Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om vegansk skönhet – och produkterna vi inte kan vara utan

01 maj, 2022 
veganska skönhetsprodukter
Vad är skillnaden på vegansk och cruelty free och vad betyder egentligen de olika märkningarna? ELLE har samlat allt du behöver veta om vegansk skönhet – och bästa beautyprodukterna inom alla kategorier.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I dag ser vi fler och fler märken marknadsföra sina produkter som veganska. Men vad innebär egentligen vegansk skönhet och hur ska man kunna tyda ingredienslistan på ett serum eller en ansiktskräm utan en kandidatexamen i kemi i bagaget?

Här är allt du behöver veta om vegansk skönhet och de veganska favoriterna inom makeup, hår, kropps- och hudvård.

Vad betyder det att en produkt är vegansk?

Att något är veganskt betyder att inget av innehållet i produkten har animaliskt ursprung. I mat är det till exempel kött, mejeri och ägg. Precis samma sak gäller skönhetsprodukter, men oftast innehåller beautyprodukter varken kött eller ägg, utan kan till exempel innehålla bivax, lanolin och snigelsekret (vanligt i koreanska produkter). Veganska skönhetsprodukter har alltså inget innehåll som kommer från eller av djur.

veganskt smink hudvård cruelty free
Allt om vegansk skönhet – bästa veganska sminket och hudvården.

Vad är skillnaden på vegansk och cruelty free?

Det finns många olika märkningar och certifieringar inom skönhet som till exempel visar om produkterna är veganska, ekologiska, eller cruelty free. Du kanske känner igen The Leaping Bunny och PETA Cruelty Free & Vegan? Båda dessa visar att produkterna är cruelty free, vilket betyder att inget av innehållet i produkten har testats på djur och inte säljs i Kina (eftersom att det i Kina är lag på att allt ska testas på djur). I EU är det sedan 2013 förbjudet att testa produkter och ingredienser inom kosmetika på djur. Här kan du läsa mer om lagstiftningen kring djurtester.

Annons

Hur vet jag vilka produkter som är veganska?

Eftersom att efterfrågan på veganska produkter har ökat, är många företag i dag mer tydliga i sin marknadsföring med att produkterna är veganska – speciellt om sortimentet är 100 procent veganskt. Är du osäker kan du kolla innehållslistan (INCI) här och såklart kontakta företaget i fråga för att få svar. En del onlinebutiker har också samlat sina veganska produkter under en flik för att underlätta för kunden.

Vilket innehåll är inte veganskt?

Många skönhetsprodukter har innehåll som är syntetiskt framtagna eller kommer från växtriket, men det finns en del ingredienser du ska hålla utkik efter om du vill undvika innehåll med animaliskt ursprung i din hudvårdsrutin. Till exempel: lanolin (ullfett) som kan finnas i fetare krämer, snigelsekret som är en vanlig ingrediens inom k-beauty, karmin (löss) som ger pigment till bland annat röda läppstift samt Cera alba (bivax), honung och sminkborstar som inte är gjorda av syntetiskt hår.

Annons
veganska skönhetsprodukter

Veganska skönhetsprodukter

Här är veganska favoriter inom makeup, hår, hud och kropp!

Veganskt smink

Scrolla ner för att läsa mer om produkterna.

Veganskt läppstift, Majestic Lipstick Cherry – LH Cosmetics

Att hitta ett rött läppstift utan det röda pigmentet karmin (som kommer från löss) är inte alltid helt lätt, men makeupartisten Linda Hallberg, med sitt LH Cosmetics, har lyckats! Majestic Lipstick i nyansen Cherry har fina pigment, verkar återfuktande på läpparna och ger samtidigt fin glans. Det är dessutom, likt många andra produkter från märket, en multiprodukt som kan användas på läppar, kinder och ögonlock.

Annons

Här hittar du det majestätiska Majestic lipstick i färgen Cherry (reklamlänk).

linda hallberg majestic lipstick
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vegansk sminkborste, Buffing Foundation Brush, Flaer

Bra makeupborstar är A och O och företaget Flaer har ett stort sortiment med veganska sminkborstar av syntetiskt hår som levererar perfektion. Buffing foundation brush är inget undantag! Den mjuka sminkborsten klappar snällt in foundationen och får basen att se felfri ut hela dagen. Borsten funkar också perfekt till flytande highligter, krämbronzer och krämrouge.

Annons

Klicka här för att komma till hela borstsortimentet från Flaer (reklamlänk).

Buffing foundation brush finns att köpa här (reklamlänk).

sminkborste från flaer
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vegansk mascara, Lash Lift Mascara – Sweed lashes

Årets kanske mest omtalade mascara är inte bara helt fantastisk, utan också vegansk (och för varje såld mascara skänks också pengar till Billion Baby Turtles). Lash lift mascara ger otrolig volym som får fransarna att flyga högt över ögonen. Den ger också en fin separation och har en snygg svärta.

Annons

Lash lift mascara finns att köpa här (reklamlänk).

sweed lashes mascara
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa vegansk hårvård

Scrolla ner för att läsa mer om produkterna.

Veganskt schampo och balsam, Bond Maintenance – Olaplex

Det hyllade hårvårdsmärket Olaplex har ett sortiment där alla produkter är 100 procent veganska. N°4 och N°5 Bond maintenance är ett schampo och balsam som är den perfekta duon för torrt, skadat och livlöst hår. Varje tvätt ger en känsla av att man precis kommer från frisören.

