Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

11 klassiska och snygga designstolar till matplatsen

06 apr, 2020 
designstolar
Rätt stol runt matbordet gör vardagen både snyggare och bekvämare. Satsa på designklassiker att älska resten av livet. Vi tipsar om 11 fina matbordsstolar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kika in hos kreatören i VasastanBrand logo
Kika in hos kreatören i Vasastan

Välgjorda designstolar står sig år efter år och det finns en mängd olika klassiker på marknaden som håller än idag – och som kommer fortsätta att göra det länge framöver. Genom att satsa på kvalitet och hantverk i form av en etablerad eller framtida designikon skapar man en hållbar inredning i hemmet.

Hög stilgrad, mjuk och skön att sitta i i timmar eller kanske praktisk och inte allt för ömtålig för barnfamiljens vardag? Här följer 11 designstolar i olika stilar som är lika snygga runt bordet i köket som i matsalen.

1. C-Chair Dining Chair, Gubi

C-Chair stol för matbordet från Gubi

C-Chair Dining Chair designades av Marcel Gascones år 1947 som en modern möbel i efterkrigstidens Frankrike. Den eleganta, men gedigna stolen finns i dag i naturlig, svart och mörkbrun ek samt i valnöt och har en sits och rygg i rotting. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

2. CH24 Y-Stolen, Carl Hansen

Hans J Wagner designade Y-stolen, Wishbone Chair
CH24 Y-stol från Carl Hansen

CH24, som även kallas The Wishbone Chair, är en älskad designklassiker, särskilt som matbordsstol. Den stilrena stolen designades av Hans J. Wegner för Carl Hansen & Søn år 1950 och finns med olika ytbehandlingar och i flera olika träslag som ljus ask och klassisk ek. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

3. Afteroom Dining Chair Plus, Menu

Afteroom Dining Chair Plus – matsalsstol från Menu

Matbordsstolen för minimalisten. Den här stolen är designad av Stockholmsbaserade designstudion Afteroom för danska Menu. Både sits och ryggstöd är klädda och finns att få i flera olika textilier alternativt läder. Stommen går i pulverlackerad stål och plywood. Här kan du köpa den (reklamlänk).

4. 3107 Sjuan, Fritz Hansen

Sjuan från Fritz Hansen

Designklassikern Sjuan formgavs av Arne Jacobsen för Fritz Hansen år 1955. I dag finns designikonen i flera olika utföranden, här ovan i helklädsel i läder. Sjuan har en nätt, modern form och är en populär stol vid matbordet. Stolen är dessutom flexibel i hemmet tack vare att den är stapelbar. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

5. Stol 611, Artek

Stol 611 från Artek

Designikonen Stol 611 formgavs av Alvar Aalto redan år 1929 och var en av hans första möbler. Förutom den tidlösa, rena designen är stolen även funktionell. Upp till åtta stolar går att stapla på varandra. Stol 611 finns med stomme i naturbjörk alternativt i svart med sadelgjord i svart eller naturfärgat. Här kan du köpa den (reklamlänk).

6. Fat Dining Chair, Tom Dixon

Fat Dining Chair från Tom Dixon

Fat Dining Chair från Tom Dixon är en nutida designfavorit som lär bli något av en klassiker. Den klädda stolen har en stilren, men lekfull form med ett rundat ryggstöd. Matsalsstolen finns att få med flera olika klädslar. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

7. Stol 66, Artek

Stol 66 från Artek

Stilrena Stol 66 formgavs av Alvar Aalto för Artek år 1935. Sedan dess har stolen blivit en modern möbelikon som finns i flera olika färger och såväl med som utan klädsel på sitsen. Stolen är tillverkad i formpressad björk och finns klar-, vit- samt svartlackad björk med sits i naturlig björk, vit laminat alternativt svart linoleum. Här kan du köpa den (reklamlänk).

8. Lilla Åland, Stolab

Lilla Åland av Carl Malmsten
Carl Malmsten-stol Lilla Åland i svart

Den klassiska pinnstolen Lilla Åland designades av Carl Malmsten för Stolab och i dag finns designklassikern i en mängd olika färger. Stolen gör sig lika bra runt matbordet som vid skrivbordet och går att komplettera med en tillhörande dyna i tre olika färger. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

9. Bertoia Side Chair, Knoll

Bertoia Side Chair från Knoll

Bertoia Side Chair formgavs av Harry Bertoia år 1952 och har blivit en designfavorit i många hem sedan dess. Stolen är gjord av skulpterade stålstänger och finns både med polerad och matt yta. Här kan du köpa den (reklamlänk).

10. CH33P, Carl Hansen

Marbordsstol CH33P från Carl Hansen
CH33P från Carl Hansen

CH33P är en modern stol som formgavs av Hans J. Wegner år 1957. Stolen finns i bok, ek och rökt ek samt med eller utan klädsel på sitsen. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

11. N01, Fritz Hansen

N01 från Fritz Hansen - bra vid matbordet
N01 stol från Fritz Hansen

Matbordsstolen N01 togs fram av den japanske designern Nendo så sent som år 2018, som en hommage till Arne Jacobsens Grand Prix-stol från år 1957. Stolen är gjord i trä med säte i fanér och finns i tre utföranden, naturlig ek och bok samt svartfärgad ek. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Läs mer:

9 snygga designlampor

9 soffor som är blivande designklassiker

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons