Lux - dag för dag

19 september, 2013

br>

Lyxiga Michelinkrogen Lux släpper ambitionen att behålla den stjärna man haft i sedan öppningen för 10 år sedan. Henrik Norström, kreativ ledare för nya Lux, bjöd in oss för att visa upp nya Lux – dag för dag – där inte den ena dagen är lik den andra, på menyn.

På Lux Dag för Dag kommer råvarorna styra dagens meny, som skrivs upp på en tavla.

– På det här viset får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi kommer fortfarande jobbar med den svenska smakbilden där elementen är salt, sötsurt, rökt och kryddsättningar, säger Henrik Norström.

Och även om Lux tar bort stjärnambitionen kan man inte säga att de sänker kvaliteten på maten. Här kommer rätterna kosta mellan 150-250 kronor och det som vi fick smaka – är värt pengarna.
Till förrätt fick vi en supergod ragu på oxsvans, från Ejmunds Gård, med ramslöksbär och jordärtskocka. Det var en ljuvlig rätt och jordärtskockschipsen gav rätten det där lilla extra. Sen älskar jag ramslöksbär. Plocka dem om du ser ramslök innan den blommar.
br>

Till huvudrätt fick vi, den godaste fisk jag ätit på länge, stekt Ängsögös med syltade trädgårdstomater och libbstickefrön. En otroligt god och välbalanserad rätt.
br>

Efterrätten bestod sorbet på äpplen från Enskededalen med hasselnötter och havre. Smakade som om man tog en tugga på ett äpple du just plockat hemma i trädgården.

br>

De öppnar även upp en liten lucka – se bilder nedan, där alla kan stanna till och köpa med sig råvaror och lagad mat. Som ett alternativ till saluhallen. En lucka rakt in i köket så man kan passa på att fråga kockarna om tips på hur man ska tillaga den råvara man köper med sig hem.

Vi på ELLE mat & vin hoppas verkligen det går bra för nya Lux och hoppas att så väl öborna (det ligger på Lilla Essingen) och andra stockholmsbor tar sig dit!dagsfärsk!
br>

Chefredaktör Suzanne och redaktionschef Jenny har det bra.
br>

Glömde jag skriva att det även serverade krabba till huvudrätten. Mums!
br>

Här ser ni Lux Walk Thrugh – ett alternativ till saluhall där förbipasserande kan köpa mackor, råvaror och färdiglagad mat med sig.
br>

br>

Här kan man se varifrån Lux Dag för Dag får sina råvaror. Som de sedan förvandlar till dagens meny.
br>