Lux - dag för dag

19 sep, 2013 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lux - dag för dag

br>

Lyxiga Michelinkrogen Lux släpper ambitionen att behålla den stjärna man haft i sedan öppningen för 10 år sedan. Henrik Norström, kreativ ledare för nya Lux, bjöd in oss för att visa upp nya Lux – dag för dag – där inte den ena dagen är lik den andra, på menyn.

På Lux Dag för Dag kommer råvarorna styra dagens meny, som skrivs upp på en tavla.

– På det här viset får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi kommer fortfarande jobbar med den svenska smakbilden där elementen är salt, sötsurt, rökt och kryddsättningar, säger Henrik Norström.

Annons
IMG_4020

Och även om Lux tar bort stjärnambitionen kan man inte säga att de sänker kvaliteten på maten. Här kommer rätterna kosta mellan 150-250 kronor och det som vi fick smaka – är värt pengarna.
Till förrätt fick vi en supergod ragu på oxsvans, från Ejmunds Gård, med ramslöksbär och jordärtskocka. Det var en ljuvlig rätt och jordärtskockschipsen gav rätten det där lilla extra. Sen älskar jag ramslöksbär. Plocka dem om du ser ramslök innan den blommar.
br>

IMG_4022

Till huvudrätt fick vi, den godaste fisk jag ätit på länge, stekt Ängsögös med syltade trädgårdstomater och libbstickefrön. En otroligt god och välbalanserad rätt.
br>

Annons

Efterrätten bestod sorbet på äpplen från Enskededalen med hasselnötter och havre. Smakade som om man tog en tugga på ett äpple du just plockat hemma i trädgården.

IMG_4025

br>

De öppnar även upp en liten lucka – se bilder nedan, där alla kan stanna till och köpa med sig råvaror och lagad mat. Som ett alternativ till saluhallen. En lucka rakt in i köket så man kan passa på att fråga kockarna om tips på hur man ska tillaga den råvara man köper med sig hem.

IMG_4010

Vi på ELLE mat & vin hoppas verkligen det går bra för nya Lux och hoppas att så väl öborna (det ligger på Lilla Essingen) och andra stockholmsbor tar sig dit!dagsfärsk!
br>

Annons
IMG_4011

Chefredaktör Suzanne och redaktionschef Jenny har det bra.
br>

IMG_4014

Glömde jag skriva att det även serverade krabba till huvudrätten. Mums!
br>

Annons
IMG_4017

Här ser ni Lux Walk Thrugh – ett alternativ till saluhall där förbipasserande kan köpa mackor, råvaror och färdiglagad mat med sig.
br>

IMG_4018

br>

Annons
IMG_4019

Här kan man se varifrån Lux Dag för Dag får sina råvaror. Som de sedan förvandlar till dagens meny.
br>

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons