Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

12 spännande inredningstrender att hålla koll på 2016

28 nov, 2015 
AvSara Ångström Burling
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi har tittat djupt in i kristallkulan och ger dig vår trendspaning för år 2016.

1. Brodera mera

Hantverkstrenden är starkare än någonsin. Under året som gått har mängder av trendkänsliga gör-det-självare gått på kurser i att knyta makraméamplar och väva väggbonader. Det är en stark hemslöjdsrörelse med hipsterförtecken och det allra hetaste just nu är att brodera. Handarbetets vänner som sett kurser bli fulltecknade på nolltid är förstås uppmärksamma på trenden och säljer nu materialsatser för den som vill brodera en kudde.

trend_brodera

Tistel utan frö, Handarbetets vänner.

Annons

 

2. Golvet på väggen

trend_golvtapet

Efter några år där ingenting i inredningsväg har känts mer daterat än en fondvägg är det dags att åter göra plats för dessa utropstecken i inredningen. Det behöver inte nödvändigtvis handla om tapeter, man kan även sätta upp paneler eller måla. Och vem har sagt att golvet måste hålla sig på mattan? Allt oftare syns lösningar där golvmaterialet fortsätter en bit upp på väggen, som en modern variant av list eller panel. Känns det alltför besvärligt att sätta parkett på väggarna finns denna lösning från italienska Wall & Decor: tapeten Floor som tillverkas av nonwovenbomull och vinyl och sälj per kvadratmeter.

Annons

 

3. Mörkt & murrigt

Det är dags att glömma ljust & fräscht – den nya trenden är mörkt & murrigt.

Mörkt grå har varit väggfärgen framför andra ett tag nu hemma hos trendmedvetna inredningsbloggare och instagramprofiler och nu är det dessutom statistiskt säkerställt att allt fler svenskar vågar tänka tanken att måla väggarna mörkare. Det är branschorganisationen Sveff, Sveriges Färgfabrikanters Förening, som har frågat hur många som skulle välja mörkare väggar vid nästa renovering och sett att andelen som kan tänka sig det ökat från nio till 12 procent. I den trendkänsliga åldersgruppen 18–34 år är det nu närmare 20 procent som kan tänka sig mörka väggar.

trend_morkavaggar2

Mörkt och ombonat. Väggpanelen är målad med Tanner’s Brown från Farrow & Ball.

Annons
trend_tapet

Tapet Edvin ur nya kollektionen Tradition, Sandberg Wallpaper. 


4. Glaserade godbitar

Keramiktrenden växer sig allt starkare och nu är det glasyrerna som hamnar i fokus. Skimrande färger och gärna lite rinnig glasyr känns nytt. Ett vackert exempel är Kählers samarbete med keramikern Anders Arhøj i serien Unico.

trend_glaseradegodbitar

Golvvas Unico i färgen Heather av Anders Arhøj för Kähler, höjd 50 cm.

Annons

 

5. Disco Deco

Trender utvecklas ofta som reaktioner och motreaktioner, pendelrörelser mellan olika extremer. Parallellt med det ljusa och lätta skandinaviska designidealet, med sina mjuka naturmaterial och harmoniska färgskala, växer nu en lyxigt hårdblank, art déco-influerad inredningstrend: Blänkande metall, glänsande ytor i starka färger, gnistrande kristall och dekorationer som fransar och tofsar skapar ny energi i hemmen 2016.

trend_discodeco

Lampa Fulcrum Chrome, 4 090 kr, Lee Broom.

Annons

 

6. Hemsmycken

Design- och inredningsintresset växer och med dem lusten att själv vara kreativ. Och kan man inte byta ut hela skåpväggen eller läsfåtöljen kan man i alla fall byta beslag, luckor och fötter. Småsaker som lysknappar och dörrhandtag väcker plötsligt nytt intresse. Hemmets utbytbara detaljer får samma funktion som modeaccessoarerna i en outfit – ett enkelt sätt att förnya och lyfta helheten.

