Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Ta en titt i 1800-tals huset – som ligger mitt i Malmö

24 mar, 2022 
AvStina Lodén
Ta en titt i 1800-tals huset – som ligger mitt i Malmö
Maria Lindblom-Levy och maken Mark bor i ett 1800-talshus. De har skapat ett hem fyllt av egna verk, reseminnen, konst och design.
Annons
Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Så inreder du med feng shui – rum för rum

Malmö är basen för familjen Lindblom-Levy sedan 2003. Hemmet präglas av kreativitet och intryck från hela världen. Det här är också en internationell familj; Mark kommer ursprungligen från London och paret träffades när de båda studerade i Köpenhamn. Mark är arkitekt och formgivare, Maria är designer och skräddare med egen verksamhet under varumärket E.Timglas. I familjen ingår också sonen Fabrice, 22, och dottern Mollie, 15.

Familjen Lindblom-Levy har haft sin bas i Malmö sedan 2003
Annons
Maria Linblom-Levy är skräddare och designer, hela botten bottenvåningen har förvandlats till ett showroom för E.Timglas

Maria och Mark driver Studio Lindblom-Levy tillsammans, ett par kvarter bort. Här kan man köpa Marias kläder och Marks möbler, allt tillverkat i begränsade upplagor. De har även gemensamma inredningsprojekt för olika klienter.

Udda prylar från diverse resor ger en personlig känsla i rummen

I det första av hemmets två rum i fil ut mot gatan har Marias klädkollektion en central placering – här bjuder hon också in till event för sina stamkunder när hela bottenvåningen förvandlas till showroom för E.Timglas.

Annons
Trädgården är en vildvuxen oas av klätterväxter
Med fönster mot bakgården kan familjen skymta den vildvuxna trädgården

Efter utbildningen på Tillskärarakademin i Köpenhamn varvade Maria egen, småskalig verksamhet med uppdrag hos företag där hon ansvarade för industriell produktion.

Annons
Runt det specialbyggda bordet i matsalen står designstolar av Jaime Hayons

– Min passion är dock hantverket. Jag designar och tillverkar egna kollektioner med tidlösa, klassiska modeller som enkelt kan justeras för att passa perfekt. Tyger köper jag på mina inspirationsresor och när jag besöker vänner utomlands.

Maria Lindblom-Levy samlar på lövtunna glas som står prydligt uppställda i vitrinskåp i köket
Annons

Flyttlasset över Öresundsbron gick när sonen Fabrice var tre år. Den lilla familjen hade varit en längre period i Karibien och inför hemresan funderade de över var de egentligen ville bo.

– Vi gillade vårt liv i Köpenhamn mycket, men ville att barnen skulle växa upp i Sverige. I Malmö har vi nära till allt och vi är i Köpenhamn hela tiden.

Stilen är eklektisk med klassisk 1950-talsdesign, smarta, roliga prylar och parets egna prototyper i en modern, urban blandning.

Det lilla ljusblå gathuset på Södra promenaden mitt i centrala Malmö är ett sånt där hus förbipasserande inte kan låta bli att kika in i – nyfikna på hur livet ter sig därinne.

Annons
I gästrummet finns en taklampa från en nedlagd chokladfabrik i Köpenhamn

– Det är inte perfekt! Vi bryr oss om varje liten grej, men det ska vara happy, aldrig stelt, säger Maria.

Huset är byggt 1862 och har flera originaldetaljer kvar. Samtidigt känns hemmet hypermodernt. Stilen är eklektisk med klassisk 1950-talsdesign, smarta, roliga prylar och parets egna prototyper i en modern, urban blandning. Allt mellan väggar som uppfördes i slutet av 1800-talet.

Familjen bryr sig inte om att allt ska vara perfekt, det är viktigare att det aldrig är stelt i hemmet

Gatan utanför vetter mot kanalen och stadens ljudmatta är ständigt närvarande.

Annons

– Det är fantastiskt att kunna kliva ut och vara mitt i stan. Utsikten och läget ger en sådan positiv energi.

Familjen trivs i Malmö med Köpenhamn bara ett stenkast bort, där de är väldigt ofta
Marias och familjens hus ligger centralt i Malmö och det är nära till promenadstråk längs kanalen och stadens liv.
Marias och familjens hus ligger centralt i Malmö och det är nära till promenadstråk längs kanalen och stadens liv.
Annons

Maria Lindblom-Levy
Skräddare, bor i lägenhet i centrala Malmö med maken Mark. I familjen ingår också barnen Fabrice och Mollie. FÖLJ: @etimglas, @studiolindblomlevy

Fotograf: Sofi Sykfont

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons