Vanliga misstag när du byter hårfärg - så gör du för att välja rätt

Har du koll på färgreglerna som gör det enklare att välja rätt nyans till svallet? ELLE listar misstagen du ofta gör när du byter hårfärg - och hur du undviker dem.
22 september, 2020

Vad gjorde Carrie Bradshaw när hon blev dumpad av Mr.Big i Sex and the city på sin bröllopsdag? Hon fixade en tid hos frisören såklart – för att färga håret. En ny nyans på barret kan vara nystarten du behöver för att lämna något gammalt bakom dig (så som en märklig pandemisommar) och gå fräsch in i nya hösttider. Men även om du har spenderat timmar på att researcha din nya frisyr på Pinterest, finns ändå risken att lämna frisören besviken. Färgen som såg fantastisk ut på den där kändisen kanske inte alls funkar på dig.

Vad är då hemligheten? Hudtonen! Beroende på vilken hudton och underton du har kommer olika hårfärger passa bättre eller sämre på dig. Självklart är det enda som spelar någon roll vad du gillar men om du är ute efter lite hjälp på vägen finns vissa färgregler som kan underlätta valet av din nya hårfärg. ELLE har listat misstagen du ofta gör omedvetet när du väljer färg – och vad du ska göra istället!

Hårfärgerna att satsa på – baserat på din hudton

Ljus hudton

Om du är väldigt ljus i hudtonen ska du undvika att välja en enfärgad ton på hårfärgen. För att huden inte ska se glåmig och trött ut är det smart att ha lite olika nyanser på hårfärgen. Slingor eller en balayage är för dig!

Olivfärgad hudton

För dig som har en olivfärgad hudton är blekning något du kan tänka över en extra gång. En för blond nyans kan skära sig med din hudton.

Mörk hudton

Till dig som har en mörkare hudton kan en idé vara att undvika helt enfärgade hårtoner. Att ge hårfärgen dimension genom att till exempel lägga karamellfärgade slingor kan ta fram lystern hos både hår och hy.

Om din hy har en varm underton

Om din hy har gula undertoner rekommenderar experterna att du väljer en hårfärg som också går åt det varma hållet för att din hudton ska komma fram fint. Det är också ett säkert kort att gå lite mörkare än din naturliga hårfärg. Kanske satsar du på en varm brun nyans eller går lite mer åt det röda hållet?

Om din hy har en kall underton

För dig med undertoner i huden som drar åt det rosa och blåa hållet kan det bli svårt att matcha allt för ljusa blekningar. Det kan nämligen få din hudton att se glåmig och trött ut.

Ska du färga håret mörkare eller ljusare?

Självklart är det upp till dig men om du känner dig osäker kan det vara bra att ha koll på en del grundregler i frisörvärlden. Har du en ljusare hudton kan en mörk färg till exempel få dig att se äldre ut, medan personer med en mörkare hudton får liknande effekt av ljusa hårfärger.

LÄS MER:

Trendiga frisyrer att satsa på hösten 2020

Så får du kändisarnas favorithårfärg Balayage

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: