10 trendiga städer att besöka 2019

25 okt, 2018 
10 trendiga städer att besöka 2019
Ute efter reseinspiration inför det nya året? Lonely Planet har släppt sin topp tio-lista över trendiga städer att besöka 2019 – och en av dem finns väldigt nära Sverige!
Annons

Nyfiken på vart reseexperterna och de mest trendkänsliga resenärerna åker 2019? Reseguideföretaget Lonely Planet har släppt sin årliga lista, Best in Travel 2019, som innehåller en topp tio-lista över trendiga städer som kan ge en smygtitt på ställena som många kommer vilja upptäcka framöver.

Listan har tagits fram av en domarpanel som bedömt ett stort antal nomineringar från flera olika reseproffs – allt från redaktörer till influencers och lokalbefolkning – och innehåller städer på flera olika håll i världen.

Här är de tio trendigaste städerna att besöka 2019:

1. Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn är en av de trendigaste städerna 2019
Foto: Unsplash

Det är inte långt från Sverige till staden som kniper förstaplatsen på Lonely Planets lista. Vad det är som lockar resenärer till Köpenhamn? Förutom restauranger för såväl en gourmé som den som älskar street food, finns det även attraktioner i form av Köpenhamns berömda Tivoli, Arkitektur Center och nya Amager Bakke, som kommer bjuda på både skidbacke och promenadstråk.

Annons

2. Shenzhen, Kina

Shenzhen i Kina är en trendig stad bland resenärer 2019
Foto: Shutterstock

Kreativa personer och techbranschen lockas av Shenzhen, Kina år 2019. Staden kallas för Kinas ”Silicon Valley”, men lockar även med ett växande konstutbud i form av flera relativt nyöppnade museum. Här finns även en växande musikscen och flera coola caféer som är värda en fikapaus när man är på besök i staden.

3. Novi Sad, Serbien

Novi Sad är en av alla trendiga städer 2019
Foto: Shutterstock

Novi Sad är Serbiens näst största stad, European Youth Capital 2019 och Europas kulturhuvudstad 2021 och kniper en andraplats på Lonely Planets topplista. Den vackra staden vid stranden av Donau är full av kultur och varje sommar är den dessutom hem för EXIT festival som lockar hundratusentals besökare till staden.

Annons

4. Miami, USA

Miami är en av de trendiga städerna att besöka 2019
Foto: Shutterstock

Stränder, sol, dopp i hav och pool – men Miami har så mycket mer att erbjuda än bara tropiskt väder. Här finns i dag även mycket för såväl den konst- och matintresserade resenären med gott om restauranger, museer och ett pulserande Design District.

5. Katmandu, Nepal

Katmnadu i Nepal
Foto: Shutterstock

Nepals huvudstad Kathmandu håller på att resa sig från den kraftiga jordbävning som inträffade 2015 och förstörde flera historiska monument. Det finns dock mycket att se och uppleva i staden som bland annat är känd för sina buddhistiska tempel och palats samt för sina små, slingrande gator och det nepalesiska köket.

Annons

6. Mexico City, Mexiko

Trendiga städer 2019 – Mexico City är en av dem
Foto: Shutterstock

Mexico City har mycket historia, arkitektur och konst att erbjuda den kulturintresserade resenären. Men det finns även allt från gott kaffe och god mat till aktiviteter och en mängd olika områden att utforska för resenären som är ute efter att leva som de lokala eller göra resan mer äventyrlig.

7. Dakar, Senegal

Dakar i Senegal spås bli trendigt 2019
Foto: Shutterstock

Den pulserande miljonstaden Dakar i Senegal lockar resenärer med allt från havsnära utflykter och stränder till klubbar och marknader. Staden, som ligger vid bukten på Kap Verde-halvön, har satsat mycket för att locka till sig fler turister och bland annat har en ny flygplats nyligen öppnats.

Annons

8. Seattle, USA

Seattle i USA är en av de trendiga städerna att besöka 2019
Foto: Shutterstock

Den andra nordamerikanska staden på listan är Seattle i delstaten Washington. Dess mest kända landmärke Space Needle är känt långt utanför såväl stadens som landets gränser – men det finns mycket mer att upptäcka i den här snabbväxande staden. Från flertalet museer till strandpromenaden och livliga Pike Place Market – här finns mycket du inte vill missa.

9. Zadar, Kroatien

Zadar i Kroatien är en trendig stad 2019
Foto: Shutterstock

Förra sommaren var Kroatien ett av resmålen som lockade många svenskar. Och så även i år – åtminstone om vi ska tro Lonely Planet. Zadar i norra Dalmatien tar sig nämligen in på topplistan på plats nummer nio. Den gamla orten bjuder på en vacker strandpromenad, en gammal stadskärna och de spännande, moderna konstverken Havsorgeln och Solhälsningen.

Annons

10. Meknès, Marocko

Meknes i Marocko är på listan över trendiga städer 2019
Foto: Shutterstock

Marockos Marrakesh och Agadir lockar många, men nu menar Lonely Planet att de mest trendkänsliga fått upp ögonen för staden Meknès. Meknès är en av landets fyra kungsstäder, har en lång historia och dess gamla stad är dessutom med på Unescos världsarvslista.

Läs mer:

Annons