10 kända bloggare: Här är årets största trender

Har du koll på vilka trender som gäller 2016? Vi bad 10 av Sveriges populäraste inredningsbloggare säga sitt.
12 januari, 2016

Målade väggar, obehandlat trä, naturliga material, ett allt större miljötänk – och influenser från 1970-talet. Det är några av 2016 års största trender om man får tro 10 av Sveriges mest kända inredningsbloggare.

Läs också: 10 största trenderna på Hemnet just nu

morka_vaggar_farrow_ball

”Trenden målade väggar och snickerier i smutsiga toner blir ännu större.” Panelen är målad med kulören Railings 31 från Farrow & Ball.

Rustikt, målade väggar och ”stökstyling”

Daniella WitteJag tror att följande 3 trender blir dominerande:

1. Back to basic – rustika material och använda bruksföremål.

2. Trenden målade väggar och snickerier i smutsiga toner blir ännu större.

3. Det perfekt operfekta, eller stökstyling om man hellre vill kalla det så, ersätter det tillrättalagda. Detta går hand i hand med en livsstil som vill få oss att lägga den lediga tiden till våra intressen och mer umgänge med nära och kära än att ägna den åt städning och perfektionism. Materialen är hållbara och dessutom strykfria för att göra det så enkelt som möjligt!

Läs också: 10 hetaste möbeltrenderna just nu

Naturliga material och mörka väggar

Josefin Hååg/20 kvadratJag tror att vi kommer sträva mot att skapa ännu mer personliga hem. De unika detaljerna och objekten blir viktigare, också valet av naturliga material och långsiktiga lösningar och tankar på naturen tror jag blir fortsatt viktigare.  Jag tror också att vi kommer fortsätta att se mer av mörka och naturnära kulörer på väggarna. Det grafiska svart/vita som hållit i sig ett tag kommer nog helt att få ge vika för en annan mjukare färgskala.

Högblankt, stormönstrat och spegelglas

Hanna Wessman/Hannas RoomJag är verkligen ingen trendanalytiker utan går alltid på magkänsla, vad jag är sugen på helt enkelt. Men om jag ska gissa så är det ju ofta en motreaktion på sådant som varit en tydlig trend under en längre tid, så jag tror marmor kommer bytas mot alternativa stensorter och Terazzo. Mässing blir till silver och släta matta ytor kommer få konkurrens av högblankt, stormönstrat och spegelglas. Mer generellt stramar vi upp och inreder mer moget 2016.

obehandlat_tra_skap_stol

Obehandlat trä är helt rätt under 2016. Styling: Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel

Obehandlat trä och genuina hantverk

Johanna BradfordJag är inte en god vän med ordet trend. Får faktiskt rysningar av det. Lite konstigt med tanke på vad jag valt att arbete med men det kanske är just därför jag gör det jag gör. Jag vill inspirera till ett liv bortom trender och köphets.

För mig är det viktigt att bygga ett liv och ett hem som känns hållbart och överlever trots rådande trender.

Men för att säga något smart här tror jag att vi kommer se mycket 70-talsinfluenser i form av brända toner, genuint hantverk och obehandlat trä.

Läs också: 5 hetaste trenderna från möbelmässan i Milano

1970-tal och mönstrade golv

Ulrika Randel/SeventeendoorsJag tror mycket på en ny 70-tals känsla som skapas med hjälp av mattor; gärna mönstrade och äntligen börjar mattorna få rejäla mått i de svenska hemmen. Jag tycker att både svenska Linum och Layered går i bräschen inom den här stilriktningen. Dessutom tror jag att vi också kommer att se ännu mer mönstrade golv inom de närmaste åren.

Snittblommor!

Daniella Dansson/Nya HemmetSnittblommor! För vi satsar alla på nyårslöftet att alltid ha snittblommor hemma – eller hur!? En inredningstrend som gör att man kan förnya ett rum flera gånger i månaden. Helt perfekt!

Mjuka mattor och len sammet

Maria Soxbo/HusligheterJag tror på både mer färg och mer textilier, vi vill ha det lite mysigare och mer elegant på samma gång. Det lite kala och svartvita får nog till slut ge vika för mjukt tonade väggar, mjuka mattor och len sammet.

Växande miljötänk inom inredning

Frida Ramstedt/TrendenserMedvetenheten om alla konstiga ämnen och miljögifter som finns i våra hem, det är en trend som spänner över alla stilar oavsett om man gillar Art deco eller grafiskt eller eklektisk inredning. Ingen vill väl sitta och fredagsmysa på en soffa av kallskum som emitterar kemikalier eller laga mat med redskap av mjukplast eller låta barnen leka på mattor som kan vara allergiframkallande. Vi är vansinnigt medvetna om vikten av ekologiska livsmedel men väldigt okunniga om vad våra sängar innehåller – ändå spenderar vi förhoppningsvis åtta timmar i dem varje natt…. Vetskapen om detta och kraven på leverantörerna kommer bli större under året.

DW_sovrum_toniton_LU

Att inreda med nyanser ton-i-ton snarare än färgstarka accenter blir stort 2016. Foto: Daniella Witte

Råa metaller och ton-i-ton

Pella Hedeby/StilInspirationFler enkla lösningar och personliga kombinationer. Fortsatt monokroma färgsättningar med nyanser ton-i-ton snarare än accenter. Naturlig materialkänsla, gärna ljusa träslag och råa metaller sätter tonen.

Art deco och mer konst

Jannice Wistrand/Add SimplicityJag tror vi kommer våga måla över våra vita väggar. Inte i jättemycket färg, men vi målar dem i gråskala och gärna åt det mörkare hållet. Vi målar även lister och dörrkarmar i väggfärgen. Denna trend passar fint med den parallella trenden som jag tror kommer ta fart på riktigt. Art Deco. Vi vill framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva. Vi vågar också mer konst! Vi lägger de svartvita grafiska försiktiga affischerna i källaren, ropar in på auktion eller tar fram våra ärvda oljemålningar som tar upp färgerna i våra hem, med rejäla ramar och lyxig touch.