”Vi ser hemmet som en catwalk”, konstaterade designföretaget Buster+Punchs grundare Massimo Buster Minale när han presenterade nyheterna för våren 2016.

Och det är han inte ensam om.

trend_hemsmycken1

Beslag T-bar, 510 kr, Buster+Punch.

Annons
trend_hemsmycken2

 

Fåtöljben Albin, höjd 15 cm, 950 kr/4 st, Prettypegs.

 

7. Helgjutet

Egentligen är det förvånande att gjutjärnet inte hamnat i trendfokus tidigare, med tanke på hur väl dess karaktäristiska egenskaper – tyngden, den grova ytan och känslan av äkthet – passar in i samtidens vurm för det autentiska. Men att döma av mässbesökarnas reaktioner på gjutjärnsnyheter från bland andra Stelton och Skeppshult på höstens Formexmässa så är det hög tid för en ny järnålder.

Annons
trend_helgjutet

Ljusstake Naked, design Søren Refsgaard, 999 kr, Stelton.

 

8. Liggläge

Utrymmesstjälande onöda enligt vissa, en konkret uppmaning att ta det lite lugnare enligt andra. Oavsett vilket läger man tillhör är det bara att konstatera att dagbädden kommer på bred front. Och varför inte? Läkarvetenskapen och det sunda förnuftet är eniga om att vi mår bra av att lägga upp fötterna då och då.

trend_dagbadd

Dagbädd Turn, 15 000 kr, Ferm Living.

Annons

 

9. Stora blommor

Helt uppåt väggarna och nästan som på mormors tid. Nu vill vi ha mönster. Stora blommor, mängder med blader och slingrande växter tar plats i inredningen. Vi vågar storblommiga tapeter! Kika till exempel på Designers Guild nya kollektioner Couture Rose eller Nymphaea. Men också hos Pierre Frey i deras nya mönster för Braquenié eller hos våra svenska tapetföretag. Det är vågat, vackert och talar till oss som ett eko från förra seklen – tänk William Morris eller ännu längre tillbaka till franska slott och herresäten.

trend_Storablommor_tapet

Tapeten Anne-Marie, Braquenié/Pierre Frey.

Annons

 

trend_storablommor

Megastora blommor hos Designers Guild på tyget Couture Rose.

 

10. Det går i blått

Många har åsikter om den blå färgen. För kall för att inreda med! Du tröttnar på den! Men Yves Klein visste vad han gjorde när han tog patent på sin International Klein Blue, kleinblå, denna ultramarina färg dyker ständigt upp i mode och inredningssammanhang. Och nej, en tröttnar inte på den. Den blå trenden är här för att stanna. Se bara på alla hemaccessoarer som sköljer över oss – kuddar, lakan, plädar – allting klär i blått.

Annons
trend_blatt

Himla blå dukning! Allt på bilden från svenska Himla.

 

11. Mönstrade golv

Nu går vi inte varsamt fram längre, nej nu lägger vi oss platt för mönstrade golv. Vi målar på direkt på plankorna, gärna schackrutor. Kakelplattor i assymetriska mönster som skapar illusioner kommer stort. Lek med olikformade plattorna och skapa dina egna favoritmotiv. Redan på 1600-talet la man parkett i fiskbensmönster eller i andra mer komplicerade dekorer med olika träslag. Goda trender kommer i retur!

Annons
trend_monstratgolv
trend_monstradegolv2

Kakelgolv lagt i läckert motiv, Made a mano.

Annons

12. Smått & gott

Det är ju de små, små detaljerna som gör det! Så även vid det dukade bordet. Vi äter med ögat och det blir så mycket vackrare med nätta utensilier på bordet. Skålar modell mindre, miniträfat och servering på sked – vi säger välkomna till bords.

trend_smattochgott

Små serveringar på porslinssked från Mimou.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons