12 miljövänliga material – både hållbara och snygga

26 jun, 2018 
AvELLE Decoration
Möbler, inredningsdetaljer och vackra ting behöver inte vara en belastning för vår miljö. Här är 12 material som visar att framtidens design kommer att vara lika delar hållbar som snygg.
Annons

En ny generation formgivare och företag väljer att arbeta med hållbara och förnyelsebara material i möbler och föremål som inte skriker ekodesign, utan bevisar att vår längtan efter skönhet och vackra ting inte behöver belasta planeten.

1. Spillmaterial

Lampa gjord av spillmaterial

Den holländske designern Tom van Soest började arbeta med att utveckla byggmaterial tillverkat av olika typer av spillmaterial när han gick på Designakademin i Eindhoven. Tillsammans med Ward Massa startade han företaget Stonecycling, som nu tagit fram en limiterad kollektion med möbler och lampor tillsammans med Ultra Studio (stonecycling.com, ultrastudio.nl).

Annons

2. Lin

Svart stol gjord av lin

Lin är ett återvinningsbart material som traditionellt används för att tillverka linnetyg. Stolen Jin av den japanska formgivaren Jin Kuramoto har ett sittskal som är gjort av linfiber blandat med biologiskt nedbrytbar harts, som ger stabilitet, Offecct.

3. Kogödsel

Kakel gjord av kogödsel

Det patenterade materialet Merdacotta består av halm, lera och torkad kogödsel från en mjölkgård i norra Italien. Under namnet Museo della merda tillverkas kakel, blomkrukor och till och med tallrikar och tillbringare – bland annat, museodellamerda.org.

Annons

4. Glasåtervinning

Återvunnet glas

Glas är ett material som återvunnits länge. Just de här sakerna kommer från ett projekt där en grupp holländska designer åkte till Zanzibar för att tillsammans med lokala hantverkare ta tillvara glas från soptippar och hotell. Resultatet är en kollektion med enkla och vackra föremål, som vaser och lampor, Bottle-up.

5. Grafen

Materialet "grafen"

Grafen är ett extremt starkt material som består av ett enda lager kolatomer i ett hexagonmönster – det är 200 gånger starkare än stål och en miljon gånger tunnare än människohår. Den koldioxidneutrala färgen från Graphenstone innehåller grafen och kalk, är slitstark, bidrar till att hålla en jämn temperatur och är mycket dryg, graphenstone.co.uk.

Annons

6. Soja

Doftljus gjorda av sojavax

De här doftljusen är tillverkade av helt naturligt, förnyelsebart sojavax. Ljusen sotar inte och är färgade med naturliga färgämnen och doftsatta med helt ekologiska doftoljor, ponoie.com.

7. Svampar

Svamp som material bakom en lampa

Mycel – de ständigt förnybara rottrådarna från svamp – har visat sig vara ett magiskt och hållbart material i allt från möbler till förpackningar. Mycelium lamp av de holländska formgivarna Eric Klarenbeek och Jan Berbee har en komposterbar skärm som är tillverkad av mycel blandat med fibrer från hampa, lin och majs, krown-design.com.

Annons

8. Kaffeskal

Kaffemuggar gjorda av kaffeskal

Muggarna Huskee cup tillverkas av skal från ekologiska kaffebönor från den kinesiska provinsen Yunnan. Skalet kastas vanligtvis bort i produktionen, men har här kunnat formas till muggar som kan användas flera gånger innan de kan gå till återvinning, huskee.co.

9. Kork

Kork som väggbeklädnad

Kork är ett förnybart material – vart nionde år skördas korkekarnas bark utan att träden skadas. Kork är ett miljövänligt val om man till exempel vill ha en väggbeklädnad som är ljudabsorberande och dessutom isolerar. Just denna är från Portugal, Muratto, muratto.com.

Annons

10. Kalksten

Bord skapade av kalksten

Den danske designern Jonas Edvard har skapat vad han kallar världens första komposterbara stenmaterial: ett kompositmaterial av kalksten från ett 65 miljoner år gammalt fossiliserat korallrev i Faxe i Danmark. Borden Gesso är tillverkade av kalksten och harts, craftscollection.dk.

11. Tillvarataget trä

Kompostbehållare av tillvarataget trä

Den lilla kompostbehållaren Noaway, som man kan ha på köksbänken, är ekologisk inte bara genom sin funktion. Materialet är trä från omkullfallna valnöts- och magnoliaträd från Birmingham i Alabama, USA. Tillverkas av Alabama Sawyer, alasaw.com.

Annons

12. Hampa

Sängtextilier gjorda av hampa

En av världens äldsta och mest hållbara grödor, hampa, har fått en renässans tack vare sina goda egenskaper. Hampa växer snabbt, ger inget svinn, är antibakteriellt och anti-allergent och står emot UV-strålning. Sängkläderna är tillverkade i Frankrike av hampa som växer nära väveriet, Couleur Chanvre, couleur-chanvre.com.

Av Kristin Hohendadel

Läs mer:

Annons