Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Kakan om Under Hudens 5-årsjubileum: "Jag har aldrig varit rädd för det jobbiga"

16 apr, 2021 
Under Huden Kakan Hermansson
Kakan Hermanssons beautypodd Under huden har med åren utvecklats till en av Sveriges största kvinnliga intervjupoddar – som inte skyr det som skaver. Nu firar podden 5 år och är tillbaka med full styrka efter en kort paus.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kakan Hermansson för TjejzonenBrand logo
Kakan Hermansson för Tjejzonen

– Min podd är ju lika bra som vanligt, konstaterar Kakan i telefon på väg hem från Saxnäs. Hon varit på konstnärsresidens för att spela in en konstfilm i det Västerbottniska vinterlandskapet.

Kakans instagram kan man följa det hela, konstprojekten, de feministiska uppropen, den nyfunna kärleken till träning och såklart alltid närvarande: hudvården. Bastun, masken, syran.

Varför är skönhet en så bra ingångsport till att prata om det som skaver tror du?

– Man är liksom naken, och det är tillåtande.

Kakan Hermansson Under Huden
Kakan har i flera år varit konfrencier på
ELLE-galan.

Hur skönhetspraktiker och feminism hänger ihop är något Kakan intresserat sig för hela livet.

– Jag har ju jobbat väldigt mycket i min konst med det kvinnoseparatistiska utrymmet och den kvinnoseparatistiska estetiken. Den anses vara ofarlig för män men är egentligen grunden till hela vårt systerskap, det är där vi kan vara fria.

Annons

Är det vad podden blivit idag, det där fria rummet?

– Ja! Men sen kan ju vem som helst lyssna. Men jag tror att jag har 99 procent kvinnliga lyssnare.

Du firar 5 år med podden i maj, hur har den förändrats från starten 2016?

– Det var en omedveten men kanske ändå medveten strategi från början, att jag som varit profilerad som ganska politisk ville ha en ofarlig podd där jag pratade beauty. Men det går ju inte att prata skönhet utan ett maktperspektiv!

– Och sen insåg jag att jag vill ju bara hålla på och prata om kvinnors livsöden och politisera exakt allt som går att politisera? Och då blev det mer jag då blev podden mer jag.

Kakan Hermansson under huden

I podden blandas det glossiga med det mörka, och vi får detaljer om både skönhetsrutiner och livsöden från några av Sveriges mest intressanta och aktuella gäster – det gångna året har vi hört röster som Imenella, Tove Styrke och Nour El-Refai.

Annons

Men hur kommer podden låta framöver?

– Jag är väldigt tillåtande, ibland kommer ELLEs beautyredaktör Carin Hellman och vi pratar om hundra procent skönhet! Men sen kommer typ en undersköterska och en sjuksköterska från SÖS mottagning för våldtagna till exempel. Vi spelar in i veckan – jag har aldrig varit rädd för detta jobbiga. Det är viktigt att det där samtalet finns!

Vi kan alltså fortsatt se fram emot den mix av det lättsamma och det tunga som Under Huden blivit känd för, och dessutom en och annan drömgäst.

Kan du avslöja någon?

– Mona Sahlin ska faktiskt komma och det känns så coolt!

Lyssna på Under Huden där du lyssnar på poddar, senaste avsnittet hittar du här!

Foto: Henrik Montgomery/TT, Kakan Hermansson

Annons