Blicka framåt: 10 inredningstrender att hålla koll på 2015

07 januari, 2015
Vilken är årets trendmöbel och hur kommer vi att möblera våra hem? Frågorna är många inför 2015, men vi har svaren. Här är redaktionens trendrapport. 2015 kommer att bli ett spännande inredningsår.

Vilken är årets trendmöbel och hur kommer vi att möblera våra hem? Frågorna är många inför 2015, men vi har svaren. Här är redaktionens trendrapport. 2015 kommer att bli ett spännande inredningsår.

Streetart i hemmet Intresset för gatukonst är stort och inspirationen därifrån syns på många håll i inredningsvärlden. Graffitin kommer på allvar att komma in i våra vardagsrum i och med att Ikea lanserar sin nya konstkollektion i april där man har bett tolv konstnärer med rötter i gatukonsten att skapa motiv för Ikea. Bland annat kommer man att kunna köpa verk av Carolina Falkholt. Carolina Falkholts verk för Ikeas Art Event, 70x100 cm, lanseras 1 april.

1. Streetart i hemmet
Intresset för gatukonst är stort och inspirationen därifrån syns på många håll i inredningsvärlden. Graffitin kommer på allvar att komma in i våra vardagsrum i och med att Ikea lanserar sin nya konstkollektion i april där man har bett tolv konstnärer med rötter i gatukonsten att skapa motiv för Ikea. Bland annat kommer man att kunna köpa verk av Carolina Falkholt.
Carolina Falkholts verk för Ikeas Art Event, 70×100 cm, lanseras 1 april.

Social möblering Sedan tv:n slog igenom på bred front (i samband med fotbolls-VM 1958) har den stått i centrum för möbleringen i svenska vardagsrum. Men i takt med att det traditionella tv-tittandet minskar håller den på att förlora sin roll som vardagsrummets ankare. Vad händer då med möbleringen? Kommer soffgruppen att överleva? Kommer vi att ställa tillbaka möblerna längs väggarna som i det gamla bondesamhället? Vi tror på en möblering som styrs av hur vi vill leva tillsammans – i samvaro eller lite var för sig. Sittmöbeln Bikini Island ritades för ett vardagsrum utan tv, design Werner Aisslinger för Moroso.

2. Social möblering
Sedan tv:n slog igenom på bred front (i samband med fotbolls-VM 1958) har den stått i centrum för möbleringen i svenska vardagsrum. Men i takt med att det traditionella tv-tittandet minskar håller den på att förlora sin roll som vardagsrummets ankare. Vad händer då med möbleringen? Kommer soffgruppen att överleva? Kommer vi att ställa tillbaka möblerna längs väggarna som i det gamla bondesamhället? Vi tror på en möblering som styrs av hur vi vill leva tillsammans – i samvaro eller lite var för sig.
Sittmöbeln Bikini Island ritades för ett vardagsrum utan tv, design Werner Aisslinger för Moroso.

Det nya hobbyrummet Hantverkstrenden fortsätter att växa, samtidigt som många bostadsrätts- och hyresföreningar bortrationaliserar hobbyrummen. Lösning? Gå en kurs. Att försjunka i hantverkets poesi tillsammans med andra är inte bara givande bokstavligt talat – makramé, keramik och väggbonader till hemmet – det är även ett bra alternativ till mindfulness. Att väva väggbonader blir 2015:s stora hantverkstrend!

3. Det nya hobbyrummet
Hantverkstrenden fortsätter att växa, samtidigt som många bostadsrätts- och hyresföreningar bortrationaliserar hobbyrummen. Lösning? Gå en kurs. Att försjunka i hantverkets poesi tillsammans med andra är inte bara givande bokstavligt talat – makramé, keramik och väggbonader till hemmet – det är även ett bra alternativ till mindfulness.
Att väva väggbonader blir 2015:s stora hantverkstrend!

