Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

11 inspirerande sätt att inreda med mönster

20 jun, 2019 
Inred med mönster och tapet
Mönster ger inredningen ett lyft, fångar ögat och skapar ett mycket personligt hem. Från tapet och klinker till textilier – här listar vi 11 fina sätt att inreda med mönster.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mönster dyker upp i allt fler hem – och vi förstår varför. När det kommer till mönster är urvalet enormt och det går att tolka det på ett väldigt personligt sätt i inredningen.

Många väljer snygga textilier som första steg när de adderar mönster i hemmet, medan en tapet eller ett mönstrat golv kan kännas som ett stort steg. Men varken en tapet eller mönstrade klinkers behöver ta över ett rum – väljer man rätt kommer de istället att lyfta hela rummet till en ny nivå.

Nyfiken på att prova mer mönster i hemmet? Här följer 11 inspirerande sätt att göra det på.

1. Mönstermixa med textilier

Mixa mönster i textilierna – här i vardagsrum med textilier från Svenskt Tenn
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Ett enkelt sätt att prova på fler mönster i hemmet är att addera dem i form av textilier som lätt kan bytas ut. Blanda olika mönster och färger i hemmet – gärna tillsammans. Det är inte så svårt att få till det som man kanske tror! När du väl vant dig vid prydnadskuddar och sängkläder kan du avancera till mönstrade möbler och mer bestående inslag i inredningen.

Annons

2. Styla ton i ton

Monokrom inredning med mönster ton i ton
Foto: Scandinavian Wallpaper

För den som är ute efter ett något mer subtilt intryck kan det vara skönt att få in mönster i en enfärgad helhet. Det ger mer liv i det monokroma samtidigt som mönstret inte tar över eller är det som fångar ögat först av allt.

3. Välj sommar året om

Inred med blommiga tapeter för sommarkänsla i hemmet
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

Blommiga mönster i hemmet ger känslan av sommar året om. Det kan vara sängkläder, en tapet eller varför inte en fåtölj eller soffa som fixar stilen.

Annons

4. Sätt mönster på golvet

Mönstrade golv lyfter intrycket i hallen
Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon Interior för Bjurfors/mäklare: Anna Melin

Ge hallgolvet ett lyft med ett praktiskt och snyggt val. Mönstrade klinkers gör mycket för helhetsintrycket och funkar i såväl hall, badrum som kök.

5. Satsa på en ombre-effekt

Inred med mönster och ombre-effekt
Foto: Boråstapeter

Ett mönster behöver varken vara skrikigt eller dominerande. Här har man inrett med en snygg ombre-effekt i såväl mönstrad tapet, textilier som inredningsdetaljer. Från ljust rosa till mörkrött, färgpaletten binder samman mönstret med den övriga inredningen och skapar ett harmoniskt intryck.

Annons

6. Fånga ögat med tapet

Blommig tapet i köket i skandinaviskt hem
Foto: Anders Bergstedt Styling: Joanna Bagge/Kvart Interiör för Ahre/mäklare: Fredrik Belfrage

Genom att enbart tapetsera en del av ett rum skapar man ett blickfång, vilket kan vara användbart när man vill separera två ytor i samma rum. Här blir exempelvis matplatsen en mysig hörna separat från det stilrena köket. Dessutom fångar en mönstrad tapet alltid ögat, vilket gör att du kan välja vilken del av rummet som hamnar i fokus.

7. Välj en bård

Bård i lantlig stil med mönster
Foto: Rebel Walls

För den som inte vill tapetsera hela väggen kan en bård vara en bra idé. Den smala randen runt rummet ger en touch av mönster och färg, utan att bli dominerande i helhetsintrycket. Särskilt snygg blir bården när en av färgerna i mönstret plockas upp i rummet, som i bröstpanelens färgsättning här ovan.

Annons

8. Tapetsera för ett ombonat sovrum

Ombonat, mysigt sovrum med mönstrad tapet
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Välj en mörkare, mönstrad tapet i sovrummet för att göra det mer ombonat på ett kick. Ett mönster med en mörk grundfärg och detaljer i ljusare nyanser bidrar till att helhetsintrycket inte blir allt för mörkt. Ska det kännas både mysigt och romantiskt? Sätt stämningen med blommiga mönster eller Toile de Jouy.

9. Överraska med mönster i taket

Tapetserat tak med mönster ger wow-effekt
Foto: Rebel Walls

Ett sätt att addera mönster som definitivt ger wow-effekt är att tapetsera taket. Det här passar särskilt bra i bostäder med högt i tak och när det görs rätt blir det ett effektfullt inslag som får rummet att kännas större.

Annons

10. Kombinera kakel och tapet

Mönstrad tapet och kakel
Foto: Divine Savages

Inred med mönster genom att kombinera det praktiska, enfärgade kaklet med en stilfull, mönstrad tapet. Stylingknepet blir lika snyggt i såväl kök som badrum och kommer definitivt att göra rummet originellt.

11. Rama in köket

Mönstrad tapet i köket binder samman intrycket
Foto: Scandinavian Wallpaper

Kök kan kännas utmanande att få in mönster i, eftersom luckorna oftast går i en och samma färg. Att då rama in köket med en mönstrad tapet på väggen ger en fin effekt som binder samman och ger en hemtrevlig känsla.

Läs mer:

13 fina sätt att inreda med mönstrad tapet

Så lyckas du med tapet – 3 experter tipsar

Ny tapetkollektion från William Morris – se Melsetter här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons