12 snygga plantor alla kan ta hand om

Växter som vem som helst kan hålla vid liv.

Att inreda hemmet med gröna växter är trendigare än någonsin. Dessutom är det hur fint som helst. Men tyvärr är inte alla föda med gröna fingrar – så här tipsar vi om 12 snygga plantor som vem som helst kan ta hand om.
29 januari, 2016

Har du drömt om ett grönskande hem men gett upp efter att ha inset hur lätt det är att ha ihjäl växterna? Då är dessa 12 växter din räddning! De är nämligen otroligt svåra att ta död på.

Aloe vera

Aloe vera är en lättskött växt.

Via: blomsterlandet.se

Aloe vera vill gärna stå ganska torrt vilket betyder att du med fördel kan glömma bort att vattna den ett bra tag, annars kan den ruttna och dö. Vattna ett par gånger i månaden under vår, sommar och höst, och ge även lite växtnäring i samma veva. Under vintern vilar växten och då behöver den ännu mindre vatten och ingen näring. Då kan den förvaras ljust och svalt.

Svärmorstunga

Svärmorstunga är en lättskött växt.

Via: odla.nu

Den här växten vattnas igenom ordentligt och står sen tills jorden torkar ut innan den vattnas igen. Tillsätt lite näring varannan vecka från vår till höst, och vattna igen när jorden är helt torr. Det enda den är känslig för är för låg temperatur på vintern och för mycket vatten. Bladen börjar gulna om den inte mår bra.

Linspilea, Zebrablad och Sköldpaddstuva

Linspilea, Zebrablad och Sköldpaddstuva är lättskötta växter.

Sköldpaddstuva, via: odla.nu

Linspilea är lättskött.

Linspilea, via: blomsterlandet.se

Zebrablad är lättskött.

Zebrablad, via: plantagen.se

 

De är fina tillsammans och har samma krav på ljus och vatten. De trivs bra i skugga eller halvskugga. Den kan alltså med fördel placeras längre in i hemmet, och trivs bra med lätt och jämt fuktad jord, men det är inte katastrof om jorden torkar upp mellan vattningarna.

Fredskalla

Fredskalla är lättskött.

Fredskalla, via: plantagen.se

Vattna ordentligt med ljummet vatten och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen. Den ska dock inte stå torrt utan se till att fylla på med vatten så fort jorden har torkat. Låt den stå ljust men lite skuggigt och ge den lite näring varannan vecka från vår till höst, och mer sällan under vintern.

Gullranka

Gullranka är lättskött.

Via: plantagen.se

Du behöver inte vattna förrän jorden har torkat ut, och då vattnar du igenom ordentligt. Tillför gärna lite näring en gång i veckan mellan höst och vår. Den trivs väldigt bra i rumstemperatur året om, och eventuellt lite svalare på vintern. Mycket enkelt.

Monstera

Monstera är lättskött.

Via: blomsterlandet.se

Även denna mår bra av att jorden torkar ut mellan vattningarna, och sedan vattnas ordentligt. Stick gärna ner luftrör i jorden. Denna är en favorit eftersom den kan bli väldigt gammal och stor, och den kan även få ätbara frukter. Trivs i de flesta ljusförhållanden: Skuggigt, halvskuggigt eller ljust, men inte i direkt sol, och inte under 18 grader.

Begonia

Begonia är lättskött.

Via: blomsterframjandet.se

En begonia bör inte torka ut helt, men heller inte stå blött. Alltså behöver du inte vattna den särskilt ofta. De trivs i rumstemperatur året om, och bör endast skyddas från direkt solljus. Ge lite näring varannan vecka under blomningen.
Zamiakalla är lättskött.

Via: plantagen.se

Zamiakalla

Du kan utan problem glömma bort zamiakallan ett bra tag, den lagrar nämligen vatten själv. Försök hålla jorden lätt fuktig, men det gör inget om den torkar ut ibland. Däremot kan gulnande blad nedtill vara ett tecken på att du har vattnat för mycket. Tillsätt gärna lite växtnäring ungefär varannan vecka. Kallas även för garderobsblomma.

Via: impecta.se

Via: impecta.se

Pelargon

Pelargoner finns i en uppsjö av varianter. De gillar ljus och värme, men var försiktig med att låta dem stå blött. Använd en kruka med dräneringshål och låt jorden torka ut innan du vattnar igen. Under vintern ska de stå svalt och vattnas mycket sparsamt.

Via: blomsterframjandet.se

Via: blomsterframjandet.se

Kalanchoe (våreld, höstglöd)

En mycket tacksam växt som tål de flesta förhållanden. Vattna igenom ordentligt och låt sedan jorden torka ordentligt. Under vår och sommar kan du gärna ge den lite extra näring en gång i månaden. Låt den gärna stå ljust.
Källa: Odla.nu, blomsterframjandet.se