Bond maintenance finns att köpa här (reklamlänk).

Annons
olaplex schampo och balsam
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vegansk hårinpackning, Structure RepairMasque – Maria Nila

Svensktillverkade och veganska märket Maria Nila har både vegansk hårvård och styling. Bland många favoriter finns bland annat Structure repair masque som tar håret från torr risbuske till sagolikt svall på bara fem minuter. Masken är, förutom djupt återfuktande, även färgbevarande.

Structure repair masque finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

Maria Nila hårinpackning
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vegansk leave in-kräm, Structure Repair Leave-in Cream – Maria Nila

Structure Repair Leave-in Cream är en leave in-kräm som minskar friss, ger fantastisk glans och gör håret magiskt mjuk. Krämen är lätt i konsistensen och fördelas enkelt in i håret utan att tynga ner. För bästa effekt ska krämen fönas in, men produkten gör underverk även utan värme.

Annons

Structure Repair Leave-in Cream finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa veganska hudvård

Scrolla ner för att läsa mer om produkterna.

Vegansk ögonkräm, Wrinkle blur bakuchiol eye gel – Ole Henriksen

Den danske hudvårdsgurun Ole Henriksens Wrinkle blur bakuchiol eye gel är en lätt ögonkräm som levererar ett pangresultat. Ögonkrämen innehåller bakuchiol som beskrivs som ett alternativ till retinol. Ögonkrämen, som är en hybrid mellan kräm och gel, ger ögonområdet ordentligt med fukt! Mörka ringar blir mindre synliga och tunga påsar är som borttrollade efter någon veckas intensivt användande.

Annons

Wrinke blur bakuchiol eye gel finns att köpa här (reklamlänk).

ole henriksen ögonkräm
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vegansk essence, Vegan Kombucha Tea Essence – Dr. Ceuracle

Vegan kombucha tea essence är produkten du inte visste att du behövde, men när den är en del av din rutin kan du inte vara utan den. Essencen, som består att fermenterat te (kombucha) ger fantastisk fukt och har på några dagar minskat torrhetslinjer markant. Huden känns slätare, klarare och betydligt mjukare.

Här kan du läsa mer och köpa Vegan kombucha tea essence (reklamlänk).

Annons
dr ceuracle vegan kombucha toner
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Veganskt serum, Hyaluronic super serum – Acasia Scincare

Hyaluronic super serum från svensktillverkade Acasia Skincare är ett fuktgivande serum som passar året om – och för alla hudtyper. Serumet är oparfymerat och har innehåll av bland annat hyaluronsyra, niacinamid och vitamin C och E. Serumet är väldigt lätt i konsistensen och sjunker in med detsamma. Förutom att huden får mer lyster och känns klarare, har också yttorra kinder med envisa knottror, blivit mjuka och släta.

Annons

Här kan du läsa mer och köpa Hyaluronic super serum (reklamlänk).

acasia skincare hyaluronic super serum
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Body butter, Shea body butter – The Body Shop

När klimatet blir kallare, blir också ofta huden torrare. Har du problem med hud som kliar av torrhet är Shea body butter din trofasta vän som genast gör huden mjuk och len – länge. Krämen absorberas snabbt och lämnar ingen kladdig hinna på huden.

Shea body butter finns att köps här (reklamlänk).

the body shop shea butter
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LÄS MER: Har du problem med knottriga armar? Här är produkterna som gör huden slät – och ja, det finns såklart veganska favoriter med på listan.

Annons

Kroppslotion, Body lotion – Verso

Body Lotion från Verso är en lättare kroppslotion med underbart innehåll! I ingredienslistan finns bland annat utjämnande niacinamid som passar perfekt för knottriga armar men också jästextrakt och havre som återfuktar och mjukgör. Produkten må kosta en slant, men är otroligt dryg och står dessutom snyggt på nattduksbordet.

Body lotion finns att köpa här (reklamlänk).

verso body lotion
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hand- och duschtvål, White Forest Hand & Body Wash – Björk and Berries

I svenska Björk and Berries sortiment är samtliga produkter utom två (Rescue balm och Rescue cream som båda innehåller bivax) veganska och cruelty free. Den lyxiga hand- och duschtvålen White forest hand & body wash har en underbar doft med bergamott och svarta vinbär i toppen, viol och liljekonvalj i hjärtat samt cederträ och tonkaböna i basen.

Annons

Läs mer om och köp White forest hand & body wash här (reklamlänk).

björk and berries duschtvål
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Veganska sminkmärken

ELLE har samlat några (av många) makeupmärken och hudvårdsmärken som är 100 procent veganska. På PETA hittar du flera veganska och cruelty free märken.

  • Hourglass
  • Milk Makeup
  • Sweed Lashes
  • Indy Beauty
  • Hickap
  • Rare Beauty
  • CLE Cosmetics
  • LH Cosmetics
  • Make The Make

Veganska hudvårdmärken

  • Mantle
  • Youth To The People
  • Aespo
  • Mon Sun
  • Budgie (även hårvård)
  • Skin Treat
  • The Ordinary

Foto: Imaxtree, TT

ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons