Mathias Dahlgren öppnar "Matbordet"

19 februari, 2014
Mathias Dahlgren lanserar nytt koncept - matbordet!

Mathias Dahlgren lanserar nytt koncept – matbordet!

I dag var vi inbjudna till Mattias Dahlgren. Han skulle presentera en ny satsning. Ett tredje koncept inom väggarna på Grand Hotel. Till och med inom väggarna av Matsalen. I april kommer han att öppna upp en restaurang inne i restaurangen och allt kommer hända kring ett och samma bord.

Matbordet heter den nya satsningen och ordet beskriver i princip precis vad det är. Ett bord med plats för 10 personer och inbyggd arbetsplats för kocken. För här ska man som gäst få ta del av hela processen, smaka innan och efter tillagning och förhoppningsvis lära sig något samtidigt.

– Vi vill bjuda gäster ett steg längre in i restaurangen, vi vill att de ska få vara med från början, säger Mathias Dahlgren.

Mathias Dahlgren lanserar nytt koncept - matbordet!

Mathias Dahlgren visar upp den nya designen för Matbordet.

Till bordet kommer det även att bjudas in olika personer som får stå för kunskap i det fokusområde man lagar mat kring. Det kan vara en forskare, bonde eller trädgårdsmästare – allt för att fördjupa sig i maten.

– Vi vill skapa möten där kunskap och mat får stå i centrum, därför kommer man bara kunna boka 4 platser totalt, lika mycket av upplevelsen ska vara den sociala och att man lär känna nya människor och lär av varandra, säger Mathis Dahlgren.

Matbordet byggs in i ett eget rum i Matsalen. Fredag och lördag kommer man utgår från 3 råvaror och laga mat på dem, det finns ingen satt meny utan det kan skifta från gång till gång. Det kommer även bli vad Mathias kallas för radikal matlagning där kocken utmanar sig själv genom att laga en rätt och servera tillsammans med ett glas dryck som ska vara en fullgod upplevelse. Kocken har då bara en timme på sig att skapa detta.

I Matsalen och Matbaren har man märkt att det inte finns samma intresse som förr för att sitta i flera timmar och äta avsmakningsmenyer – man dricker inte heller lika mycket alkohol.

– Vi har skaffat oss nya vanor, det är fler kvinnor som äter ute och vi äter mer hälsosamt. Vi kommer därför också servera alkoholfria drycker. Hela konceptet med Matbordet känns väldigt roligt och något jag drömt om att få göra länge – låta mötet mellan kocken, råvarorna och gästerna bli så nära som möjligt, säger Mathias Dahlgren.

I mars släpper man bokningarna till Matbordet – det gäller att vara ute i god tid, det finns en risk att kön kommer att bli lång. Priserna kommer att vara något lägre än de i Matsalen, på helgerna kan det hamna runt 1000 kronor och på vardagar blir det ännu något lägre pris.