Flower Power Intresset för odling, blommor och trädgård bara växer och tycks aldrig avta. Stadsodling och gerillaodling på offentliga platser blir mer och mer vanligt och krukväxterna tar större plats i våra hem. Läs om de tio hetaste gröna trenderna på Grönt, sidan ???. Silvergirland och plättar i luften. (Foto: Blomsterfrämjandet)

4. Flower Power
Intresset för odling, blommor och trädgård bara växer och tycks aldrig avta. Stadsodling och gerillaodling på offentliga platser blir mer och mer vanligt och krukväxterna tar större plats i våra hem.
Silvergirland och plättar i luften. (Foto: Blomsterfrämjandet)

inredningstrender 2015

5. Het historia
Hipsterfenomenet med dess uppblossade intresse för gamla hantverksmetoder, uppsvinget för antikviteter och dragningskraften hos filmer och tv-serier i mer eller mindre påhittade historiska miljöer som Game of Thrones och Vikings pekar på en och samma sak: Historia är hett. Inredningsvärlden svarar med sammet, skinn, päls och grov keramik.
Kudde, Oscar & Clothilde.

inredningstrender 2015 rustik keramik ajotto frama

6. Rustik keramik
Tung, självklar och enkel keramik glaserad i dämpade jordfärger syns mer och mer. Här serien Ajotto från Frama.

acne curater_canvas_streama konst inredningstrend 2015

7. Streamad konst
Det är dags för ännu en skärm i hemmet. Streamad konst har varit på tapeten ett tag, men med sin nya ledtavla Curater tar Acne den digitala konstupplevelsen till en ny nivå. Via en prenumerationstjänst får användaren tillgång till 6–9 utvalda utställningar per år – direkt i hemmet. Hemlighetsmakeriet kring både konst och intendenter är stort, men nivån blir hög utlovar grundaren Johan Holmgren. I sommar går tjänsten ut till 500 inbjudna prenumeranter (skriv upp dig på www.curater.com), men redan under våren skickas 50 testramar ut till slumpmässigt utvalda. Vi hoppas på massor med spännande skapade för en digital verklighet. Ramen kommer att ligga i samma prisklass som en Iphone, och prenumerationen en ”resonlig månadskostnad”.
Acnes Curater-tavla, här streamas Weegees Piggy Marilyn från 1960.

Emma-Fallman-faglar-tapet-rosa fåglar inredningstrender 2015

8. Naturligare natur
Naturen med sina former, färger och material har varit den enskilt viktigaste inspirationskällan i design- och inredningsvärlden de senaste åren. På senare tid har vi börjat skönja en motreaktion mot det rådande, stiliserade och evigt gröna – ett mörkare uttryck där naturen får vara så skör och ömtålig som den verkligen är.
Tapeten Fåglar, design Emma Fällman.

spin-pall-staffan-holm pall årets möbel 2015 inredningstrender 2015

9. Universalmöbeln nummer ett
Den kan vara en sittplats, den kan vara ett sidobord, den är flyttbar, stapelbar och allmänt användbar. För att den fyller så många behov i våra allt mindre bostäder med sina allt större krav på flexibilitet utnämner vi den anspråkslösa pallen till 2015 års hetaste möbel.
Lika snygg staplad som utställd, pallen Spin, ritad av Staffan Holm, tillverkad av Swedese.

Normann Copenhagen_Pocket_Organizer_4_GoldenYellow_orange inredningstrender 2015

10. Alla nyanser av orange
Från senapsgult till brandrött – nu ser vi orange! Den pigga färgen syntes på catwalken hos såväl Chloé som Prada, Gucci och Barbara Bui och är en riktig vitamininjektion i hemmet. Oavsett om det är i form av 70-talsflirtande terrakotta och sammet eller futuristiska neondetaljer – orange IS the new black.
PS. Säsong 3 av den kultförklarade tv-serien med samma namn börjar sändas i juni.
Förvaringsficka Pocket Organizer i nya färgen Golden Yellow, Normann Copenhagen.