Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så skyddar du huden mot kylan

19 sep, 2015 
AvKarolina Lindqvist
Annons

Nu börjar hösten verkligen rycka tag i oss och med kallare luft behövs några justeringar i ens hudvårdsrutin.

Vi kontaktade Annica Forsgren som är diplomerad hudterapeut och driver hudvårdsbloggen hudspecialisten.se och frågade om hennes tips för hur vi bäst skyddar huden när kylan kommer.

Vad händer med huden när det blir kallare i luften?

– Det vanligaste när kylan slår till är att man blir torr i huden. Just övergångerna mellan årstiderna upplever många att huden kommer i vad jag kallar för en ”formsvacka”. Detta kan yttra sig i allt från torrhet, fetare hud, finnar, plitor eller ökad reaktivitet. Jag får extremt mycket samtal och frågor just när det skiftar från sommar till höst eller höst till vinter då man undrar vad som hänt med sin hud och att många inte känner igen den. Det största problemet när det blir kallare brukar vara yttorrhet och torrhet, d.v.s. brist på fukt och fett på huden.För att slippa få huden i obalans och hamna i en formsvacka så kan man ”boosta” huden med en kur behandling. Personligen föredrar jag kurbehandlingar som ger en SOS-behandling. Mitt tips är New skin fluide, 419 kr från Babor. Kuren är en ampullbehandling på 7 dagar som stärker och balanserar huden.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vad ska man generellt tänka på i sin hudvårdsrutin?

– Ett generellt tips är att byta till en rikligare créme. Många crèmer kommer i olika konsistenser så att an kan anpassa efter hudens skiftade behov. Kolla upp vad som gäller på det märket du använder. Ofta finns créme i en fluidversion d.v.s. passar för sommaren (tänkt T-shirt) och en rikligare kräm till hösten (tänk höstjacka)För de som är riktigt torra eller de allra kallaste dagarna kan man gå på med en s.k. klimatcréme. Det kan liknas med en dunjacka för huden. Oavsett vad du har för hudtyp eller vad du använder för hudvård så rekommenderar jag varmt att 2-3 gånger i veckan när det börjar bli kallt ute att byta ut nattcréme till en fuktmask som du kan sova med.

Fler hudvårdstips från ELLE:

Vilka är de största misstagen som görs när det blir kallare?

Annons

– Det är just det att man inte ändrar sin hudvård i takt med klimatet. Många tänker inte på det, Men ingen går ju i T-shirt på vintern och lika självklart borde det vara att byta sin créme till något kraftigare som ger bättre skydd. Ansiktet går vi ju dessutom helt bart med. Jag rekommenderar att man ser över sin hudvård och kanske ändrar något litet för varje årstid för att optimera sin behandling.

Vad tipsar du om för produkt till kroppen?

– Shower and Bath Oil från Maria Åkerberg kan man använda i duschen som duscholja samt i badet. Den är så bra att man knappt behöver smörja in sig efter man duschat. Innehåller lecitin från soja bönan som tillför fukt och fett och gör att det stannar på huden. En slöja på huden gör att vattnet pärlar sig efter applicering och huden är inkapslad i fukt. Perfekt även vintertid då den innehåller eukalyptus som är bra vid förkylning (antiseptiskt). Ta gärna ett bad med denna när du börjar känna förkylningen smyga sig på. Tre goda ting: Svensktillverkad, ekologisk och har ett bra pris: 189kr.

Kolla in produkterna i bildspelet nedan:

Fler hudvårdstips från ELLE:

Annons