Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

11 fina inredningstrender vi älskade 2016

03 jan, 2017 
AvCaroline Holmbom
Året går mot sitt slut och vi sammanfattar de trender som dominerat inredningsvärlden 2016. Hur många har du hakat på?
Annons

Många inredningstrender har seglat upp under året som gått.  Vissa har redan passerat och andra har växt sig starkare. Här är 11 av de trender som har älskats mest under 2016!

 

1. Grått

Grått i olika nyanser har blivit omåttligt populärt i svenska hem – både på väggar, möbler och textilier. Intrycket blir varmare och inte lika sterilt som med vitt, även om du väljer en ljusgrå ton. Under 2016 slog även färgen greige igenom. Det vill säga den perfekta kombinationen av grå och beige. Sovrummet ovan är målat i Alcros kulör Cement.

Annons

2. Beni Ourain-mattor

Dessa dekorativa mattor har varit i ropet under en lång tid men under det senaste året har trenden exploderat. En klassisk Beni Ourain bygger på ett svart rutmönster på en ljust cremefärgad botten. Mattorna tillverkas i området kring Atlasbergen som sträcker sig över Marocko, Algeriet och Tunisien. På bilden syns en ombloggad variant av mattan från Ellos.

Monstera_blomsterlandet

3. Stora gröna växter

Under 2016 har vi frossat i storbladiga, storväxta och lättskötta gröna växter som fått hemmet att likna en djungel. Fikusar av olika slag, palmer, monstera och elefantöra är några exempel.

Annons
Linum_Ester

4. Mässing

Den guldblänkande metallen har varit med oss i några år, men fortfarande under 2016 har vi sett den överallt.

Dirty-Linen_

5. Linnelakan

Rustikt och vackert – och praktiskt eftersom det är snyggast omanglat … Vi älskar helt enkelt linnelakan oavsett om de är trendiga eller inte.

Annons

 

Sinnerlig_dagbadd

6. Dagbäddar

En av de mest ålderdomliga och skrymmande möbeltyper man kan föreställa sig blev högsta mode och visst är den praktisk om man har plats. Som extra sittplats eller ännu hellre för en tupplur.

 

ampeldubbel_granit

7. Makraméamplar

Om 2015 var året då vi ville göra allt själva och gärna gav oss på olika hantverksprojekt var 2016 året då vi ville ha det färdigt i stället. Makraméampeln ser precis lagom svår ut för att vi ska kunna låtsas ha gjort den själva.

Annons
kaktusar_blomsterlandet
75182_80741453f5e6496f05004654f1355f5a

8. Kaktus

2016 var kaktusens år. Stor och ståtlig, rund, lång, taggig eller flera små samlade i en grupp. Den lättskötta växten passar perfekt i alla tänkbara inredningsmiljöer. Under året har vi även sett fler och fler kaktusar bland företagens inredningsaccessoarer, exempelvis dessa i keramik från Hay.

Annons
krickelin_tavelvagg_Foto_Andrea_Papini

9. Tavelvägg

Fotokonst, prints och personlig konst i en perfekt mix på väggen. Under 2016 har vi sett oändligt många snygga tavelväggar. En fantastiskt fin och inspirerande tavelvägg innehar vår bloggare Krickelin!

05.-bricka-700x420
Via: Eenig Wonen / My Scandinavian Home

10. Stilleben

Oavsett om det gäller kryddorna på köksbänken eller småplocket på hyllan går det att få till ett vackert stilleben om sakerna samlas i en grupp. Den här trenden har hängt med ett tag och kommer med största sannolikhet att leva vidare.

Annons
akzonobel-700x584

11. Det stora blå

Blått är färgen som aldrig går ut tiden och under 2016 har vi älskat den mer än någonsin. Från den ljusaste ljusa till den mörkaste mörka. Färgföretaget AkzoNobel har i sin rapport Colour Futures utsett den jeansblå kulören Denim Drift till 2017 års färg. Här syns kulören på den övre halvan av väggen.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons