Artikeln innehåller reklamlänkar

12 miljövänliga ljus du kan tända med gott samvete

Shopping: 12 miljövänliga ljus

Älskar du höstens och vinterns mysiga kvällar med levande ljus? Gör en insats för både hälsa och miljö genom att byta ut paraffinljusen mot hållbara ljus. Vi listar tolv miljövänliga alternativ!
17 september, 2019

Under det mörka vinterhalvåret i Sverige bränner vi gärna ljus. Levande ljus bidrar inte bara med värme och en ljuspunkt i hemmet, utan vrider även upp mysfaktorn rejält. Och det är något många gillar, eftersom vi i Sverige använder 18 000 ton ljus per år, enligt Svanen.

De flesta ljus kan dock vara dåliga för både din hälsa och för miljön. Många ljus är nämligen gjorda av paraffin, en restprodukt från oljeindustrin som bidrar till växthuseffekten när de brinner. Dessutom bidrar ljusen till en ökning av luftburna partiklar i våra hem, som i sin tur bidrar till att skapa luftföroreningar och som kan ha en skadlig påverkan på vår hälsa. Redan 2014 varnade det norska Folkhälsoinstitutet att värmeljus av paraffin kan liknas vid passiv rökning. Även Naturskyddsföreningen i Sverige har varnat för de skadliga partiklarna som frigörs från paraffinljus.

Genom att enbart använda ljus av stearin, bivax eller vegansk rapsvax minimerar man riskerna för både hälsan och miljön. Ett enkelt knep när man är i butik är att hålla utkik efter Svanenmärkta ljus. De uppfyller kriterier om att mer än 90 procent av råvarorna i ljuset är förnybara och testas för bland annat sotbildning och tungmetaller.

Här listar vi tolv ljus – från kron- och blockljus till doft- och värmeljus – som är miljövänliga:

1. Blockljus, Granit

Snyggt blockljus i Svanenmärkt stearin och färg. Blockljuset finns i tre olika storlekar samt i grått, beige och brunt. Färgmatcha, mixa fritt eller ha ett ljus för sig själv. Finns att köpa här (länk till Granit).

2. Värmeljus, Clas Ohlson

Svanenmärkta värmeljus i stearin med koppar i glas som kan återanvändas och fyllas med stearin. Finns att köpa här.

3. Räfflat kronljus, Åhléns

Svanenmärkt stearinljus med fin räfflad yta. Ljusen säljs i fyrapack och finns i grått, vitt och blekrosa. Finns att köpa här (länk till Åhléns).

4. Svanenmärkt ljus, Granit

Miljömärkt kronljus gjort av stearin som finns i en mängd olika färger, bland annat rosa, grönt, beige och grått. Finns att köpa här (länk till Granit).

5. Kronljus 20-pack, Åhléns

Ett miljömärkt storpack som är perfekt för dig som gärna använder ljus. Vita stilrena kronljus tillverkade i 100 procent stearin. Finns att köpa här (länk till Åhléns).

6. Svanenmärkt blockljus, Granit

Svanenmärkt blockljus i stearin med slät yta. Ljuset finns i olika storlekar och i grönt, vitt, grått och brunt. Finns att köpa här (länk till Granit).

7. Miljövänliga värmeljus, Granit

Tänd värmeljus med gott samvete. De här ljusen är gjorda av neutralt vax från rapsolja och kopparna är tillverkade av återvunnen plast. Ingen paraffin, palmolja eller aluminium. Ljusen har en brinntid på cirka fyra timmar. Finns att köpa här (länk till Granit).

8. Doftljus Blanche Fresh Cotton, Apoteket

Svensktillverkat doftljus gjort av naturlig, paraffinfri och nedbrytbar vax. Doften beskrivs som “nytvättade bomullslakan som hängt på tork i solen” och ljuset har en brinntid på 50 timmar. Finns att köpa här (länk till Apoteket).

9. Miljömärkt kronljus, Delsbo Candles

Miljömärkt kronljus tillverkat av 100 procent stearin från svenska Delsbo Candles. Finns även i rött, vitt och ljusbeige. Finns att köpa här (länk till Designtorget).

10. Miljövänligt doftljus, Yvelis

Doftljus gjort på svensk, vegansk rapsvax och eteriska oljor. Det här ljuset har en doft av rosmarin, men det finns flera dofter i samma serie. Finns att köpa här (länk till butik).

11. Klassiska vita blockljus, Åhléns

Klassiskt blockljus som finns i tre olika storlekar och är tillverkat i stearin. Ljuset är fint för sig själv på ett fat eller tillsammans i grupp. Finns att köpa här (länk till butik).

12. Blockljus för advent, Clas Ohlson

Blockljus i stearin med nedräkning till fjärde advent. Ljusen är Svanenmärkta. Finns att köpa här.

Foto högst upp: Unsplash

Läs mer:

8 sätt att fira en miljövänligare jul

13 veganska doftljus att klicka hem på direkten