden. Frama lanserar en nya doftserie, Komorebi, som innehåller både parfym och rumsdofter i form av lerkulor, essentiella oljor och doftljus.

Annons
3 days of design, doftljus
Stilsäkert inredningsföremål och magisk doft i ett! Inspireras av Brandt och The Audos samarbete. Foto: The Audo.

Brandt har släppt flera snygga aromalampor och lanserade en ny essentiell olja i samarbete med hajpade designhotellet The Audo under 3 Days of Design.

5. Belysning i blickfånget

3 days of design, belysning i fokus
Tidlös och stilsäker takbelysning signerad John Astbury för New works. Foto: New works.

Moderna tolkningar av den klassiska kristallkronan fanns det gott om under designdagarna i Köpenhamn. New works släpper ett spännande samarbete med designern John Astbury, som gjort Margin – en maffig centrepiece i stilren textil. Det unga danska designföretaget Nuura har gjort stilrena, skandinaviska varianter av kristallkronan till sitt signum.

Annons

Nya företaget Astep visade kommande lampan Isol (efter den italienska ordet för ö, Isola), i design av danska arkitekten David Thulstrup. Det är en cylinderformad lampa i ljudabsorberande tyg som kommer i tre storlekar. (Kuriosa: Företagets grundare är Alessandro Sarfatti, barbarn till en av lamphistoriens absoluta mästare Gino Sarfatti, vars lampkrona 2097 för Flos under en period återfanns i de flesta större våningar i Stockholm.)

6. Bärbara lampor

Som en kontrast mot de enorma takkronorna kommer en hel rad mindre, laddningsbara lampor. &Tradition, Astep, Louis Poulsen, Umage visade alla upp dessa sladdlösa och bärbara lampor, som likt forna tiders ljus kan bäras med från soffan till sängen till balkongen till skrivbordet.

Annons
3 days of design, belysningstrender 2022
Underbara Flowerpot i en uppiggande grön nyans, en färg som vi endast ser mer av 2022. Foto: &Tradition.

Bland annat lanseras Verner Pantons numera bärbara Flowerpot i flera nya färger och Asteps Pepa av Francesco Faccin är något så ovanligt som en lampa nästan helt i trä.

7. Glas som godis

3 days of design, trender glas
Färgsprakande lampan Dhala i Muranoglas. Foto: Stellar works.

Från Hays gulliga lilla pressokaffekokare med karamellsöt knopp till Luca Nichettos nya lampa Dhala för Stellar Works, i exklusivt Muranoglas – glas har definitivt gått om keramik som trendmaterial.

Annons

Inte minst med föregångaren Helle Mardahl i spetsen, som utökade sin godisbutik till glassortiment med nya kollektionen The diner dream.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons