Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

11 fina tips: Så skapar du rum i rummet

15 apr, 2019 
AvAnna Asplund
Så skapar du rum i rummet med och utan rumsavdelare – 11 tips
Vill du inreda för fler funktioner i ett rum? Här är 11 fina och enkla sätt att skapa rum i rummet; från läshörna och sovdel till ateljé och matrum.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finns många sätt att inreda för att få ut mer av ett rum. Utan att det blir rörigt och utan att förlora yta. Och du behöver varken snickra ett loft eller installera en glasvägg: Tänk rum i rummet och ta hjälp av några fina stylingknep. Här är våra bästa tips!

1. Gruppera för att skapa rum (och mellanrum) i rummet

Skapa rum i rummet genom att gruppera möbler tavlor och mattor
Styling: Nouvel interior Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm.

Att inreda rum i rummet kan handla lika mycket om att skapa mellanrum. Markera rummets olika delar med möbler, mattor, växter och tavlor. Låt ytorna mellan grupperna vara fria och luftiga, så kan känslan i varje del bli ”ett eget rum” även om du inte skärmar av med en rumsavdelare.

Annons

2. Inred med en hylla eller växt som rumsavdelare

Skapa rum i rummet med en hylla som rumsavdelare
Foto: Ferm living

Om du bor litet, eller stort med öppen planlösning, kan det vara både snyggt och smart att skärma av för att skilja på ytor för vila och aktivitet. Till exempel genom att inreda en separat matplats, soffhörna eller sovdel.

En luftig bokhylla delar av och släpper samtidigt igenom ljus. En stor krukväxt gör ungefär samma sak, men bidrar även med lugnet som en naturnära inredning ger.

Och en hylla och en växt tillsammans är en fin mix som ger en mysig rumskänsla – med en helt annan vibb än en fyrkant av väggar.

Annons

3. Använd väggarna för att skapa rum i rummet

Använd tavlor för att rama in ditt rum i rummet
Styling: Nouvel interior Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm.

Glöm inte väggen; genom att knyta ihop inredningen på golvet med några tavlor eller en vägghylla, skapar du mer tydligt en egen del i rummet.

När du fördelar din tavelvägg över rummet får du ut lika mycket hemtrevnad av den, men med en luftigare känsla. Men en hel vägg med konst från golv till tak kan vara lika smart och fylla samma funktion som en fondvägg.

Skapa rum i rummet: Glöm inte väggarna
Foto: Hay

En ateljé eller skrivarlya hemma är något som många drömmer om. Och det kan vara enklare ordnat än det låter.

Annons

Har du bestämt dig för att låta dina intressen ta mer plats hemma? Använd även väggen som arbetsyta, så sparar du plats och ramar samtidigt in den kreativa delen av rummet.

Vill du skärma av när du inte skapar? Sätt upp ett draperi i en skena eller dela av med en luftig bokhylla eller en stor växt.

4. Skapa ett sovrum med hjälp av en skärmvägg

Skapa ett sovrum mitt i rummet med en vikvägg
Foto: Ferm living

Att bygga ett loft kan kännas lockande i en etta. Men det fungerar bäst i rum med riktigt högt i tak – och det finns fler sätt att skapa ett eget rum i rummet för sömn och vila.

Annons

En vikvägg kan fungera som både vägg och sänggavel och ger dig möjlighet att byta sovplats när du vill; kanske vid fönstret under sommarhalvåret och mitt i rummet på vintern? Prova dig fram (och sov på saken).

5. Låt ett hörn bli en mysig hörna

Vikvägg som rumsavdelare i ett hönr
Foto: Granit

Av alla tänkbara rum i rummet är läshörnan kanske det allra mysigaste. Och ett av de enklaste att inreda. Allt du behöver är något bekvämt att sitta eller ligga på, något att läsa och dagsljus eller en läslampa.

En läshörna är ett perfekt sätt att ta vara på ett hörn eller ett utrymme under en trappa. Med en dagbädd bakom en vikvägg eller ett draperi kan du välja att boa in eller öppna upp, efter humör.

Annons

6. Inred ett rum i rummet för dina kläder

Inredning grupperad för att skapa ett rum i rummet
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm.

Att gruppera möbler som hör till samma aktivitet är ett enkelt sätt att få ut mer av ett rum. Men det skapar också ett lugn i inredningen.

En klädbetjänt, en sittpuff, en spegel och en garderob fyller tillsammans samma funktioner som en walk in closet – även i ett rum där det inte finns plats att bygga en sådan.

Gruppera inredning kring klädhängaren
Foto: Ferm living

En klädställning med dina finaste plagg är ett enkelt sätt att ge ett tomt hörn i sovrummet en lite lyxigare känsla. Men om du dessutom markerar ytan för din ”garderob” genom att hänga något på väggen, lägga en mysig matta på golvet – och gärna ställa dit en stor växt  – så delar du upp rummet utan att dela av det.

Annons

7. Använd en sittbänk som rumsavdelare

En sittbänk istället för en rumsavdelare
Foto: H&M home

Att ställa en rumsavdelare intill en annan möbel är ett vanligt sätt att dela av ett rum. Inte minst i enrummare, där man kanske inte vill ha sängen framme.

Men du kan använda det här knepet även med möbler som inte skymmer sikten. En bänk vid sängens fotända skapar både en mysig sittplats och en lyxig hotellkänsla.

8. Inred ett flexibelt rum i rummet med ett draperi

Ett draperi som rumsavdelare
Foto: Ellos

Ett draperi är ett snabbt och praktiskt sätt att dela av ett rum; det är bara att sätta upp en skena och sedan skjuta fram och bort tyget beroende på hur många rum du för tillfället vill ha.

Annons

Textilier bidrar även till en mysig och ombonad känsla – och hjälper till att dämpa ljud. Är du sugen på att lyxa till det lite hemma kan ett sammetsdraperi som går ton i ton med väggfärgen ordna det direkt.

9. Skapa rum i rummet med färg

Markera rum i rummet med färg
Foto: Jotun

Lite målarärg kan vara ett snabbt och snyggt sätt att skapa den känsla du vill ha i en del av ett rum – även om du inte är redo att måla en hel fondvägg.

Bor du i en etta? Genom att låta sängens färg fortsätta en bit upp på väggen, men inte mer, och bädda med sängkläder som matchar ton i ton, kan du skapa en lugn sovhörna.

Annons

10. Rama in en yta med växter

Skapa rum i rummet med växter
Foto: Skagerak

Att bokstavligt talat omge sig med växter är både bra för hälsan och mysigt. Du kan använda både små och stora växter för att rama in en del av rummet. Skapa en liten trädgård inomhus genom att placera dem runt dina möbler: Ställ växterna på rad eller i en grupp – och gärna i olika höjder.

11. Skapa rum i rummet utomhus

Skapa rum i rummet utomhus i sommar
Foto: Alcro

Du kan förstås även använda möbler och växter för att skapa rum i rummet på en balkong eller i en trädgård. Mattor, belysning över bordet och mysiga textilier bidrar också till rumskänslan – ute precis som inne.

Läs mer:

6 fina sätt att inreda med en sittbänk

Inred som inne fast ute – 8 tips för en mysig uteplats

11 trendiga sätt att förnya ditt hem med textilier i vår

15 fina shoppingtips till läshörnan

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons