11 Instagramvänliga stränder i Europa

Instagramvänliga stränder i Sverige och Europa

Europa är fyllt av Instagramvänliga platser och under sommaren njuter vi gärna av dess soliga och bildsköna stränder. Från turkosblått hav till svart sand – här är stränderna som sticker ut på Instagram.
23 juli, 2019

Ute efter en vacker strand att tillbringa semestern vid? Du behöver inte åka långt för att hitta ett guldkorn. Såväl i Sverige som i Europa finns det många fina stränder som är väl värda ett besök.

Oavsett om du vill att stranden blir fin på bild eller om du bara vill njuta av allt den har att erbjuda så finns det många härliga stränder att välja mellan.

Här listar vi 11 stränder som är fina både på Instagram och i verkliga livet:

1. Böda sand, Öland, Sverige

Böda Strand på Öland är en instagramvänlig strand i Sverige

Foto: TT

Vackra Böda sand på Öland är Sveriges längsta sandstrand, vilket gör det enkelt att hitta plats. Dessutom är vattnet kristallklart och den finkorniga sanden nästintill bländande vit. Avslöjar du inte att du är i Sverige skulle man kunna tro att bilderna var från Medelhavet.

2. Durdle Door, Dorset, England

Durdle Door är en instagramvänlig strand i England

Foto: Belinda Fewings/Unsplash

Även om doppet i Atlanten kan vara relativt kyligt så är det här en strand som är värd ett besök. Durdle Door är en klippformation som ser ut som ett valv som går rakt ner i havet. Själva Durdle Door omges dessutom av vita kalkstensklippor toppade med lummigt, grönt gräs och av ett turkosblått hav.

3. Zlatni Rat, Brac, Kroatien

Zlatni Rat är en Instagram-vänlig strand i Kroatien

Foto: Shutterstock

En mycket populär strand som trots turistmassor fortfarande är väldigt Instagramvänlig – särskilt när den fotograferas ovanifrån med drönare. Stranden delas upp i två stränder med en lång spets, därav namnet ”det gyllene hornet”. Stränderna är stenstränder med kristallklart vatten omkring. Tips! Undvik de värsta turistmassorna genom att besöka stranden off-season alternativt tidigt på morgonen.

4. Knäbäckshusen, Österlen, Sverige

Knäbäckshusens strand är en vacker strand i Sverige

Foto via Trip Advisor

Ytterligare en svensk strand som lika väl skulle kunna vara belägen på betydligt sydligare breddgrader. På Österlen, gömd bakom de idylliska Knäbäckshusen, ligger stranden med samma namn som för tankarna till tropiska breddgrader.

5. Balos Lagoon, Kreta, Grekland

Balos Lagoon på Kreta i Grekland är en Instagramvänlig strand

Foto: Shutterstock

Balos Lagoon är något alldeles unikt. Den exotiska stranden ligger på nordvästra Kreta och är en långgrund lagun med vit sandstrand omgiven av turkost vatten. Stranden är ett populärt utflyktsmål, men vägen ner till stranden kan vara något av en utmaning till fots.

6. Cala Brandinchi, Sardinien, Italien

Cala Brandinchi på Sardinien är en instagramvänlig strand

Foto: Shutterstock

Den här bildsköna stranden på nordöstra Sardinien kallas även för Little Tahiti – och vi förstår varför. Den kritvita stranden och det turkosa vattnet är som taget från en ö i Stilla havet, men ligger en betydligt kortare resväg ifrån oss.

7. Reynisfjara, Island

Reynisfjara är en svart strand på Island som ofta syns på Instagram

Foto: Denys Nevozhai/Unsplash

En strand som sticker ut i det turkosblå flödet är Reynisfjara på södra Island. Här är sanden svart och landskapet rått och dramatiskt. Inte en destination för den badsugna – men definitivt för den som är ute efter att uppleva något unikt!

8. Navajo Bay, Zakynthos, Grekland

Navajo Bay, Zakynthos är en Instagram-vänlig strand

Foto: ilho lee/Unsplash

Den svåråtkomliga stranden med ett förlist skepp har snabbt blivit en av de mest Instagrammade stränderna i Europa och fylls nuförtiden med båtlass av turister. Besöker du stranden under morgon eller kväll är det något mer folktomt och du kan njuta av den fantastiska miljön med turkost vatten och det ödsliga skeppet i lugn och ro.

9. Positano, Salerno, Italien

Stranden i Positano i Italien är en instagramvänlig strand

Foto: Shutterstock

En av de mest instagrammade stränderna i Europa är stranden i pittoreska Positano. Med sina granna parasoller och solstolar, klippor samt färgglada hus är det inte svårt att förstå varför så många lockas till stranden på orten. Inte en destination för dig som ogillar turisttäta stränder under sommaren, men betydligt lugnare under resten av året.

10. Ksamil, Albanien

Ksamil i Albanien har Instagramvänliga stränder

Foto: Shutterstock

Egentligen inte en specifik strand utan en by och några öar med flera vackra stränder som omgärdas av kristallklart vatten. Trots att allt fler börjat få upp ögonen för det albanska sommarparadiset finns det fortfarande gott om plats på de populära stränderna och dessutom flera stränder som ligger mer avskilt.

11. Kosteröarna, Sverige

Strand på Sydkoster på västkusten i Sverige

Foto: TT

En strand behöver inte vara vit och turkos för att vara Instagramvänlig. Vår nordiska skärgård är precis lika vacker – om inte till och med finare. Karga klippor, fina sandstränder i små vikar och det blåa vattnet är alltid fint såväl på bild som i verkligheten. På Kosteröarna finns flera vackra stränder och öarna erbjuder en härlig svensk sommaridyll.

Läs mer:

Här är Europas vackraste strand – och 9 andra guldkorn

14 härliga resmål i Grekland – för alla smaker

Här är Sveriges bästa stränder – enligt svenskarna själva