Experterna: Här är 2020 års trender för uteplats och trädgård

trender 2020 för trädgård och uteplats

Inred uteplatsen och trädgården för en härlig sommar hemma. Vi har frågat proffsen om vilka trender de tror vi kommer se utomhus i år. Inspireras av deras spaningar!
14 april, 2020

7 inredningstips från Caroline Winbergs hem
Slå på ljud

 

Äntligen är utomhussäsongen här igen! Trenderna i år spås bjuda på mycket grönska, blomster och mångfald i trädgården. Och även en och annan snygg möbel, gärna i vintagetappning.

Inspireras av proffsens trendspaningar – här är 2020 års trender för uteplatsen och trädgården:

Emily Bratt, Trädgårdsmästare, blomsterstylist och medgrundare av Blomsteruppropet

Instagram: @enannanslagstradgard

Vilka trender tror du på i år?

– Jag tror starkt på att vi kommer inreda våra gröna rum med mera blomster. Vi lämnar utemiljöns motsvarighet till ’ljust och fräscht’. Ett ideal som förvisso var lättstädat, men där vi inte bara lyckades städa bort skadegörarna utan också nyttogörarna. Nu bryter vi upp hårdgjorda ytor till förmån för rabatter – precis överallt! Vi går mot ett slags cottage-garden-ideal eller den romantiska täppan där mångfald är nyckeln till en vacker och mer välmående trädgård.

Hur inreder du ute i år?

– Jag satsar på extra allt. Det jag jobbar mest med på lång sikt är disponeringen av mina ytor i trädgården. Hur kan jag jobba med så många biotoper och ståndorter som möjligt, så jag kan plantera växter som har olika egenskaper och behov.

Cottage garden-ideal är trendigt i trädgården 2020

I år spås allt fler bli inspirerade av det idylliska ”Cottage garden-idealet” när de planerar trädgården. Foto: Annie Spratt/Unsplash

Tina Hellberg, Inredningsstylist

Instagram: @studiotinahellberg

Vilka trender tror du på i år?

– Den altruistiska trädgården; att tänka på att djur och insekter också har en plats i den. Se till att det finns vatten så får du se fåglar som kommer för att bada och även ekorrar kan dyka upp. Städa inte överallt, spara gamla träd, de blir hem för insekter och en klätterklematis kan klä in det fint. Låt gräsmattan bli äng för humlor och bin och spara någon brännässla för fjärilar.

Hur inreder du ute i år?

– Ett långbord med plats för många där vi har middagar och möten i det gröna är det viktigaste för mig. Dessutom en bänk med gashäll för matlagning. Det finns inget bättre än att kunna fritera utomhus, man slipper dessutom oset i köket.

Matbordet är den viktigaste möbeln på uteplatsen och i trädgården 2020

Ett stort matbord med plats för alla är den viktigaste möbeln bland 2020 års utomhustrender. Foto: Design Of

Victoria Skoglund, Trädgårdsmästare på Zetas Trädgård

Instagram: @victoriaskoglund

Vilka trender tror du på i år?

– Jag tror många satsar på naturmaterial som bambu och trä. Konstrottingen kommer vi se mindre av, tack och lov. Väderbeständiga krukor av återvunnen plast, korgar i rotting i olika varianter där vi ser dahlior och fler nordiska träd som lönnar och aplar istället för olivträd.

Hur inreder du ute i år?

– Jag håller mig alltid till ett färgtema, framför allt till de ettåriga växterna. Kommer troligtvis att välja svarta blommor med några aprikoskontraster. Jag kommer även att inreda en ny hörna på terrassen som ligger i skugga med några nya vintagestolar som jag köpt på Myrorna samt plantera rönnspirea i avlånga lådor som rumsavdelare.

Utemöbler i bambu är trendigt 2020

Snygga, hållbara möbler i antingen trä eller bambu är i ropet på uteplatsen och i trädgården 2020. Foto: Ib Laursen

Malin Persson, Inredare, stylist och programledare

Instagram: @themalinpersson

Vilka trender tror du på i år?

– Vi kommer se hur utemiljön fortsätter att utvecklas som en förlängning av bostaden. Uterum och orangeri är nyckeln till att kunna dröja sig kvar ute och njuta av sommarnatten även om det är kallt och regnigt.

Hur inreder du ute i år?

– Jag vill kunna använda mitt nya växthus till att odla, men även socialt. Under våren får möblerna ge plats åt krukor med förodlade sommarblommor i. När de väl flyttat ut i sina odlingsbäddar möblerar jag om med ett rejält bord där många kan samlas för att äta både frukost, lunch och middag tillsammans långt in på hösten. Sen vill jag har en riktigt bekväm kökssoffa som man kan ta en avslappnade eftermiddagslur i. En liten arbetsbänk med hyllor över vill jag också ha!

Växthus och orangeri ger en lång sommar i trädgården

Ett växthus eller ett orangeri förlänger sommaren och är en favorit i trädgården. Foto: Garden & Greenhouse

Läs mer:

Proffsen: Så inreder du en härlig trädgård och uteplats

12 sommarblommor för drömträdgården